REKLAMI GEÇ

TÜRKİYE 3. ÇEYREKTE BEKLENTİLERİN ALTINDA BÜYÜDÜ

13 Aralık 2010 Pazartesi

Geçtiğimiz günlerde TÜİK tarafından Türkiye ekonomisinin büyüme performansına ilişkin güncel istatistikler yayınlandı. Temmuz-Ağustos-Eylül 2010 dönemini kapsayan yılın 3. çeyreğine ilişkin büyüme oranının beklentilerin biraz altına kaldığını gördük.

Açıklanan istatistiklere göre Türkiye yüzde 5.5 oranında bir büyüme performansı sergilemiş. Beklentiler, bu oranın yüzde 6.4 ile yüzde 6.6 aralığında gerçekleşmesi yönünde idi. Doğrusunu söylemek gerekirse yakalanan yüzde 5.5‘lik büyüme, ülkemiz açısından kötü bir performans değildir.

Biraz detaylara inelim;
Yatırım harcamalarında, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 31.3 oranında bir artış gerçekleşmiş durumda. Öbür taraftan tüketim harcamalarındaki artış oranı ise yüzde 7.6 oranında gerçekleşmiş. Bu artış oranlarına bakılırsa daha büyük bir büyüme oranı gerçekleşmeliydi…

Peki, neden ilk iki çeyrekte yakalanan yükseklikte büyüme oranları önümüze gelmedi? Sebep ortada; Türkiye’nin ihracatındaki artış oranları ilk iki çeyrekteki kadar yüksek değil de ondan. İthalata gelince, ihracattan çok daha yüksek oranlarda artış sergiliyor. Çünkü Türk lirasının aşırı değerliliği, bir başka ifadeyle kurların düşüklüğü, ihracatı zayıflatırken, ithalatı palazlandırıyor.

Sonuç şudur: Türkiye’nin büyüme performansı ihracatın büyüme performansına birinci dereceden bağlıdır. Sadece yatırım ve tüketim harcamaları ekonomik büyümeyi istenen düzeyde tutmak için yeterli değil. İhracatın ithalatı karşılama oranı artmalı ki dış ticaret dengesi dolayısıyla cari açık makul düzeylere gelmeli ve daha sağlıklı bir ekonomi kendini gösterebilmeli.

Her şeye rağmen, yıl sonu itibariyle beklenen büyüme oranı yüzde 7.5-8 aralığındadır. Bu oranın OECD ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki en başarılısı olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Şüphesiz memnuniyet verici bir gelişme. Fakat sormadan edemiyorum: Neden daha iyisi olmasın?

Süleyman KOCASERT

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı