REKLAMI GEÇ

HONAZ MİLLİ PARKI’NDA ÇEVRE İHLALİ VAR MI?

14 Mayıs 2018 Pazartesi

Denizli’nin kültür ve çevre mirasını koruma sorunları son dönemde gündemde kalmaya devam ediyor.
Klasik sorunların başında su kaynakları ve nehirlerde giderek artan kirlilik geliyor. Çevre koruma alanlarındaki ihlaller ise neredeyse gündelik vakıaya dönüşmüş durumda.

Bunun son örneği, Karahayıt kırmızı su ve travertenlerinin koruma kapsamından çıkarılması girişimine dair haberler oldu. Doğruluk derecesi şimdilik muamma. Ancak yapılan haberlere itiraz eden olmadığına göre kuşkuların yersiz olmadığını düşünmek yanlış sayılmamalı.

KORUMA MEVZUATI
Benzer bir çevre koruma(ma) haberleri, Denizli çevreyolu çalışmalarının Honaz Tüneli olarak bilinen bölgesinden geliyor. Bu bir söylenti değil, şimdilik sadece bunu belirtelim.

Honaz Dağı Milli Parkı doğal sit alanı.

Milli Park, 1983 tarih ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu tarafından korunuyor. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Yüksek Kurulunun 2010 yılında aldığı 763 sayılı ilke kararı “Uzun devreli gelişme planı ilgili koruma bölge kurulunca uygun görülünceye kadar zorunlu altyapı uygulamaları dışında, bitki örtüsünü, topografik yapıyı, siluet etkisini bozabilecek, tahribata yönelik hiçbir inşai ve fiziki uygulamada bulunulamayacağı”nı hükme bağlıyor.

Yapılacak zorunlu altyapı çalışmaları için ise aynı kurul 2007/728 sayılı ilke kararı ile “Doğal dengenin devamlılığının sağlanması amacıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri doğrultusunda alanın özelliğinden kaynaklanan faaliyetlerin koruma kurulu izni doğrultusunda sürdürülebileceği” şeklinde yaptırım getiriyor. Adı geçen Yüksek Kurul, 2011 yılı itibariyle Kültür Varlıkları ve Tabiat Varlıkları olarak ikiye ayrılmış olsa da, söz konusu ilke kararları hala geçerli.

Edindiğimiz bilgiler, Honaz Tüneli ve bağlantı yolları için ilgili Kurulun kararı bulunmadığı yönünde.
Yazdıklarımızın spekülatif bilgi olmasını engellemenin tek yolu doğrudan bilgi edinmek. Denizli Bölge Koruma Komisyonunun bağlı olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğünün ağzı uzun zamandır mühürlü. Ne bilgi veriyor, ne açıklama yapıyor. Arasanız, telefona bile çıktığı yok müdür beyin. Hal böyleyken bize de kuşkularımızı sürdürmek ve kendi olanaklarımızla araştırmak kalıyor.

HONAZ MİLLİ PARKININ ÖZELLİKLERİ
Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hem de Orman ve Su İşleri Bakanlığı kendi resmi sitelerinde, Honaz Dağı Milli Parkı’nın özelliklerini sıralarken övgüyle söz ediyorlar.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı “Ege’nin Çatısı Honaz Dağı Milli Parkı” başlıklı tanıtım yazısında “Honaz Dağı Milli Parkı ve civarında 964 bitki türü saptanmış olup, bunun 122’si Türkiye için endemiktir. Dünyada sadece Honaz Dağı’nda yetişen 3 adet bitki türü (ballıbaba, sığırkuyruğu, safran) tespit edilmiştir. Yaban hayatı açısından zenginlik içeren Honaz Dağı Milli Parkı’nda özellikle dağ keçisi yoğun olarak bulunmaktadır. Ayrıca yaban domuzu, tavşan, tilki, porsuk da bulunmaktadır. Honaz Dağı Milli Parkı’nda yerel ismi Dağ Anası olarak bilinen çok zehirli bir yılan türüne de rastlamak mümkündür” diyor.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise 2016 Çevre Durum Raporunda “Honaz Dağı hem Akdeniz hem de İran-Turan fitocoğrafik bölgesi bitkilerinin birlikte bulunduğu koruma önceliği olan bir bölgedir. Bu coğrafi konum nedeniyle Honaz Dağı’nın floristik zenginliği, çevresindeki diğer alanlara göre daha zengin durumda olup birçok endemik bitkinin yetiştiği ve özel iklim koşullarının etkili olduğu nadir alanlar arasında yer alır” bilgisini veriyor.

MİLLİ PARK KORUMA KARARI
Milli Parkın korunması ile ilgili resmi kararlara da göz atalım.

“Honaz Dağı Milli Parkı, 21 Nisan 1995 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 95/6717 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 9.219 ha’lık alanda ilan edilmiştir. Honaz Dağı Milli Parkı‘nın sınırları 29.04.1998 tarihli Resmi Gazetede yayınlandığı üzere, 3/4/1998 tarih ve 10945 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile genişletilmiş ve alanı 9.219 ha dan 9.616 hektar olmuştur.1995 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Uzun devreli gelişme Planı onaylanmıştır. Son 10 yılda milli park içerisine 2 WC, 1 Büfe, Çeşmeler, Oyun Grupları, Enerji Nakil hattı, halihazır imar planı yapılmış olup 2017 yılında çevre düzenlemesi ve projelendirme çalışmaları gerçekleştirilecektir. Honaz Dağı Milli Parkı UDGP(Uzun Devreli Gelişme Planı); 03/09/2009 tarihinde DMP Genel Müdürlüğünce onaylanmıştır.”

Alıntıladığımız bu bilginin Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 2016 raporunda yer aldığını belirtelim.

***

Buraya kadar verdiğimiz bilgiler kuşkuya yer bırakmayacak kadar açık. Honaz Milli Parkı, bizzat Bakanlığın belgelerinde korunması “öncelikli” yer olarak niteleniyor.

***

Peki, gerektiği gibi korunuyor mu?

Şu seçim hay-huyunda belki fazlaca dikkati çekmeyecek bir konu gibi görünebilir ancak biz yine de notumuzu düşüp sorularımızı soralım ki, sonraları ortaya çıkabilecek gelişmelere ilişkin söz söyleme hakkımızı baki kılalım.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Sorular şunlar:
1. Honaz Tüneli ve devlet karayollarına bağlayan mesafeler, Milli Parkı içinde kaç km ilerliyor?
2. Bilirkişi ya da uzmanlar kurulunun çalışmalar öncesi hazırladığı bir rapor var mı?
3. Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Karayollarının Honaz Tüneli çalışmasından haberdar mı?
4. Haberi var ve karar alındıysa, karar sayı, numara ve içeriği paylaşılabilir mi?
5. Yol ve tünel güzergahları üzerindeki flora incelendi mi?
6. Koruma için ne gibi önlemler alındı, ya da alınıyor, bu önlemleri kim alıyor?
7. Bu konuda üniversiteden bilim insanları ile işbirliği yapıldı mı?
8. Endemik floranın çalışma bölgesinde zarar görüp görmediği saptandı mı?
9. Proje aşamasında Denizli Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonu bir çalışma yaptı mı?
10. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bu konuda bir girişimde bulundu mu?
11. Eğer bulunduysa ne gibi çalışmalar yaptı?
12. Yapılan girişimlerin mevzuata uygunluğu Müdürlük tarafından denetlendi mi?
13. Denetim çalışmaları engellendi mi?
14. Engel olunduysa hangi kurum ya da kişiler, hangi etki ve yetkiyle engelledi?
15. Engellemeye karşı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Bakanlık nezdinde hangi girişimde bulundu?
16. Denizli Valiliğine konu ile ilgili ulaşmış bir rapor var mı, gelişmeler Valilik bilgisi dahilinde mi?
17. Valilik ya da ilgili kurum bu konuda açıklama yapıp kamuoyu önünde ortaya çıkan soru ya da soruları yanıtlayabilir mi?

***
Sorular şimdilik bu kadar.
Yanıt alıp almayacağımızı bilemiyoruz.
Ancak kuşkunuz olmasın, araştırmaya devam edeceğiz.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

eren20   -  Bağlantı 15 Mayıs 2018, 11:41

İnsan sormadan edemiyor bu tünelin ekonomiye katkısı ne.Faydası ne olacak.Biri çıkıp açıklasın “İnsanoğlu gün gelecek asfalt ve betonun yenilecek birşey olmayacağını ne zaman anlayacak.Su ve doğa neden korunmuyor.Menderes kan ağlıyor.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı