REKLAMI GEÇ

19 MAYIS

17 Mayıs 2016 Salı

Türkiye’nin gündemi o kadar yoğun ve hızla değişiyor ki, takibi mümkün değil. Gündemin karmaşası içinde kaybolması mümkün birkaç matrak haberi paylaşarak başlayalım.

İlk haber; New York Times Gazetesi’nde dün yayınlanan bir yazıda, 1916’da İngiltere-Fransa arasında imzalanan ve Mustafa Kemal’in yırtıp tarihin çöpüne attığı Sykes-Picot anlaşmasının bölgenin gerçek sınırlarının çizilmesi için kaçırılmış bir fırsat olduğu belirtiliyor.

Yani? Bu anlaşma ve sonradan benzer hükümlerle yürürlüğe konmak isteyen Sevr Anlaşması uygulansaydı, ne olacaksa o olurdu. Yani Anadolu parça parça paylaşılırdı. Yüz yıl sonra ABD’nin en saygın gazetesi Sykes-Picot’u yeniden gündeme getiriyor.

İkinci haber; Hakkari’deki liselerde artık İstiklal Marşı okunmuyormuş. Dünya bir yana ‘saltanat’ bir yana, başkanlık işi olsun da isterse dünya yerinden oynasın, politikasının sonuçlarından sadece biri. İmam yellenirse cemaat neyler, misali sen tüm okullarda andımızı kaldırırsan, Hakkari’de okullarda İstiklal Marşı’nı bile okutamazsın. Hani Mehmet Akif hayranlığınız?

Üçüncü haber Denizli’den. 19 Mayıs’a alternatif yerel bayram kutlaması, 15 Mayıs. Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin 15 Mayıs 1919‘da İzmir’in Yunan ordusunca işgalini protesto için aynı gün Bayramyeri Meydanı’nda yaptığı düşmana direnme çağrılı mitinginin yıl dönümü son yıllarda (Nihat Beyin arzusu ile) kutlanmaya başladı. Program basit, protokol arkasına mehter takımını ve okullardan zoraki çağrılan öğrencileri takıyor, caddelerde yürüyüp Bayramyeri Meydanı’nda küçük bir kutlama yapıyor.

Bu yıl 15 Mayıs, Pazar gününe denk geldiği için bu kutlama ertesi güne alınmış. Kutlayanlar bile bu kadar ciddiye alıyor. Yine önde protokol, onun arkasında okullardan getirilen gönülsüz çocuklar. Bunlar yürüyüşe geçince önde marşlar çalıyor, arkadan çocuklar başlıyorlar bağırmaya; “MUSTAFA KEMALİN ASKERLERİYİZ!”
(Meraklısına; https://www.facebook.com/363698583779758/videos/602291603253787/ )

Son olarak; ülke genelinde kutlanması fiilen yasaklanan 19 Mayıs’ta milyonların akacağı Anıtkabir ziyaretine diktiler gözlerini. Sözde 19 Mayıs günü Anıtkabir’e IŞID bombalı eylem düzenleyebilirmiş, istihbarat uyarıyormuş.

Kara propaganda ile gerçekleşecek Anıtkabir ziyaretini sabote edecekler akılları sıra. Bugüne kadar hangi ‘gizli istihbaratı’ medya aracılığı ile duyurdunuz da bunu duyuyorsunuz? Önlem alsanıza adam gibi!

Ülkenin tamamında milli bayramlar yasaklanır, tarihimizi hatırlatma ve ulus bilincimizi tazeleme anlamına gelen bu günlerdeki kutlamaları sırf ‘iki ayyaş’ edebiyatı ile karalamaya kalkarsan geleceğiniz yer, aha burası.

Ne olursa olsun! 19 Mayıs’ı ve milyonların Mavi Gözlü Dev’i ziyaretine engel olamazsınız. İstediğiniz kadar yasaklayın!

Şehit cenazelerini bahane edip, milli bayram kutlamalarını iptal ederken, 8 şehidin olduğu gün gösterişli düğün törenlerini yapmaktan çekinmezseniz elbet bir gün sorarlar adama.

Büyükler sormaz belki ama çocuklar sorar. Denizli’deki 15 Mayıs kutlamasında, arkadaki çocuklara kulak verin, anlarsınız…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı