REKLAMI GEÇ

SEÇİMLER NASIL YAPILACAK?

16 Mayıs 2018 Çarşamba

Alelacele yapılacak 24 Haziran/8 Temmuz 2018 Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerine giderken, geçtiğimiz günlerde kabul edilip yürürlüğe giren ve kamu oyunda ‘İTTİFAK KANUNU” adıyla bilinen yasal düzenlemeye göre yapılacak seçimlerin yöntemini ve ‘oyunun kurallarını’ uzun bir yazıyla ve SEÇİMLERE GİDERKEN HUKUKİ DURUM VEYA OYUNUN KURALLARI başlığıyla açıklamaya çalıştık.

Hukuki metinlerden sıkılmadan okuyabilenler için seçimin hangi koşullar altında yapılacağını beş gün süren yazı dizisi ile denizlihaber okuruyla paylaştık.

Ancak yazılar yayınlandıktan sonra çevrede seçimin değişen koşullarından çoğunluğun haberdar olmadığı anlaşıldı. Hukukçuların birçoğu dahi düzenlemeden haberdar değil. Beş bölüm halinde yayınlanan yazımızı köşemizden de okurumuzla paylaşmak ve linklerini iletmek istedik. Sabredip okuyanları peşinen kutluyorum.

1. BÖLÜM:
24 HAZİRANDA KİMLERİ SEÇECEĞİZ?
İKİNCİ TUR NE ZAMAN VE NASIL?
SEÇİMLERDEN SONRA NELER DEĞİŞECEK?


2. BÖLÜM: KOMŞULARIMIZI KONTROL ETMEK MÜMKÜN MÜ?
SANDIKLAR BAŞKA KÖYE/MAHALLEYE TAŞINABİLECEK.
FARKLI KÖY/MAHALLLELERDEN KARMA LİSTELER HAZIRLANACAK.
SANDIK BAŞKANI VE ÜYESİ OLACAK MEMURLARI KİM SEÇEÇEK?


3. BÖLÜM:
CUMHURBAŞKANLIĞI VE MİLLETVEKİLİ OY PUSULALARI AYNI ZARFTA. PEKİ NEDEN?
FİLİGRANLI ZARF GÜVEN SAĞLAMAYA YETECEK Mİ?
SANDIK ÇEVRESİ VE SANDIK KURULUNUN YETKİ ALANI ODAYA SIKIŞIYOR.
OY KULLANILAN ODANIN KAPISINDA DURAN POLİS NEZARETİNDE SEÇİM
MÜHÜRSÜZ OYLAR GEÇERLİ OLACAK, AMA NASIL?
ASLINDA İKİ MÜHÜR ZORUNLULUĞU DEVAM EDİYOR.


4. BÖLÜM: İTTİFAKLAR SEÇİME NASIL GİRECEK?
MİLLETVEKİLİ SEÇİMİNDE İTTİFAK
MİLLETVEKİLİ ADAYI OLABİLMEK İÇİN ADAY OLUNAN PARTİNİN ÜYESİ OLMAK ZORUNLU MU?


5. BÖLÜM:
SEÇİM BARAJINA KARŞI İTTİFAK HAYAT KURTARACAK
MİLLETVEKİLLERİ PARTİLERE NASIL DAĞITILACAK?
YEREL SEÇİMLERDE DE TÜM OYLAR TEK ZARFA GİRECEK
18 YAŞINDA VEKİLLİK DE MÜMKÜN, BELEDİYE BAŞKANLIĞI DA


AKP ve MHP ortaklığı, R.T. Erdoğan’ın aday gösterilmesi ve MHP’ce desteklenmesi karşılığında seçim ittifakı düzenlemeleriyle MHP’nin baraj riskinden uzaklaştırılmasında uzlaştı.

OHAL koşullarının sağlayacağı hukuksuzluğun soruşturulamaması, baskı ve korku ikliminde seçim yapılması, devlet gücünün ve otoritesinin sonuna kadar CUMHUR İTTİFAKI lehine kullanılması yetmeyecek olmalı ki açıkladığımız yasa değişiklikleri yapıldı.

CUMHUR İTTİFAKI bileşenleri bu sebeplerle mevzuatı oynayıp, Seçim Hukukunu da kendine yontma çabasına girişti. Değişikliklerin çoğu bu amaca yönelik.

Fakat hesap edilmeyen bir şey vardı. Rakip siyasi partilerin de ittifak yapabileceği. Muhalefet cephesinde Cumhurbaşkanlığı için ittifak kurulamasa da, seçimin ikinci tura kalması halinde, en çok oy alan iki adayın ikinci turda yarışacak olması nedeniyle kendiliğinden ittifak sonucunu doğuracak. İkinci tur seçim gerçekleşirse iktidar blokunun karşısında muhalefet bloku zorunlu olarak aynı adayda birleşecek. Bu durum en büyük kabus nedeni.

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Partinin TBMM seçimleri için ittifak kararı alması ve CUMHUR İTTİFAKI’nın karşısına MİLLET İTTİFAKI’nı koyması kanımızca iktidar kanadının planlarını alt üst etti. Yapılan yasa değişikliklerinden Millet ittifakı da aynı şekilde yararlanacak.

İttifakların dışında kalan HDP’nin, adayı Demirtaş’ın halen tutuklu olması ve görünen o ki bir süre daha cezaevinde tutulacak olması, ekmeğine yağ sürecek. Mağduriyet barajdan uzaklaşmasına ve güçlenmesine yol açacak.

Bu koşullarda oluşacak parlamento çoğunluğunun muhalefete geçmesi kuvvetle muhtemel. Çok kalmadı yaşayıp göreceğiz. İş ki yarış adil olsun, seçimlere hile hurda karışmasın.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı