REKLAMI GEÇ

TÜNELİN UCUNDAKİ IŞIK

24 Haziran 2016 Cuma

İzmir’e gidip gelirken Germencik’te 75. Yıl Selatin Tüneli’nden geçiyoruz. Cumhuriyet’in 75.yılında (1998) yapılan en uzun otoyol tüneli. Uzunluğu üç kilometreden biraz fazla. Adı yakınındaki Selatin Köyü’nden geliyor.

Tünel hep korkutucu gelmiştir. Geçerken deprem aklıma gelir, ürperir yola devam ederim. Arabada çocuklar varsa, “tünelde kalır mıyız” diye evham ederler. Tünelin ucundaki ışığı görünce içimiz rahatlar, oh çekeriz.

Selahattin değil, Selâtîn. Selâtîn ne demek acaba? Meraklanıp araştırdım sultan kelimesinin çoğul hali imiş. Sultanlar, padişahlar demekmiş.

Selâtîn Camii ise büyük bir askeri zafer kazanan sultanın kendi adına ve kendi parasıyla inşa ettirdiği cami oluyor. Süleymaniye, Sultanahmet, Selimiye, Hamidiye gibi padişahların bizzat yaptırdığı camilere ‘Selâtin Câmii’ deniyor.

Bu camilerde mutlaka, padişahın namaz kılması için “hünkâr mahfili” denen özel bir bölüm bulunuyor. Yapımında kamu kaynaklarından tek kuruş harcanmıyor. Hayırsever padişah kendi kesesinden yaptırıyor. Birden fazla minaresi olması, 24 saat açık tutulması da şart.

Her Allah’ın günü ve her konuya dair konuşmalar yapan Reis-i Cumhur hazretleri güncel bir konuşmasında ne diyor? “Ben Sayın Başkanıma (Belediye Başkanı Topbaş’a) söylüyorum, ‘Cesur olacaksın’ diyorum. Eğer cesur olmazsan biz bu işi başaramayız. Taksim’deki Gezi Parkı. Oraya o tarihi eseri inşa edeceğiz…”

2013 yılında Türkiye’yi ayağa kaldırıp milyonları sokağa döken, Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nı yeniden yapma fikrinde ısrarlı besbelli. ‘Tarihi eseri inşa etmek’ nasıl olacak bilmem, ama bu sözler boşa söylenmedi. Yapılacak diyorsa, yapılacaktır.

Devam ediyor ve ilk kez şu sözleri sarf ediyor; “Bir diğeri de Taksim Meydanı’ndaki Maksem. Oraya bir Selâtîn Camii yerleşmesi lazım. Bunların projesi her şeyi hazır…”

Yani sular idaresinin olduğu yere bir Selâtîn Camisi yaptırılacak. ‘Selâtîn Camii’ dediğine göre camiyi kendi adına ve kendi parasıyla yaptıracak bir ‘sultan’ lazım. Bu durumda cami içinde mutlaka bir hünkar mahfili de bulunacak.

Üç yıldır muhalefet partilerine çatmadığı kadar çattığı ve öfkesi bir türlü geçmeyen geziciler, belli ki Reis-i Cumhurumuz’u huzursuz etmeye devam ediyor. Söz dönüp dolaşıp, gezicilere, Gezi Parkı’na, Taksim’e geliyor. Buraya yapılacak saltanat camii ile nabız mı yokluyor?

“Projesi her şeyi hazır”, dediğine göre Selâtîn Camii’ne dair açıklamadığı tek bir husus var. Taksim Meydanı’na yapılacak Selâtîn Camii’ni kendi kesesinden yaptıracak büyük zafer kazanmış sultan kim? Reis-i Cumhurumuzun yakın dostları Katar Emiri, Arap Kralı var, onlardan biri olabilir mi? Sanmam, benim aklıma başka biri geliyor.

Sizi bilmem ama nedense benim aklıma yine tünel düştü.

Malum Selatin Tüneli çok uzun ve ürkütücü. Tünelin ucundaki ışığı görür müyüz?

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı