REKLAMI GEÇ

140 YIL ÖNCEKİ KURULUŞ

5 Kasım 2016 Cumartesi

Geçen hafta bugün, Denizli’nin Belediyelik oluşunun 140. yılını kutladık. Yani 140 yıl önce şehir olmaya hak kazanmışız. Öncesi nasıldı diye düşülürse, muhakkak büyük veya küçük her ne ise o yıllarda Denizli gerçekten bir köymüş denilebilir. Bu kuruluş yılından tam 57 yıl önce ilk defa Denizli’ye gelen büyük önder Atatürk, Denizli ile ilgili izlenimi sorulduğunda, o yıllarda dahi Denizli için, “büyükçe bir köy” demiş.

Dile kolay, 140 yıl gibi uzun bir süre sonunda (Denizli ne kadar şehir olabilmiştir?) tartışılabilir. Aslında tartışılacak bir durum yok. Hiç unutulmamalıdır ki bugün Denizli Büyükşehir sıfatına layık olmuş belli başlı şehirlerimizden birisidir. Beğenen de olabilir beğenmeyen de, artık Denizli örnek bir şehir ve aynı zamanda büyük bir şehir olabilmiştir. 140 yıllık bu büyük gelişmeye emek veren tüm belediye başkanı ve belediye çalışanlarına gönül dolusu şükranlarımızı sunmak borcumuzun borcudur.

140 yıl önce kurulan Denizli Belediyesi’nin 30 yıldır sürdürülen kuruluş yılını, özellikle Cumhuriyet Bayramı ile beraber kutlayışımızın özelliği vardır. Belki bazı yanlış anlayanlar bu kutlamayı, Cumhuriyet Bayramımızı gölgeleme çabası olarak düşünmüş olabilirler. Oysa biz 30 yıl önce bu kuruluş yılını kutlama kararını alırken, Cumhuriyet Bayramımıza bir katkı olarak düşünmüştük.

Ege Bölgesi şehirlerinin büyük bölümünde bir Kurtuluş Günü vardır. Çünkü o şehirler Yunan işgali görmüş, zulüm yaşamış ve İstiklal Savaşı galibiyeti ile Yunan işgalinden kurtulmuşlar. O günü de Kurtuluş Günü olarak kutlarlar. O işgal yıllarında Yunan Ordusu Sarayköy’e kadar gelmiş ve Menderes Nehrinin öte yakasında çadırlarını kurup yerleşmişler. İşte o anda Denizli ve çevresinden toplanan bir avuç insanın baskını sonucunda Yunan Ordusu Türk Ordusu geldi diyerek Nazilli’ye kadar çekilip kaçmışlar. Ama bu kaçışın acısı ile Nazilli ve Aydın’ı yangın yerine çevirmişlerdir. Böylece başlayan kaçış, İzmir’in kurtuluşu ile sonlanmıştır. İşte böylece bu bölge şehirlerinin hepsinin birer Kurtuluş günleri vardır. Ama Denizli hamdolsun ki işgal günleri yaşamamış ve sonrasında kurtuluş olayı yaşamamıştır.

1986 yılında arkadaşlarımızla düşünüp, 1876 yılında belediyelik oluşumuzu 110 yıl sonra Denizli’nin Kuruluş Yılı olarak kutlayalım ve Cumhuriyet’le bağdaştıralım diyerek, (Denizli’nin 110. Kuruluş Yılı) olsun istemiştik.
Bu ilk Kuruluş gecesinde Çınar Meydanında bir cazz konseri düzenlemiştik. Havaî fişekler ve fener alayı eşliğinde hem kuruluşu ve hem de Cumhuriyet’i kutlamıştık. O gece meydanda, her kesimden yoğun bir kalabalık insanların toplandığını görmüştük. Sunuculuğunu yapan rahmetli Gaffar Nemutlu bana, “Bu ne başkan, sanki Başbakan geliyormuş gibi bu kalabalık ne?” diye hayretler etmişti.

Bugüne geldiğimiz noktada kutlamanın şekli çeşitli şekillerde değişmiş olabilir. Ama ne olursa olsun, 30 yıldır bu kutlama günü hiç ara verilmeden ve fakat daha detaylı olarak sürdürülüp geliyor. Tabi bu devamlılığın sağlanmış olmasından en çok, o dönem çalışanlarla birlikte ben çok mutlu oluyorum. Demek ki, Denizli’nin de böyle bir kutlama gününe ihtiyacı varmış, ama bunun kurtuluş günü olmadığına da çok memnun oluyoruz.

Bu güzel olayın 30 yıldır aralıksız sürdürülmesine özen gösteren Ali Marım, Ali Aygören, Nihat Zeybekci ve Osman Zolan başkanlarımıza şükranlarımı sunmak isterim. Keşke Amatör Tiyatrolar Şenliği de geçen yılki terk edilmişlikten kurtarılıp sürdürülür de, bu çok önemli etkinliğinin 2017 yılı mayıs ayında 32. yılını kutlamak kısmet olur diye temenni ederim. Böylece de Büyükşehir Denizli, Türk Sanat ve Türk Halk Müziği toplulukları ile zirveye çıkmış Konservatuvar çalışmaları, Tiyatrosu ve Kuruluş Yılı kutlanabilen gerçek bir Büyükşehir olacaktır.

Bütün bu güzelliklerde emeği geçen herkese teşekkürler ederim. Saygılarımla.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı