REKLAMI GEÇ

ASLINDA YAZMAYACAKTIM

30 Nisan 2016 Cumartesi

Aslında bu yazı, belki 1 Mayıs Bayram gününe yakışan bir yazı olmayacak, ama yazmazsam da olmayacak. Hani Büyükşehir Belediye Sanat Merkezi var ya, aylar önce bu merkezle ilgili görüşlerimi yazmayı düşünmüş, düşünüp düşünüp de vazgeçmiştim. Olmuş bir kere deyip susmuş ve böylesi bir eleştiri yazısını yazmamaya karar vermiştim. Ama olmadı ve 22 Nisan günü katıldığım bir ilk konser gecesinde, salonların en büyüğünde gördüğüm olumsuzluklar yüzünden, bu eleştirilerimi kaleme almaya karar verdim.

İlk olarak, söylemek isteyip de söyleyemediklerimi, özet olarak da olsa yazmak zorundayım. 6 Tane küçük küçük sinema salonları yanında, bir de büyük salon yapılmış ki, bu salona bile büyük demeye dilim varmıyor. Çatalçeşme Oda Tiyatrosu kapasitesinde bir salon. Şehrin en merkezî yerine, böyle bölük pörçük saloncuklar yapılacağına, eğer çok gerekliyse 3 veya 4 küçük sinema salonu ve esasen Büyükşehir Denizli’ye yakışır gerçek bir konser salonu düşünülse daha iyi olmaz mıydı? Büyük denilen salonun sahnesi de küçücük ve ancak orta boy bir sinema salonu olabilir. Buraya Büyükşehir Sanat merkezi değil de, bir sinema merkezi demek daha doğru olurdu. Sinema oyununu yapmak bir sanattır, oynatmak sanat olarak kabul edilemez. Büyükşehir Denizli’ye böyle küçük küçük sinema salonları çok mu lazımdı? Forum Çamlık’ta var 6 tane, bir o kadar da Teras Parkta var. Bir de Pekdemir AVM’nin sinema salonları Denizli için çoktur bile. Neredeyse pek çok filmler, 5 veya 10 seyirci ile oynatılıp gidiyor. Neyse yapılmıştır bir kere ve geri dönüşü de olamaz.

Bu yazıyı yazmaktaki asıl amacım, keşke diye diye, olmayasıya isteklerde bulunmak değildir. Biz daha çok, kazanılabilecek bazı şeyler üzerinde kafa yormalıyız.

22 Nisan günü gerçekleştirilen şiir dinletisi ve Türk Müziği konserini izlerken, inanın çok üzüldüm. Önce şunu belirtmekte yarar olacaktır. Sarayköy kökenli ve ölümsüz şarkıların söz yazarı Sayın Aşkın Tuna’yı, özlem ve arzuyla dinlemek istiyordum. Gerek salonun akustik açıdan kötülüğü, gerekse sahnenin köşesine yerleşmiş ses düzeni ve de şairin mikrofonundaki aksamalar yüzünden, doğru dürüst bir şey anlayamadık. Salon duvar ve tavan kaplamaları garip bir tarzda inşa edilmiş. Sözüm ona akustiği sağlamak için yapılmış, ama salonda sesler, inim inim inliyordu. O genç seslerin güzelliği ve de Aşkın Tuna’nın esprilerle süslediği dizelerinden bir şey anlaşılmıyordu. Salonun arkasındaki operatör dairesine çağdaş bir ses düzeni kurulamaz mıydı? Bir de o kadar yüksek ses vererek, uğultu ve gürültülerle kulakları sağır etmeye ne gerek vardı bilemiyorum.

Orkestra elemanları ve solistler gayet şık ve sahne sanatçısına yakışır şekilde göğsümüzü kabarttılar. Kimse kusura bakmasın, ama gecenin flaş ismi Sayın Aşkın TUNA sahneye çıkınca, ortalık düzenleyici bir görevli zannetmiştim. Gerek tavırları ve gerekse kılık kıyafeti, gecenin zarafetine hiç yakışmadı. Keşke bir şef, bir maestro gibi sahneye çıkıp, o güzelim konser izleyicisine yakışır şekil ve görünümde çıkabilseydi.

Udî sanatçımız Ahmet Nuri Çağdaş ve genç eşi Kübra Çağdaş’ı, keşke doğru dürüst ses düzeniyle dinleyebilseydik. Şahane eserleri diğer güzelim genç solistlerden de yeterince dinleyemedik. Gelin görün ki, sazlara verilen yüksek sesler, elektro orgun iniltisi ve Türk Müziğine gereksiz baterinin gürültüsü, beyinlerimizi tırmaladı. Güzelim müzik ve seslere yazık oldu. Diğer solo şarkıcılarımızın performanslarını çok yakından bilirim ve çok güzel söylediklerine de eminim. Ancak, ses düzeni ve salonun akustiği yüzünden, inanın hiçbir şey anlayamadan çıkıp gittik.

Sonuç olarak büyük masraf ve emeklerle yapılmış ve aslında sinema merkezi olan bu tesis için daha fazla bir şey söylenemez. Yapılabilecek olan iyileştirmeler için biraz daha gayret sarf etmek, Büyükşehir Belediye’ye çok şey kaybettirmez, aksine kazandıracaktır. Daha söylenecek ufak tefek eksik ve yanlışlarımız vardır da, asıl olan o günkü konser ve bir ilk gecenin izlenimleri olarak, bugünlük bu kadar yeterlidir diyerek, ilgililerin affına sığınırım.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı