REKLAMI GEÇ

BÜYÜKŞEHİR YOLUNDA KÜLTÜR VE SANATA BÜYÜK HİZMET

8 Mayıs 2014 Perşembe

Geçmişte Denizli’nin en önemli sanayisi, un değirmenciliğiydi. Bunların hemen hepsi, akarsuların gücünden yararlanır, akıp giden sular boyunca kurulan su çarkları ile dönen değirmen taşları, Denizli’nin olduğu kadar, pek çok çevre illerin ekmeğine un yetiştirirlerdi. Bunlardan akılda kalıverenleri Değirmenönü-Merzeci-Çaybaşı-Tek ve Dört Değirmenler ile Külahçı-Kaşıkçı ve Karakurt Un Fabrikalarıdır. Bir başkası ve en güçlülerinden Kimon’un un fabrikası da, hep bu akarsulardan yararlanarak değirmenlerini çalıştırmışlardır.

Bugünkü konumuz, MERZECİ Un Fabrikası ile ilgili olacaktır. Taş ve kerpiç ile birlikte, ahşap elemanlarla yapılmış olan bu fabrika, benzerlerine göre biraz daha modern ve güçlü bir fabrikaydı. Yıllarca terk edilmiş halde kalan ve iki bloktan oluşan bu değirmen ve idare yapıları çöküp gidecek hallerdeydi. Hatta dönemimizde terk edilmiş haldeki bu yapıları ayağa kaldırabilmek mümkün olabilir mi diye araştırmıştık da, zamanın şart ve imkânları o günlerde gücümüz yetmemişti. O zamanın kanun ve bütçe olanakları yeterli değildi. Son dönemde benzer çalışmalar yanında bu yapıyı Belediyemiz ele almış, oldukça masraflı ve zor çalışmalarla Büyükşehir Denizli’ye yakışır hale getirerek, çok değerli hizmetler üretebilme olanağı sağlamıştır. Her şeyden önce bu hizmeti üretebildikleri ve çok değerli restorasyon çalışmalarına el attıkları için, Belediyemizin tüm çalışanlarına Denizlililer olarak şükran borcumuz vardır.

ic-1

Ele alınmadan önceki yapının dış görünüşü, bir harabe halindeydi. Özellikle fabrika yapısının zemin katı, bataklık ve sular içinde, çürümeye terk edilmiş ahşap elemanları korkunç hallerdeydi.

ic-2

Her iki yapının restore edilmesiyle birlikte, iki blok arasına yerleştirilen cam galeri sayesinde yapıya bir bütünlük kazandırılmış. Böylece, hem her iki blok bütünleştirilmiş, böylece her iki bloğun bir bütünlük içerisinde hizmet verebilmesi sağlanmıştır.

ic-3

Neredeyse unutulup gitmiş olan ve buram buram tarih kokan Merzeci Un Fabrikasının eski adıyla (İKTİSAT DAKİK FABRİKASI) levhası asılmış ve GENÇ DENİZLİ logosuyla da taçlandırılmış.

ic-5Daha çok Denizli’de gençlerin sanat ve beceri çalışmalarına tahsis edilmesi, kültürel ve sanatsal açıdan çok önemlidir. Şu anda bu yepyeni ve çağa ayak uydurmuş şahane tesiste gençler resim yapıyor, had sanatı ve karikatür çalışmaları ile tiyatro ve müzik kulübü olarak da eğitiliyorlar. Bütün bunların yanında fotoğrafçılık, doğa ve arama kurtarma kulübü olarak da çalışmalar yapılabiliyor.

ic-4Ne mutlu bizlere. Yarının büyük şehrine yakışan yaşantının önünü açanlara sonsuz teşekkürler.

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Cihan   -  Bağlantı 8 Mayıs 2014, 16:41

Çatalçeşme Oda Tiyatrosu ve arka kısmının gözden geçirilmesi gerek.Önceden çay bahçesi varken iyiydi.
Tarihi Denizli Lisesi-Merzeci Un Fab.-Meserret-Çatalçeşme-Yeni yapılan Belediye Sanat Merkezi alanlarınınDenizli’nin Kültür Sanat alanı olarak düzenlenmesi hoş olacaktır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı