REKLAMI GEÇ

DENİZLİ’YE TİYATRO GEREKLİ Mİ?

23 Mayıs 2015 Cumartesi

Tam 30 yıl geçmiş aradan. Bu soru bizlere, 1985 yıllarında sorulurdu. Artık Denizli insanına sorulduğunda, bu soruya artık herkes “gereklidir” diye cevap vereceklerdir. Çünkü birkaç yıl önce haftalık olarak ve taşıma suretiyle gelen Devlet Tiyatroları, kurumsal olarak Denizli’ye gelebilmişti. Yılların çabaları sonucu gelebilen Devlet Tiyatrosu, Üniversite kampüsüne kocaman bir levha asarak, (Devlet Tiyatrosu) adını Denizli’ye taşıyabilmişti. Sıradan eserlerle haftalık olarak gelebilen ve her hafta üç seans oynanan oyunları Denizli sanat sevenleri, salonu tıklım tıklım doldurarak değerlendirmişlerdir. Hatta çok insanımız bu sıradan eserleri seyredebilmek için bilet bile bulamıyordu. Buna rağmen son yılda bu taşıma tiyatro oyunları da ağır aksak gerçekleşir oldu. Umarım önümüzdeki sezonda Devlet Tiyatrosu levhası indirilmez, sıradan eserlerle olsa bile, bu en önemli sanat olayı saydığımız tiyatrodan Denizli insanı mahrum bırakılmaz.

Aradan tam 30 yıl geçmiş. O zamanlar tiyatro için değil, ama herhangi bir toplantı yapabilmek için dahî bir tek salonu bulunmayan Denizli’de tiyatrodan söz etmek mümkün değildi. Böylesi bir ortamda tiyatrodan söz etmek, çoğu insanımızca gülünç olurdu. Hal böyle iken inanmış bir avuç insanımızla yola çıkarak, bazılarının karşı çıkmalarına, (her şey bitti, tiyatro mu kaldı demelerine, bazılarının da inanç yanlış dinî inançları ile direnmelerine) rağmen, bir şehre tiyatro gerekir deyip, mücadeleye girişmiştik.

tikiroglu-anonsÖnce Çatalçeşme Parkındaki salonu Oda Tiyatrosu olarak restore edip, DE-Tİ’nin kurucusu Sadık Aslankara ile birlikte, (Denizli Amatör Tiyatrolar Şenliği)’ni başlatmıştık. (DE-Tİ ŞEN) adını verdiğimiz bu ilk girişim 30 yıldır gelişerek sürdürülmektedir. 30 Yıldır gelmiş geçmiş tüm Belediye Başkanlarımız, tiyatronun gerekliliğine karşı çıkmamışlardır. Hatta o kadar ki, Ulusal olarak başlattığımız bu şenlik, hem Uluslar arası hale getirilmiş ve hem de Denizli’de en önemli bir festival haline gelebilmiştir.

tikiroglu-anons-1Bu olayı başlatırken ezbere çalışmanın doğru olmayacağı inancıyla, küçücük bir Belediye olarak Ulusal boyutta otoriteleri Denizli’ye davet edebilmiş ve bir panelle Tiyatro olayını bu panelde tartışma konusu yapabilmiştik. Panelde, Ulu Önder Atatürk’ün (TİYATRO BİR MİLLETİN KÜLTÜR SEVİYESİNİN AYNASIDIR) şeklindeki vecizesini yazarak karşıt görüşlere karşı cevap vermeye çalışmıştık.

O günlerde bir profesyonel tiyatromuzun sergilediği (TÖRE) adlı oyunu ile başlayan şenlik, Ulusal olarak birkaç ilimizden katılan tiyatro oyunları ile başlatılmıştı. Bu şenlik aralıksız olarak 30 yıldır gelişerek ve uluslar arası boyutta ve Festival olarak devam edip gelmektedir. Bugün artık yalnızca küçücük Oda Tiyatrosu salonuyla yetinilecek gibi değildir. Ege Bölgesinde hiçbir şehirde bulunmayan pek çok sanatsal olayların yaşatıldığı Denizli, o yıllarda taze bir fidan gibi dikilmiş bu köklü ve güçlü sanatların yaşandığı bir şehir olarak, Büyük Şehirliliğe en çok hak etmiş olan bir şehirdir denilebilir.

1985 Yılında birkaç ulusal tiyatro ile başlatılan bu sanat olayı, bugün ulusal ve uluslararası 30 oyun ve söyleşi ile, rekor düzeyde bir etkinlik haline gelebilmiştir. Bu oluşum, (tiyatroya gerek var mı?) diyenlere gerçek bir cevap gibidir. Olayı bugünlere getiren Denizli Belediye çalışanlarına sonsuz teşekkürlerimle candan kutlamak isterim.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Cihan   -  Bağlantı 24 Mayıs 2015, 19:06

Çatalçeşme odatiyatrosu yıkılıp daha büyüğü yapılıp DT 2.temsil yeri olmalıdır.Çevreside park olarak yeniden düzenlenmelidir.

Bakış Açısı   -  Bağlantı 23 Mayıs 2015, 12:40

Tiyatro/sinema salonları şehrin merkezinde olmalıdır. Şehrin merkezi 24 saat yaşanan yerler olmalıdır. Birileri küçücük kampüse KAPALI spor salonlarını ve tiyatro salonunu tıktı. YANLIŞ YATIRIM bunlar… Üniversitede bilim yapılır. Anlayana.

mehmet   -  Bağlantı 23 Mayıs 2015, 12:11

gerekli ama ulaşımı olan bir yerde gösterilirse herkes gider hep ulaşamadığımız yerde gösteriliyor arabası olmayan gidemiyor

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı