REKLAMI GEÇ

DESAV’LI YILLAR 2000-2016

11 Temmuz 2016 Pazartesi

Bu başlık, bu yazımın başlığı değildir. (DESAV’LI YILLAR 200-2016), Desav’ın kapatılma, lağvedilme, yok edilme kararının alınmasından sonra yazdığım en son kitabımın adıdır. Topu topu 132 sayfalık bu küçücük kitabımla, 16 yılın olaylarını kimseyi kırıp üzmeden ve de sıkmadan özetlemeye çalıştım. Kitap 2016 yılı Haziran ayının son haftasında baskıdan çıktı ve Desav’ı bilen, Desav’ı tanıyan ve özleyen dostlara hediye edilmek için tarafımdan yazıldı. Kitap kesinlikle satılık da değildir. İsteyen herkese sunulmak üzere yazılmıştır ki, okuma zahmetine katlanan herkese şimdiden teşekkürler ederim.

Çeşitli zaman ve vesilelerle, kısa adı DESAV olan (Denizli Turizm Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı) hakkında bu köşemde yazılarım olmuştu. Bu bakımdan olayları tekrar edip insanların (yeter be!) diye isyan etmelerini istemem. Ancak bu kitapla, 10 yıl süreyle aralıksız başkanlığını yaptığım Vakfın, 10 yılın sonrasında ve 6 yıl boyunca ilgiden yoksun sahipsiz hallerde bırakılışının azabını anlatmaya çalıştım. İlgisiz ve sahipsiz geçen bu dönemi üzüntülerle izledim durdum. Hele 6 yılın sonunda DESAV’ı kapatma, lağvedip ölüme terk etme kararına seyirci kalamazdım. İşte bu sebeple kitabın içeriğindeki olayları özet olarak kaydetmek ve DESAV’ı ölümsüzleştirerek tarihe mal etmek istedim. Maksadım hiç kimseyi suçlamak veya itham etmek değildir.

Belki dile kolay gelebilir. 10 Yıl gibi uzunca bir süre, Denizli insanı için dolu dolu ve aynı zamanda pek görülüp duyulmamış dev sanat olaylarını yaşatabilmenin yolu, DESAV’dan geçiyordu. Kültür ve sanat olayları kolay işler değildir. Aynı zamanda ucuz da değil, aksine zor ve masraflı olaylardır. Toplum için, hele Büyükşehir olmuş Denizli için gerekli olup olmadığı tartışılmaz bile. Denizli’nin kültür ve sanat gereksinimi için çırpınıp duran bir vakfı kendi elimizle yok etmeyi anlamak ve kabullenmek normal bir insan için kabul edilemez.

DESAV bir kişinin veya bir ailenin veyahut da bir kurumun malı olan bir vakıf değildi. O Denizli’nin malı bir kültür ve sanat vakfıydı ki, asıl sahipleri, Denizli’yi yönetenler, temsil eden kurumlar ve en üst düzeyde siyasî otoriteydi. Hal böyle iken, bu güzide ve çok önemli kuruluşun ölüm fermanı yazılırken, hiçbir üst düzey yöneticinin o toplantıda bulunduğunu zannetmem. Bu güzide ve çok önemli kuruluşun kapatılıp yok edilmesi olayı, yönetimi üstlenip 6 yıl boyunca görevi beceremeyenlerin, kaçıp kurtulma hamlesi olmuştur.

2000 Yılında başlayarak, 2010 yılına kadar yoğun bir şekilde çalışan DESAV yönetimi, hiçbir karşılık beklemeden fedakârlıkla çalışan bir yönetim olmuştur. Zaman zaman yönetim değişikliği olmuştur da, Vakfın başkanlığını 10 yıl aralıksız sürdürmüş birisi olarak, kapatılması kararını bir türlü içime sindiremiyor ve kahroluyorum.

Bütün bu sebeplerle, birlikte çalıştığımız fedakâr arkadaşlarımın da hislerine tercüman olur düşüncesiyle, DESAV’ı özlemle arayan sanatsever Denizlili hemşerilerim için tarihî bir belge niteliğindeki bu kitabı yazıp, sanata değer veren insanımıza sunmak istedim. Dilerim yenice Büyükşehir olmuş Denizli, gerçek sanat ve kültürel çalışmalardan yoksun kalmaz. Aksi takdirde büyük olmanın da bir anlamı olmaz diye düşünürüm.

Bebeklerimiz ana kucağında güzel sesli ninnilerle uyutuluruz, ölümlerde güzel sesle ağıtlar yakarız, ibadetimizi yaparken bile güzel sesli ve makamı ile okuyabilen din adamlarımızı ararız. Onun için de, sanatsız kalamayız. Sanatsız toplum, kanatsız kuşa benzer. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopuk sayılmıştır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Oğuz Cinbiş   -  Bağlantı 2 Ağustos 2016, 20:53

Elinize sağlık Ziya bey. Bu kitabınızla, Denizli için yeni bir katkıda bulunuyorsunuz. Böylece, DESAV unutulmazlığa ulaşacak.
Sevgiler, saygılar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı