REKLAMI GEÇ

MEVZUBAHİS OLAN FRANSA OLUNCA

15 Ocak 2015 Perşembe

Yazıya (söz konusu) diye başlayacağıma, özellikle (mevzubahis) diyerek başladım. Çünkü yavaş yavaş Osmanlıcaya kendimizi alıştırmamız gerekiyor diye düşündüm. Aslında söz konusu olan sadece Fransa değil, Avrupa demek daha doğru olacaktır. Söz konusu olan Avrupa olunca, doğusuyla, batısıyla, Müslüman veya Hıristiyan veyahut da Musevi ne olursa olsun, ama illa da Fransa gibi Avrupalı olsun da gerisi (laf’ı güzaf), yani öz Türkçe olarak (boş laftır). O kadar ki, Avrupa’nın batısından doğusuna doğru gidildikçe bu ayrışım, kendini açık bir şekilde belli eder.

Bir de Avrupalı olmayan ve dünyanın daha doğusunda kalan Ortadoğu ülkeleri, yani maalesef Türkiye de dâhil, İran-Irak-Suriye-Pakistan-Afganistan ve benzerleri, Avrupalının gözünde hep ikinci sınıf ülkeler olarak kabul edilip gelmiştir. Coğrafya olarak bunların içinde kalan bir tek İsrail, ABD’nin koruması altında olduğu için bu ikinci sınıflığın dışında kalıyor. İsrail halkının asıl kökeni Yahudiler, tarihte hep aşağılanmış, topyekûn sürgün edilmiş, bu yüzden de hep mağdur toplum muamelesi görmüşlerdir. Bu yüzden bugün yaptıkları zulüm ve barbarlık, hoş görülüp gitmektedir. İspanya, Rusya ve Hitler yönetimindeki Almanya Yahudileri acı bir şekilde aşağılamış, soykırımlara tâbi tutulmuşlardır. İnsan olarak bu çirkin ayırımcılığa katılmak ve haklı görmek mümkün değildir. Hangi dinden veya hangi ırktan olursa olsun, Allah’ın (eşrefi mahlukat) diyerek yarattığı insan kutsaldır ve öyle görülüp kabul edilmesi de, her semavî dinin emrettiği bir kuraldır diye düşünürüm.

Bütün bu düşüncelerle, Fransa’daki son terör eylemini kimler gerçekleştirmiş olursa olsun, hangi ırk ve dine mensup olurlarsa olsunlar, karşı çıkmak, eleştirmek ve hatta lanetlemek insanlık görevimiz olarak kabul edilmelidir. İnsan canı ve kanı ile beslenen her türlü eylem bu şekilde karşılık bulmalı ve topyekûn lanetlenmelidir. Bu tür eylemler içinde bulunan ve özellikle terörist olarak kabul edilen oluşumlar nerede olursa olsun, Paris’teki gibi protesto edilmeli ve bu şekilde karşılık görmelidir. Ne var ki dünya ülkeleri bu hassasiyeti adil bir şekilde gösteremiyor ve ayırımcılık devam edip gidiyor. Geçmişte Cezayir, son dönemde de Gazze, Filistin, Kırım, Irak, Afganistan ve benzeri ülke insanlarının maruz kaldığı zulüm, 21. yüzyıl çağdaşlığı ile hiç bağdaşmıyor. Hele Paris’te sergilenen o güçlü protesto eylemine katılan ikiyüzlülerin var oluşları, ayrı bir ibretlik vesikası gibi sırıtıyordu.

Daha düne kadar Ermeni terör örgütü asala Türk dış temsilcilerimizi kalleşçe katlederken, bu Avrupalılardan hiç ses çıkmamıştı. Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, üç beş oy için Ermeni çığırtkanlığı yapmışken, utanmadan Paris protesto eyleminde yer alabiliyor. Türkiye 30 yıldır PKK terörü yüzünden 30, hatta 40 bin insanının canından olmuştur. Bu aşamada Fransa eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın eşi, terörist PKK kamplarında ne arıyordu acaba? Eşi yüzünden resmî bir sıfatı olmasına rağmen, müttefiki saydığı Türkiye’ye karşı bu tavrı nasıl mazur görülebilir anlaşılmaz. Bu davranış uygar Avrupalı tarafından nasıl karşılanmıştı merak konusudur.

Her ne sebeple olursa olsun, Fransa’da gerçekleştirilen terörist saldırının savunulur bir tarafı yoktur. Teröristlerin (Allahüekber) diye bağırarak bu eylemi gerçekleştirmiş olmaları, İslamiyet ile bağdaştırılamaz. Avustralya’dan çıkan çatlak ses ne derse desin, gerçek Müslüman böyle bir eylemin içinde olamaz. Çirkin saldırının protesto edilmesi yadırganmamalıdır. Türk Başbakanının da bu eyleme katılmış olması, çok doğru ve isabetli bir davranış olmuştur diye düşünürüm.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

ahmet   -  Bağlantı 15 Ocak 2015, 14:26

“Batının bugün “evrensel değerler” ve “ifade özgürlüğü” olarak sunduğu şeyler evrensel ve özgürlükçü değildirler.Özgürlük de, haklar da kendine yontulmuştur.Hiçbir zaman bütün insanlığı kapsamazlar.Norm koyucu fakat saygısızdırlar”Haşmet Babaoğlu

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı