REKLAMI GEÇ

O ÇEŞME VE YERALTI ÇARŞISI GALİBA YIKILACAK

27 Şubat 2015 Cuma

Valilik binası karşısındaki Atatürk Parkını, 1988 yılında yeniden düzenlemiştik. Bu düzenleme sürecinde park alanını daraltmadan, peyjaj mimarı Doç. Dr. Selami Sözer’in projesine uygun olarak arsanın bir bölümüne yer altı çarşısı yapmış, kalan kısmını da park olarak yenilemiştik. Projenin gereği olarak parkın meydana bakan cephesinde bir anıt yeri belirlenmiş, fakat detaya girilmemişti. O süreçte, hayata tırnakları ile tutunmuş Denizlili ve hala Almanya’da yaşayan uluslar arası heykel tıraş Hüseyin Altın, hiçbir ücret talep etmeden maketi ile birlikte bir çeşme projesi göndermişti. Çeşmeyi o dönemin teknik olanaklarıyla, Nihat Kömürcüoğlu yapıvermişti. Yer altı çarşısını, o yıllarda bir benzeri bulunmayan tek katta en büyük bir Sümerbank mağazası olarak kiralamıştık. Yer altı çarşısı, çeşme ve park, 1988 yılı son aylarında büyük bir törenle hizmete sokulmuş, parkın geri bölümü son dönemde düzenlenmiş olsa da, yer altı çarşısı ve çeşme, 27 yıldır ayakta durmaktadır. Ne var ki, bizler gittikten sonra çeşmenin suyu, gerektiği gibi bir türlü akıtılamamıştır.

ic-1

Heykel tıraşın yaptığı benzer bir çeşme, suyu akar hallerde Almanya’dadır. Bizimki ise hala kuru çeşme olarak duruyor.

Daha çeşme hizmete açılmadan bir deli bir taş atıp, bu güzelim esere (mason çeşmesi) diye ad takmıştı. 27 Yıldır, belki bazı tutucu çevrelerin baskısı sonucu güzelim çeşmenin suyu akıtılamamakta, bunca yıldır terk edilmiş hallerde durmaktadır. Bir zamanlar bu çeşme afiş duvarı gibi yapıştırılmış kâğıtlarla hakarete uğramış hallerde bırakılmıştı. Ne var ki son dönemde Belediyemiz, hiç değilse temiz tutmaya özen göstermektedir.

ic-2

Masonluğun kökleri Hazreti Musa çağlarına dayanmaktadır diye bilinir. O yüzden bizim çeşmenin üçgen görünümü, o her şeyi bilir geçinen aklı evvel gazeteci tarafından Musevî işareti gibi algılanmış.

ic-3
Oysa Musevî olan İsraillilerin bayrağındaki 6 köşeli yıldızın, çeşmenin üçgeni ile hiç ilgisi yoktur. Biraz geometri dersi görmüş olanlar, ikizkenar üçgenle, eşkenar üçgeni çok iyi bileceklerdir. ic-4Bizim çeşmenin iki yan kenarı ile taban kenarı ayrı ölçü ve büyüklükte, yani ikizkenar üçgen durumundadır. Oysa üç kenarı ayni ölçüdeki eşkenar üçgen, İsrail bayrağının 6 köşeli yıldızını oluşturmaktadır. Krokideki üçgenle bizimgüzelim çeşmeyi oluşturan üçgenin, uzaktan yakından hiçbir ilgisi yoktur. Eğer çeşmenin suları, Almanya’daki benzeri gibi akıtılmış olsaydı, bugün belki en değerli ilgi odağımız olabilecekti. Bu çeşme benzese benzese, bizim ünlü Deliktaş’ımıza benzetilebilir.

Son gördüğüm kadarıyla yer altı çarşısının içi, hurdacılar tarafından boşaltılmaktadır. (Yıkılacak mı) diye sorduğumda maalesef, evet demektedirler. Daha bir benzeri bulunmayan bu çarşıyı ve beraberinde güzelim çeşmeyi, nikâh sarayı, Kız Meslek Lisesi ve pek çok benzerleri gibi lütfen yıkıp yok etmeyelim. Yazıktır, günahtır. Denizli’nin yarınlara hiç bir mirası kalmayacaktır diye korkarım.

Not: Belki de bu yazım, sonuncu yazı olacaktır. İlgilenen ilgilenmeyen herkese teşekkürlerimi sunmak isterim. Kırıp darılttıklarım olmuşsa da, herkesten özür dilerim.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Volkan   -  Bağlantı 1 Mart 2015, 01:14

Kendi şehrimizi,kendi seçtiğimiz -ya da bazılarının seçtiği diyeyim- insanlar yoluyla artık tanınamaz hale getiriyoruz.Buna bir son verilmeli.Ayrıca o sanat eserine de gereken saygı gösterilmeli.Sn.TIKIROĞLU sizin yazılarınız okumak zevk.Devam edin.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı