REKLAMI GEÇ

ÜÇGEN MEYDANI

2 Ekim 2016 Pazar

Adı, üç ana yolun birleştiği nokta olduğu için ÜÇGEN olarak anılan bu meydan, 1987 yılına kadar, hayvanların otlatıldığı terk edilmiş bir alan olarak duruyordu. O kadar ki, bu alan, ottan çöpten içine girilemez, bazen de büyükbaş hayvanların otlatıldığı bir meydandı.

Çapı 100 metrenin üzerindeki bu geniş meydanı imar etmeye hiç kimse cesaret edememiş, yıllarca öylece durup duruyordu. İzmir ve Ankara güzergâhı bulvar çalışmalarını bir parça noktaya kadar tamamlamış, Antalya güzergâhına da el atmıştık. Bu arada Üçgen Meydanı için kolları sıvayıp bir proje geliştirmiştik. Peyzaj mimarı Profesör Selami Sözer’in hazırladığı bu projeye göre bu meydanı bir park haline dönüştürmüş ve 1987 Yılında hizmete açmıştık. Açılışını Büyük Millet Meclisi Başkanı yapmış ve adı da, Milli Egemenlik Parkı olarak benimsenmişti. Bizler görevi bıraktıktan sonra gelen yöneticiler bu ismi beğenmediler ve Ulusal Egemenlik Parkı demişlerdi. Ama gerek Milli ve gerekse Ulusal isimlerinin hiçbiri ÜÇGEN adını silememiş ve hala da ÜÇGEN PARKI olarak anılıp durmaktadır.

Parkın yapımını ve azametini içine sindiremeyen bazı aklı evvel eleştirmenler, çok pahalıya mal olduğu dedikoduları ile ortalığı karıştırmaya çalışmışlardı. Oysa iddia ettikleri gibi bir maliyeti yoktu, dedikodu rakamlarının %20’sini bulmayan bir maliyetle bitirmiştik.

ziya-tikiroglu-1

Bu park İzmir-Ankara-Antalya yollarının kesiştiği noktada oluşu sebebiyle Denizli’nin bir gurur abidesi gibi durur. Aynı zamanda Şehrin en ihmal edilmiş mahallelerinden olan Sümer-Dokuzkavaklar-Kirişane ve Deliktaş Mahallelerine modern bir çehre kazandırmıştır. O kadar ki, 1987 yılı Nisan ayında açılışı yapılan park, aynı yılın 30 Ağustos Zafer Bayramına da kutlama alanı olmuştu.

O zamana kadar her yıl büyük bir coşkuyla kutladığımız Zafer Bayramı akşamının fener alayı şenliklerini bu parkta gerçekleştirilmişti. Hiç unutmam, o coşkulu gecede park insanlarla tıklım tıklım dolmuş, 10 yaşlarında bir çocuğun bacaklarıma sarılıp, “Delikliçınar’ı ayağımıza getirdiniz” diye teşekkürler etmişti.

ziya-tikiroglu-2

Güzelliği ancak birkaç yıl yaşatılabilen park, sonradan göreve gelenlerin ihmali yüzünden terk edilmiş hallere düştü. Havuzun mermerleri düştü, bayrak direkleri bayraksız kaldı ve bizler için üzüntü vesilesi haline gelmişti. 2004 Yılında görevi devralan Sayın Nihat Zeybekçi duruma el koymuş ve palmiyeler bakımlı bir şekilde boy atmış, diğer yeşil doku da bakımlı hale getirilmiş, havuzu tamir edilip fıskiyeler çalıştırılarak park ilk günkünden daha görkemli hale gelmişti. Bu gelişmişliğe bakım kadar yeşil dokunun 30 yıla yakın gelişmişliği de destek olmuştur.

Son gelinen noktada Belediyenin, bu Üçgen Park alanı için yeni bir proje geliştirdiğini duymaktayız. Yetişmiş devasa palmiyeler sökülmeye başlamış bile. Öyle umulur ki yakın zamanda güzelim park alanı bir şantiyeye dönüşecek ve Üçgen Alanı, alt-üst geçitlerle, bir trafik kavşağı haline dönüştürülecek. Zaten hep öyledir. Biz güzellikleri koruyarak çareler aramaktansa, kırıp yıkarak prestijli yapılar yapıp değerlendirmeye çalışırız. Dilerim daha güzel, daha yararlı bir uygulama olur da, Denizli kazanır diye temenni ederim.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Kamil   -  Bağlantı 3 Ekim 2016, 09:43

adam denizliye çok fazla sayıda hizmeti dokunmuş eski bir belediye başkanına yazan arkadaş trafiği hayatı boyunca hiç görmediği için diye yorum yapmış. :’)

Şevket   -  Bağlantı 2 Ekim 2016, 23:45

Yazar yeni yapılacak proje dikkatli bakmamış galiba proje bitiminde köprülü kavşakların üstü gene peyzaj düzenlemesi yapılacak yayaların aktif kulanabilecegi bi alan olucak.

Muzaffer   -  Bağlantı 2 Ekim 2016, 18:56

Merhaba
Yazan arkadaş işe gidiş ve işten dönüş saatinde üçgen meydanının
Trafiğini bayatı boyunca hiç görmediği için oranın şantiye olacağı görüşünde
Bi ara geçsin de denizli trafiğini araç sayısının nekadar arttığını araştırması lazım bence.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı