2015 sonrası doğanlara ömür boyu sigara yasağı planı
Meclis’e sunulması beklenen yeni tütün düzenlemesinde, 1 Ocak 2015’ten sonra doğanlara sigara satışının ömür boyu yasaklanması, açık alanlardaki sigara kullanımının sınırlandırılması ve slim sigaraların kaldırılması hedefleniyor.
1 Ocak 2015’ten sonra doğanlara sigara satışının ömür boyu yasaklanmasını öngören düzenleme Meclis gündemine gelmeye hazırlanıyor. Kanun teklifinin hazırlık sürecinde yer alan Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Toker Ergüder, düzenlemenin ekim ayında Meclis’e sunulmasının beklendiğini açıkladı.
Ergüder, Türkiye’de sigara satışlarının son yıllarda önemli ölçüde arttığını belirterek tütünle mücadelede yeni adımlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Taslakta, 2015 sonrası doğanların hayatları boyunca tütün ürünlerine erişememesi, restoranların açık ve kapalı alanlarında sigara kullanımının yasaklanması ve parklar ile kamu alanlarında özel sigara içme bölümleri oluşturulması gibi düzenlemeler yer alıyor.
Teklifte ayrıca ince (slim) sigaraların kaldırılması, tüm ürünlerin standart paketlerde satılması ve 18 yaş altındakilerin kredi kartıyla tütün ürünü satın almasının engellenmesi hedefleniyor.
Ergüder, uzun vadede 2040 yılından sonra Türkiye’de tütün ürünlerinin üretim ve satışının tamamen sona erdirilmesinin amaçlandığını belirtirken, Yeşilay’ın yaptığı araştırmada düzenlemelere yönelik toplumsal desteğin yüzde 90’ın üzerinde çıktığını ifade etti.
