İçeriğe geç

Denizli’de organ bağışçısı sayısı 34 bin 185 oldu

Denizli’nin bir dönem birinci olduğu organ bağışı çalışmalarında 2026 yılı itibariyle bağışçı sayısı 34 bin 185’e ulaştı. Sağlık Müdürü Berna Öztürk, bin 168 diyaliz hastasının böbrek nakli beklediğini söyledi

BÜLTEN
Twitter Facebook WhatsApp Telegram
Yayınlanma: 4 Kasım 2026 - 14:29:02 Güncelleme: 4 Kasım 2026 - 14:29:03

Organ yetmezliği nedeniyle yaşam mücadelesi veren, diyaliz tedavisiyle hayata tutunan ve nakil olabilmek için umutlu bekleyen binlerce hasta için organ bağışının hayati önem taşıdığını belirten Denizli İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle açıklama yaptı.

Öztürk, “Organ bağışı, bir insanın hayatını kaybetmesinin ardından başka insanların hayata tutunmasına vesile olabilecek çok kıymetli bir karardır. Diyaliz tedavisiyle yaşamını sürdüren, kalp, karaciğer veya diğer organların naklini bekleyen hastalarımızın umutlarını büyütmek hepimizin sorumluluğundadır.

BAĞIŞÇI 34 BİN 185 OLDU
Ülkemizde organ bağışı konusunda yürütülen tüm çalışmalara rağmen ne yazık ki organ bağışı oranları istenilen seviyelerde değildir. Denizli’de organ bağışına dikkat çekmek, konunun önemini vatandaşlara anlatmak ve bağışta bulunan kişi sayısını arttırarak organ bekleyen hastalara umut olabilmek için 2019 yılında Her Bağış Yeni Bir Hayat projesini hayata geçirmiştik.

Proje ile birlikte ilimizde önemli sonuçlar elde ettik ve toplamda 34 bin 185 kişi organ bağışında bulundu. Denizli’de, bağış bilincini yaygınlaştırarak daha fazla hastanın organ nakli imkânına kavuşmasına katkı sağlamak istiyoruz.  Tüm vatandaşlarımızı organ bağışının önemi konusunda duyarlı olmaya, bu konuyu aileleriyle konuşmaya ve bağışçı olma konusunda bilgi edinmeye davet ediyorum. Unutmayalım ki bir bağış, birden fazla insana umut olabilir. Organ bağışıyla hayat kurtarabilir, bir ailenin yeniden gülümsemesine vesile olabiliriz” dedi.

1168 HASTA DİYALİZ TEDAVİSİ GÖRÜYOR
Türkiye’de ve Denizli’de organ bekleyen hasta sayılarına da değinen Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk; “ Türkiye’de yaklaşık 32 bin organ nakli bekleyen hasta bulunmaktadır. Denizli’de ise 1168 diyaliz hastamız bulunmaktadır. Yine 2025 yılında Denizli’de 27 beyin ölümü tespitine karşılık 13 donör alınmıştır.  Vatandaşlarımız organ bağışı hakkında bilgi almak ve bağış işlemlerini gerçekleştirmek için İl Sağlık Müdürlüğümüze, Kamu, Üniversite, Özel Hastaneler, İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerine başvurabilirler. Organ bağışı, insan hayatına dokunan en anlamlı dayanışma örneklerinden biridir. Bir gün bizim veya sevdiklerimizin de organ nakline ihtiyaç duyabileceğini unutmadan, bağış bilincini yaygınlaştırmak ve umut bekleyen hastaların yanında olmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Gelin siz de bağışta bulunarak bir hayat kurtarın” dedi. 

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir