REKLAMI GEÇ

Acıpayam depreminin açtığı yaralar sarılıyor

Acıpayam depreminin açtığı yaralar sarılıyor

Denizli Valisi Hasan Karahan Başkanlığı’nda yapılan toplantı ile Acıpayam depremi konusunda yapılan çalışmalar değerlendirildi. Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada ile bugüne kadar depremzedeler için neler yapıldığı maddeler halinde duyuruldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Eylül 2019 Cuma, 13:33

Acıpayam’da meydana gelen depremin üzerinden 5 ay geçti. Depremzedelerin yaralarının sarılması ve normal hayatlarına dönebilmeleri için çalışmalar devam ediyor. Denizli Valisi Hasan Karahan Başkalığında yapılan toplantı ile bugüne kadar yapılan çalışmalar değerlendirildi. Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada ise depremzedeler için neler yapıldığı maddeler halinde kamuoyunu duyuruldu.

Vali Hasan Karahan başkanlığında yapılan toplastıya Acıpayam Kaymakamı Ali Şanlıer, Acıpayam Belediye Başkanı Dr. Hulusi Şevkan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Büyüksoy ve AFAD İl Müdürü Ali Etiz katıldı. Vali Karahan toplantıda “İçişleri Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili Bakanlıklarımızla gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Gayretimiz bölgedeki depremzede vatandaşlarımızın hiç mağduriyet yaşamadan normal yaşantılarını sürdürülebilir duruma gelmeleridir” dedi.

Diğer taraftan AFAD ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri Acıpayam’da meydana gelen deprem ile ilgili olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yapılan çalışmalar hakkında verilen bilgiler şöyle:


ÇADIR DAĞITIMI
– Afet bölgesinde zarar gören 21 mahalle ve 2 merkez çadırkent olmak üzere toplamda 1640 çadır bölgemize sevk edilerek ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza dağıtılmıştır
– Ayrıca 3032 battaniye, 1358 yatak ve 360 adet nevresim takımı dağıtımı yapılmıştır.
– Dağıtımı yapılan çadırlardan kullanılmayan toplam 1227 çadır afet bölgesinden toplanmıştır

KONTEYNER DAĞITIMI
– Afetzedelerin geçici barınmalarının sağlanabilmesi amacıyla, toplam 268 adet konteyner dağıtımı gerçekleştirilmiştir.
– Konteyner dağıtımı yapılan afetzedelerin isim listeleri; adres bilgileri ve TC kimlik numaraları ile birlikte Acıpayam Kaymakamlığı’na su ve elektrik bağlantılarının DESKİ ve AYDEM kanalı ile yaptırılması amacıyla bildirilmiş ve bağlantılar gerçekleştirilmiştir.

NAKDİ YARDIMLAR
– AFAD Başkanlığımızca 500.000,00 TL ödenek aktarımı Acıpayam Kaymakamlığımıza aktarılmıştır.
– Ayrıca Sosyal Yardımlaşma Vakfı Genel Müdürlüğünce 1.400.000,00 TL ödenek Acıpayam Sosyal Yardımlaşma Vakfına aktarılmıştır.
– Toplam 875 kişiye acil ihtiyaçları için ödeme yapılmıştır.
– AFAD tarafından 400.000,00 TL Acıpayam Belediyesi’ne ödenek aktarımı yapılmıştır.
– Tekrar 1.500.000,00 TL AFAD tarafından acil yardım ödeneği gönderilmiştir.

İAŞE YARDIMI
– 15 Nisan 2019 tarihine kadar Kızılay tarafından 3500 kişiye 3 öğün iaşe hizmeti verilmiştir.

TAMP KOORDİNASYONU
Acıpayam deprem afetinin 112 AADYM ve Acıpayam Kriz Merkezi’nden yönetilmesi aşamasında toplam 12 farklı hizmet grubu görev almıştır.

1. Yangın Hizmet Grubu
2. Güvenlik ve Trafik Hizmet Grubu
3. Enerji Hizmet Grubu (44 Personel)
4. Sağlık Hizmet Grubu (59 personel)
5. Hasar Tespit Hizmet Grubu (56 Personel)
6. Beslenme Hizmet Grubu (30 personel)
7. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Hizmet Grubu (4 Veteriner, 2 Ziraat Mühendisi)
8. Barınma Hizmet Grubu
9. Psikososyal Destek Hizmet Grubu (99 Personel)
10. Ayni Bağış, Depo Yönetimi ve Dağıtım Hizmet Grubu (50 Personel)
11. Bilgi Yönetimi Değerlendirme ve İzleme Hizmet Grubu
12. Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Acıpayam Belediyesi Hizmetleri

Sahada hizmet grupları özelinde yaklaşık 300 personel çalışmıştır.

KESİN HASAR TESPİT DURUMU
– Kesin hasar tespit çalışmaları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından tamamlanmıştır.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından önce ön hasar tespitleri yapılmış, daha sonra Genel AFAD Müdürlüğü tarafından alınan “Genel Hayata Etkililik” Oluru sonrasında Kesin Hasar Tespitleri tamamlanmıştır. Kesin Hasar Tespit listelerinin 1 aylık askı süresi sonucunda verilen İtiraz dilekçeleri tekrar incelenmiş olup, yapılan çalışmalar tamamlanmıştır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce kesin hasar tespit sonuçlarına yapılan itiraz dilekçelerine göre tekrar itiraz hasar tespit çalışmaları yapılarak önümüzdeki Pazartesi günü itibari ile İtiraz Kesin Hasar Tespit listeleri Acıpayam Kaymakamlığına bildirilecektir.

GELECEK ÇALIŞMALAR (AFET SONRASI İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI)
– Hasar tespit çalışmalarının tamamlanması sonrasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce hazırlanan kesin ve itiraz hasar tespit icmalleri (Afetzedelerin binalarının hasar durumları – hasarsız, az derecede hasarlı, orta, ağır ya da yıkık) Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderilmektedir. Şuan itibariyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne 2350 adet itiraz dilekçesi gönderilmiş ve sahada itiraz tespit çalışmaları bitirilmiştir.

– 7269 Sayılı Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine göre söz konusu kesin ve itiraz hasar tespit icmalleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına gönderilmektedir.

– Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından hak sahipliği çalışmalarının başlatılması talimatı verilmektedir.

– Bu talimatın verilmesi halinde hasar tespit raporları ile binasının yıkıldığı ya da ağır hasara uğradığı belirlenen ve kendilerine inşaat yardımı yapılması gereken afetzedeler 7269 sayılı Yasa hükümlerine göre kurulacak komisyonlar tarafından ilgili mevzuat hükümlerine göre incelenmektedir.

– Kendilerine verilen kanuni süre içerisinde (60 gün) talep ve taahhütname veren ve borçlandırma işlemlerini yapan afetzedelerden durumu uygun olanlar hak sahibi kabul edilmektedir.

– Konut yardımı yapılması gereken hak sahibi afetzedelere kalıcı konutlarının yapılmasına kadar geçen sürede Acıpayam depremi sonrasında afetzedelere konteyner dağıtımı yapılmasında olduğu gibi geçici barınma – iskân yardımı da yapılmaktadır.

– Hak sahibi kabul edilenler için ilgili mevzuat esasları çerçevesinde yer seçimi çalışmaları yapılarak daimi iskân alanları belirlenmektedir.

– Konut yapımı amacıyla yeni yerleşim alanlarının tespiti sonrasında bu alanların planlanması, temini ve devir – temliki amacıyla hâlihazır harita, imar planı, kamulaştırma, imar uygulaması, tescil, kat mülkiyeti, tahsis ve devir işlemleri tamamlanmaktadır.

– Bu işlemlerden sonra ise Evini Yapana Yardım (EYY), İhale ya da TOKİ gibi yöntemlerden biri ya da birkaçı uygulanarak konutların yapımına geçilmektedir.

– Tamamlanan konutlar, hak sahiplerine, borçlarını ödeme karşılığında tapularına ipotek konularak teslim edilmektedir.

Ayrıca vatandaşlarımızın 6 aylık kira yardımı ile birlikte taşınma ücretleri karşılanacaktır. Mevcut konteynerlerde ikamet eden vatandaşlarımızın talepleri olması halinde konteynerlerinde tadilat yapılacaktır. Acıpayam ilçemiz için haksahiplerinden toplanacak talep doğrultusunda boş olan TOKİ konutlarından talep eden haksahiplerine verilecektir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı