REKLAMI GEÇ

Acıpayamlı depremzedeler, konteynerde yaşama mahkumlar

Acıpayamlı depremzedeler, konteynerde yaşama mahkumlar

Acıpayamlı depremzedeler bir yıldır konteynerde yaşıyor. Depremden etkilenen 160 ailenin bir kısmı TOKİ evleri tamamlanmasına rağmen yeni konutlarına geçemedi, kendi arsasında ev yapmak isteyenlere de destek verilmedi. Depremzedeler kaderleriyle baş başa bırakıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Nisan 2020 Perşembe, 13:23

Geçen yıl 20 Mart’ta 5.5 büyüklüğünde depremle sarsılan Acıpayam’da evleri yıkılan aileler kaderine terk edildi. Oğuz, Kırca, Alaattin, Karahöyük, Ovayurt, Ucarı, Yeniköy ve Corum köylerinde kerpiç evleri yıkılan 160 aile bir süre çadırlarda yaşadıktan sonra konteyner tahsis edilerek geçici ikametleri sağlanmıştı. TOKİ’den konut alacakları müjdelenen, kendi arsası üzerinde ev yapmak isteyenlere de maddi destek sözü verilen depremzedeler yaklaşık bir yıldır 21 metrekarelik konteynerlerde yaşamaya mahkum edildi.

KONTEYNERLER BAKIMSIZ VE YETERSİZ
Evleri yıkılmış ve ağır hasarlı depremzedelere tahsis edilen konteynerler burada yaşayan ailelere yetmiyor. Konteynerlerin bir kısmının sorunlu olduğu, yapısal olarak eksikleri bulunduğu belirtiliyor. Bazı depremzedeler koyteyner evlerin çatılarından içeri su aldığından şikâyet ediyor. Evlerin dar olması nedeniyle konteyner konutlara ahşaptan bölmeler ilave eden depremzedeler içlerinde soba yakılmasına müsaade edilmediğinden kışı zor geçirdiklerini belirtti.

BAZILARINDA ELEKTRİK BİLE YOK
Konteynerde kalan depremzedelerin bazıları elektrik olmadan yaşıyor. Bazı depremzedeler yeni abonelik almaları gerektiğinin söylendiğini, abonelik ücretini ödeyemediklerinden elektrik bağlatamadıklarını söyledi. Zor şartlar altında yaşadıklarını söyleyen depremzedeler konteyner evlerin çok soğuk olduğunu, imkanı olanların soğuk günleri çocuklarının ya da yakınlarının yanında geçirdiklerini belirtti.

ELEKTRİK SOBASI DAĞITILDI AMA
Acıpayam’da hayırsever bir işadamının desteği ile depremzedelere dağıtılan elektrik sobaları da sorun oldu. Evde kömür sabası yakmanın yasak olduğunu söyleyen depremzedeler; “Elektrik sobası kullandık. Elektrik faturaları çok yüksek geldi, başa çıkamadık” dedi. Konteyner evlerin kalabalık aileler için verimli olmadığını da söyleyen depremzedeler; “Verilen sözler tutulmadı. Depremden sonra ikişer bin lira ve erzak yardımı yapıldı. Başka da destek görmedik” diye isyan etti.

TOKİ’DEN EV VERİLECEKTİ
Deprem sonrası kendilerine TOKİ’den ev sözü verildiğini, hatta kura çekimine katıldıklarını söyleyen depremzedeler; “TOKİ’den ev sözü verdiler. Kura da çekildi. Konutlar bitti ama bize teslim edilmedi. Kendi arsasında ev yapmak isteyenlere iki yıl ödemesiz 18 yıl geri ödemeli faizsiz kredi verileceği söylenmişti. Onu da veren olmadı” diye konuştular.

MUHTAR ABUT: YARDIM ALAMIYORUZ
Yeniköy mahallesi muhtarı Elmas Abut yardım alamadıklarından şikayet ederek, “Bizim mahallemizde depremden etkilenen 12 aile var. Konteyner evlerde kalıyorlar. Deprem sonrasında 2 bin lira yardım yapıldı. Erzak kolisi gönderildi. Daha sonra bir yardım alamadık. Yakın zamanda 7 koli erzak yardımı yaptılar. Ben hangi aileye vereyim. Hepsini iade ettim. Yardımda adaletsizlik var. TOKİ’ler durduruldu. Çekiliş yapıldı evler belirlendi. İnşaatı bitti ama teslim edilmedi. Kendi arsasına ev yapmak isteyenlerin durumu da belli değil” diye konuştu.

İNSANLAR ÇOK ZOR DURUMDA
Depremzedelerin iyi durumda olmadığını söyleyen Abut; “Depremzede rahat değil. Sosyal hayatları tamamen bitti. Komşuluk ilişkileri bitti. Evlerine misafir kabul edemiyorlar. Beklentileri var. Daha az elektrik parası ödemek istiyorlar. Kirada oturacak olanlar kira yardımı istiyor. Biz elimizden geleni yapıyor yetkililere iletiyoruz. Onlar da bir gelişme olmadığını söylüyor. Mahalleli gergin. Sordukları sorulara cevap veremiyorum” dedi.

DEPREMZEDE FATMA UYGUN: ELEKTRİĞİM YOK, ÇATIM AKIYOR
83 yaşındaki depremzede Fatma Uygun, çok zor şartlar altında yaşadığını söyledi. Kaldığı konteyner evin çatısının akıttığını belirten yaşlı kadın, “Kime söyleyeyim. Kimsem yok ki. Muhtara söylüyorum. Aktığında temizliyorum. Elektriğim yok. İlk zamanlar yemek veriyorlardı artık yemek de verilmiyor. Gelenim gidenim yok. Kimse halimizi sormuyor” diye konuştu.

DEPREMZEDE HALİL AKGÜNEŞ: 1500 LİRA MAAŞIM VAR 500 LİRA ELEKTRİK ÖDÜYORUM
Depremzede 57 yaşındaki Halil Akgüneş ise depremde kerpiç evinin tamamen yıkıldığını söyleyerek, “Bu küçücük yerde üç kişi kalıyoruz. Depremden sonra bir süre çadırda kaldık daha sonra konteyner getirdiler. İki bin lira yardımda bulundular. Ben ovada kalmak istemediğim için TOKİ evlerine yazıldım. Anahtarı ne zaman teslim ederler bilmiyorum. Kışı burada geçirmek çok zor. 1500 lira emekli maaşım var 500 lira elektrik faturası geliyor. Nasıl olacak? O yüzden kışı çocuklarımın yanında geçirdim” diye konuştu.

DEPREMZEDE GÜLSÜM AKGÜNEŞ: TOKİ EVLERİNE GİDERSEK SEVİNİRİZ
Konteyner evde yaşamanın zor olduğunu söyleyen Gülsüm Akgüneş ise; “Burada yaşamak zor. Kışın çok soğuk oluyor. Şimdi bile soğuk. Üç kişi kalıyoruz. Kışı zor geçirdik. Bir kış daha burada geçiremem. TOKİ evlerine taşınmayı bekliyoruz ama o konuda bir şey bilmiyoruz. TOKİ evlerine taşınırsak seviniriz” diye konuştu.

DEPREMZEDE FİLİZ TEKELİ: BİR TENEKENİN İÇİNDEYİZ
Zor şartlar altında yaşadıklarını söyleyen depremzede Filiz Tekeli, “İçeriye sığmadık ek bölüm yaptık. Kışın burada yattık. Sobayı yaktığımız halde elektrik faturamız aylık 300 lira geldi. Çok şükür 110 lira yardım ettiler. Bir senedir buradayız. Kış çok zor geçti. Bir tenekenin içindeyiz. Çocuklarımın ikisi de büyük. Bulaşık yıkadığım yerde çocuklarımı yatırıyorum. Akan yerleri tamir etmeye çalıştım. Kimi teneke çaktı, kimi kiremit yaptı. Bir kış daha burada yaşanmaz. Kışı bırakın ben bir an önce kurtulmak istiyorum. Burada hepimiz hasta olduk” dedi.

DEPREMZEDE AYŞE ÇAKAR: İMKANIM OLSA BİR GÜN DURMAM
Depremzede Ayşe Çakar kışı zor geçirdiklerini belirterek, “Kışın çok soğuk oldu. Zor geçti. Aç açıkta kalmadık ama sonuçta elektrik sobası ile ısınmaya çalıştık. Bu küçücük yerde 4 kişi kalıyoruz. Zaman zaman gıda yardımı oluyordu onun dışında yardım olmadı. İmkanım olsa burada bir gün bile durmam. İmkanımız yok. Devlet ne yapar onu bekliyoruz” dedi.

Alanın çok küçük olduğu için kendilerine yetmediğini söyleyen Çakar kendi imkanları ile derme çatma bir oda daha yaptıklarını kaydederken, “Halimize şükrediyoruz” diye konuştu.

ALBAYRAK: DEPREMZEDELER BİR YILDA EVLERİNEKAVUŞAMADI
Depremzedelerin durumunu yakından takip ettiğini söyleyen CHP Acıpayam İlçe Başkanı Deniz Albayrak, “Deprem 7-8 mahalleyi içine alan ova kesiminde zarar verdi. Sonraki süreçte yoğun istekler ve şikayetler sonunda evleri zarar görenler için konteynerler gönderildi. 160 aile konteynerlerde yaşıyor. Ev verileceği yardımda bulunulacağına dair söylentiler çıkarıldı. Bir yıl geçti ama kimse evine kavuşamadı. İnsanlar 21 metrekare içinde yaşamaya mahkum edildi” dedi.

BİR ÇALIŞMA YAPILMIYOR
Depremzedelerin büyük bölümünün hayvancılıkla geçindiğini söyleyen Albayrak, “Bazı depremzedeler TOKİ’den talepte bulunmadı. Kendi arsalarına ev yapılmasını istedi. Bu kez karşılarına imar durumu sorun olarak çıktı. Yıkılan evleri ile aynı metrekarede ev yapamayacakları söylendi. Alanları küçüldü. TOKİ’de konutlar bitmesine rağmen talep edenler evlerine kavuşamadı. Evlerin tahsisi konusunda şu ana kadar bir çalışma olmadı. Haziran sonrasına ertelendiği söyleniyor ama yetkililer net bir cevap veremiyor. Çiftçilik hayvancılık yapan bir aile TOKİ konutlarında nasıl geçinecek hayatını nasıl devam ettirecek?” diye konuştu.

ŞARTLAR ÇOK KÖTÜ
Koyteyner evlerde şartların çok kötü olduğunu söyleyen Albayrak, “Bütün konteynerler ya akıtıyor ya da nem alıyor. İçinde soba yakmak yasak. Elektrik aboneliği alma zorunlulukları var. Eski evinin aboneliğini kullanırsa kaçak sayıyorlar. Bu insanların hayatları alt üst oldu. Herkes küçük bir kenteynerde yaşayamayacağı için yanına yeni bölüm inşa etmiş. Bu bölümde soba yakabiliyorlar. Bu insanlarla dalga geçer gibi muamele ediliyor. Bir an önce mağduriyetler giderilmeli” dedi.

DEPREM PARALARI NEREYE GİTTİ?
Deprem nedeniyle Acıpayam’a aktarılan kaynağın akıbetini de soran Albayrak; “3 ile 5 milyon lira arası bir para geldiği söyleniyor. Bu kaynağın 1,5 milyon lirasının belediyeye, 900 bin lirasının hizmetleri karşılığı olarak AFAD’a kalanının ise kaymakamlığa verildiği söyleniyor. Bu paralar nereye harcandı? Depremzedeler bu kaynaklardan ne kadar yararlanabildi. Bu soruların cevaplarını yetkililerden talep ediyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı