REKLAMI GEÇ

Yazır halkının su isyanı

Yazır halkının su isyanı

Acıpayam’ın Yazır Mahallesi sakinleri ayaklandı. Acıpayam Sulama Birliği’ne üye olmadıkları için Yazır Sulama Kooperatifi’nin suyunu saati 40 liradan kullanan çiftçiler, “Biz de ucuz sudan kullanmak istiyoruz” diyerek eylem yaptı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Mayıs 2015 Cuma, 11:49

Yazır Mahallesi girişinde bulunan sulama kanalı üzerinde toplanan yüzlerce vatandaş arazilerinin ortasından geçen sudan yararlanamamalarına isyan etti. 

Yazırlı üreticiler, Acıpayam Bulama Birliği’ne üye olmadıklarından, üyesi oldukları Yazır Sulama Kooperatifi’nin kuyulardan sağlanan ve elektrikle çekildiği için maliyeti yüksek olan suyu kullanmak zorundalar.

Saati 40 liradan pahalı su kullandıklarından şikayet eden üreticiler, “Biz de arazilerimizin içinden geçen ucuz suyu kullanmak istiyoruz” dediler. Ellerinde dövizlerle eylem yapan Yazırlı üreticiler, yetkililerden mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.

ic-1

Davet üzerine eylem yapan vatandaşların yanına gelen Acıpayam Sulama Birliği Başkanı Kadir Tıkaç, “Kooperatif ayrı bir tüzel kişilik, birlik ayrı bir tüzel kişilik. Kooperatif sahanıza döşenmiş olan kapalı basınçlı sistemi bizim kanala bağlantı sağlanacak şekilde dönüşüm yapılırsa kuyuları işletmeye gerek yok. Mahalle halkının talebi olarak imzalar toplanarak DSİ’ye götürülür. Benim size başından beri anlatmak istediğim şey bu. Biz birçok arkadaşla bu konuyu defalarca konuştuk. Bizim Sulama Birliği sahamızda altı tane kooperatif var. Burada sorun kuyu suyunun bağlı olması. Bu bizim yetkimizde olan bir şey değil” dedi.

Yazır Sulama Kooperatifi Başkanı Ramazan Sürün “Aylardan beri benim suyu verdirmediğim söyleniyor. Ben yıllardan beri Sulama Birliği yönetimindeyim. Bu suyun sulamada kullanılması için benden başka talebi olan yok. Ama bunun imkanı yok. Ben bunları anlatıyorum ama bazı vatandaşlar benim istemediğimi iddia ediyorlar. Allah biliyor ki hepinizden fazla istiyorum. Hep birlikte DSİ’ye gidelim bize nasıl bir yol göstereceklerse onu izleyelim. Eğer gerekiyorsa biz kuyuları devretmeye hazırız” dedi.

Konuşmaların ardından vatandaşlar arasından seçilen temsilciler ile Muhtar ve Kooperatif Başkanları detayları görüşmek üzere Sulama Birliği Binasına geçtiler.

ic-2Acıpayam Sulama Birliği Başkanı Kadir Tıkaç mağdur olan tüm vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için çaba harcayacaklarının altını çizdi.

Tıkaç, “Yazır, Gümüş ve Dodurga mahallesinde bulunan toplam 7500 dekar alanın ucuz maliyetle sulanması için vatandaşların talebi var. Bu üç mahallenin ortak dosya hazırlanarak çözümü için takipçisi olacağız. Yasal prosedür ne gerekiyorsa yapılır. Sorunu çözmeye çalışıyoruz. Görevimiz çözüm bulmak. Yazır halkı hayvancılıkla uğraşan bir yer. Konunun çözümü için alt yapı hazırlayalım ve birlikte hareket edelim. Anılan sahalar Sulama Birliği’nin sahası dışında bulunmaktadır. Taleplerinize gücümüzün elverdiği kadar yardımcı olmaya çalışacağız” dedi.
KAYNAK: ACIPAYAM GAZETESİ

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı