REKLAMI GEÇ

Dokuma ilçesi Babadağ’da birçok tezgah sustu

Dokuma ilçesi Babadağ’da birçok tezgah sustu

Yüzyıllardan bu yana dokumacılıkla hayatını sürdüren Babadağ’da başta elektrik olmak üzere üretim maliyetlerinin artmasıyla sıkıntılı günler yaşanıyor. Fason bez fiyatının artmasına rağmen, en büyük gider kalemi elektriğin maliyetini karşılamadığını söyleyen dokumacılar tezgahları kapattı, kahvehanede oturuyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Şubat 2022 Salı, 11:26

Vatandaşların büyük bir çoğunluğunun dokumacılıkla geçindiği Denizli’nin 6 bin 500 nüfuslu Babadağ ilçesinde ve bağlı köylerinde, elektrik zammından sonra yaklaşık 4 bin dokuma tezgahında üretim durma noktasına geldi.

Tüccarın sağladığı ipliklerle fason bez üretimi yapan dokumacılar, atkı başına 51 kuruş olan fiyatın 65 kuruşa çıkarıldığını fakat aradaki farkın elektrik giderinin ancak yüzde 20’sini karşılayabildiğini söyledi. Zarar ettiklerini söyleyen dokumacılar, tüccarlardan ücret artırımı istedi ama yeni fiyat alamadı. Enflasyon nedeniyle de makine ekipmanları, yağ ve diğer giderler arttı.

KAZANCIN YARISI ELEKTRİĞE
600 tezgahın kapandığı Mollaahmetler köyünden dokumacı Mehmet Kılıç, “Geçen yıl Ocak ayında 2 bin 500 lira elektrik faturası ödedim. Kasım ayında fatura 5 bin lira geldi. Şimdi çalıştırsam 12-13 bin lira gelecek. 7 tezgahtan bir ay boyunca 20 bin lira ciro yapıyorum. Yarısından fazlası elektriğe gidecek. Üç çalışanım var. SGK primlerimizi bile ödeyemiyoruz” dedi.

HAYATLARIMIZ DA DURDU
Dokumacı Melek Kavlak ise “Zamlardan sonra iyi kötü biraz idare ettik ama elektrik fiyatı yükselince her şey karıştı. Makineler durunca bizim hayatımız da duruyor. Bir buçuk ay önce makinelerimizi kapatmak zorunda kaldık. Çalıştırırsak elektrik faturasını ödeyemiyoruz. Kredi çektik ödeyemiyoruz. Atölye yaptık borcumuzu ödeyemiyoruz. Bakalım sonu nereye kadar gidecek” yorumunu yaptı.

TESİSİ AÇINCA ZARAR EDİYORUZ
Dokumacı Seyhan Pazarcı, “10 kişi çalıştırıyorduk, evlerine gönderdik. Dayanma şansımız yok ama açma şansımız hiç yok. Bir ay çalışırsam 50-60 bin lira zarar ediyorum” dedi.

KÖYÜN 1 MİLYON LİRALIK ELEKTRİK FATURASI, 2 MİLYON LİRAYI GEÇTİ
Türkiye’nin en fazla elektrik faturası ödeyen köyü Kelleci’de 2 bin tezgahın durduğu belirtiliyor. Kelleci köyü dokumacılarından Ali Işıkdemir, yaşadıklarını şöyle anlattı:
“4 dokuma tezgahım var. Aylık gelirim yüzde 100’e yakın düştü. Köydeki 2 bin makinenin ortalama faturası 1 milyon lira gelirken şimdi 2 milyon lirayı geçmiş durumda. Makinelerimizi çalıştırdıkça zarar ediyoruz. Acil tıp teknisyenliği mezunuyum. Alanımda 30 bin kişi içinden 250’nci sıradayım. Sağlık atamasının olmaması mesleğimden uzaklaştırdı. Elektrik faturasının yükselmesi dokumacılıktan uzaklaştırdı. Bildiğimiz hiçbir işi yapamıyoruz.”

Yorumlar

ibrahim   -  Bağlantı 21 Aralık 2022, 20:42

Tezgahlar sustukça, büyük kentlere göç başlar. Bu şekilde kendi evinde ikamet eden insanımız gittiği kentlerde, yüksek kiralarla ev tutmak zorunda kalacak. Hatta; üretkenlikten, pasif, işsiz, ve devlete el açıp yardım bekler duruma düşecektir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı