REKLAMI GEÇ

Baklan Ovası’nın toprak haritası tamamlandı

Denizli Valiliği, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü, İl Özel İdare Genel Sekreterliği ve İl Tarım Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen ‘Denizli İli Topraklarının Detaylı Temel Toprak Etüt ve Potansiyel Arazi Kullanım Haritalarının Hazırlanması Projesi’nin 1. kısmı olan Baklan Ovası çalışmaları tamamlandı.

/ DENİZLİHABER / 24 Temmuz 2008 Perşembe, 00:00

Denizli’de, bölgelere uygun arazi kullanım türlerinin ve bitki deseninin saptanması, sulamaya uygunlukları ile toprak yönetim şekillerinin belirlenmesine olanak sağlayan detaylı toprak etütlerinin bir an önce tamamlanması hedefleniyor.

Bu amaçla il bazında ilk defa Denizli’de uygulanması planlanan toprak haritalama ve arazi kullanım planlaması çalışmaları, Denizli Valiliği ile Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğü arasında hazırlanan protokol doğrultusunda yürütülüyor. Yapılan protokol çerçevesinde Denizli tarım topraklarının haritalanması işlemlerinin 4 aşamada yapılması kararlaştırılmıştı.

Bu kapsamda çalışmanın birinci aşamasında Baklan, Çal, Çivril tarım arazilerinin yer aldığı Baklan Ovası (Yukarı Menderes Havzası) tarım arazilerinin Toprak Etüt Haritalama ve Arazi Kullanım Planlaması işlemleri tamamlandı.

Türkiye’de ilk kez bir ilin toprak haritası çıkarılıyor

Vali Yavuz Erkmen başkanlığında, Tarım İl Müdürlüğü’nde yapılan toplantıda, toprak haritası ile ilgili yapılan çalışmalar ele alındı. Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, ülkemizde ilk defa, il genelinde bir toprak haritası ve arazi kullanım planının çıkarıldığı söyledi.

36 adet arazi kullanım türü seçildi

Toplantıda, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Gönül Aydın, proje çalışmaları ve sonuçları ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Prof. Dr. Gönül Aydın, eski göl tabanı üzerinde oluşan Baklan Ovası topraklarının, oldukça değişken bir yapı arz ettiğini,farklı fizyografik üniteler üzerinde 58 adet toprak serisi belirlendiğini ve havza için 36 adet arazi kullanım türü seçilerek seri bazında uygunluklarının tespit edildiğini belirtti.

Toprak haritası neler kazandıracak?

Prof. Dr. Gönül Aydın, hazırlanan arazi kullanım planının uygulanması ile amaç dışı arazi kullanımının önlenerek arazinin etkin ve ekonomik kullanımının sağlanacağını, tarım alanlarında oluşabilecek sorunların önceden tahmin edilebileceğini, Toprak Yasası’nın uygulanmasının kolaylaşacağını söyledi. Yapılan çalışmalar ile toprak yapısına göre havza bazında pazar değeri olan ekonomik ürün deseninin belirleneceğini ifade eden Aydın, “Oluşturulan ürün desenine uygun makro ve mikro ölçekli tarımsal sanayi tesislerinin planlanması, üretici ve yetiştiricilerin birim alandan üstün kalitede, rekabet gücü olan, yüksek verimde ürünler elde etmeleri sağlanacaktır” dedi. Bu çalışma ile üretim maliyetlerinin de asgariye çekilebileceğini ifade eden Aydın, su israfının önüne geçileceğini, her türlü erozyonun önlenebileceğini, kaynak israfı, doğa ve toprak kirliliğine engel olunacağını ve arazi toplulaştırma çalışmalarında kullanılacak sağlıklı sayısal verilerin sağlanacağını söyledi.

‘Daha erken bitirilmeli’

Prof. Dr. Gönül Aydın’ın sunumunun ardından Vali Yavuz Erkmen, il genelinde 2010 yılı sonunda tamamlanması planlanan projenin gayret sarf edilerek daha erken bitirilmesini ve tamamlanan 1. kısım proje sonuçlarının sahada uygulanması için tarım il ve ilçe müdürlükleri, tüm tarım sektörü temsilcileri ile ilgili kurum ve kuruluşlardan işbirliği içersinde yoğun bir çalışma yürütmelerini istedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı