REKLAMI GEÇ

Denizli ülkede en fazla haşhaş üreten üçüncü il

Denizli ülkede en fazla haşhaş üreten üçüncü il

Denizli’nin Baklan İlçesi’nde Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması projesi kapsamında “Haşhaş Tarla Günü” yapıldı. Denizli Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Nejdet Demir, Denizli’nin haşhaş üretimi konusunda ülkede üçüncü il olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Haziran 2019 Perşembe, 16:20

Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması projesi kapsamında Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Koordinatörlüğünde yürütülen ” Geliştirilen Haşhaş Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Projesi” çalışmaları Baklan İlçesi Hadim Mahallesi’nde yapılan “Haşhaş Tarla Günü” etkinliği ile devam etti.

Baklan’da düzenlenen Tarla Günü’ne Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, İl Müdürü Yardımcısı Nejdet Demir, Denizli TMO Şube Müdürü Muzaffer Özaslan, İlçe Müdürleri, teknik personeller ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Tarla gününde Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan Çelikoğlu ve Hüseyinbey çeşitleri ile Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından geliştirilmiş olan Ofis-1 ve Ofis-2 haşhaş çeşitlerinin tanıtımı yapıldı.

Yeni çeşitlerin geliştirilmesinde Baklan İlçesi’nin seçilmesinden onur duyduklarını belirterek konuşmasına başlayan Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever yeni çeşitlerin bölgeye kazandırılmasının demonstrasyonlarla olduğunu, birim alandan daha fazla ürün alınmasını sağlayarak çiftçilerin ekonomisine biraz daha fazla katkı sağlanacağını söyledi.

Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Nejdet DEMİR ise ” Haşhaş ilimizin önde gelen tarım ürünlerinden birisi olup, stratejik bir öneme sahiptir. İlimizde haşhaş üretiminin %75’i Çivril, Acıpayam, Çal ve Baklan ilçelerimizde gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla üreticilerimiz için yüksek verim ve kaliteye sahip çeşitlerin geliştirilmesi çiftçimiz ve ülke ekonomimiz açısından son derece önemlidir. Bakanlığımız olarak bizlerde çiftçilerimizin gelirinin artması, üretimde kalitenin yükselmesi için üreticilerimizi yeni çeşitler ile tanıştırma gayreti ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

Diğer taraftan Denizli’nin 2018 yılında 7 bin 500 dekar alanda 12 bin ton haşhaş ürettiğini de beirten Demir, “ 2019 yılı tahminlerine göre 112 bin 500 dekar alanda gerçekleşmesini beklediğimiz 13 bin 500 ton haşhaş üretimi ile ülke sıralamasında Denizli üçüncü il konumunda olacağız. Uyguladığımız proje kapsamında; Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Çelikoğlu ve Hüseyinbey çeşitleri, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından geliştirilen Ofis-1 ve Ofis-2 çeşitleri ile çiftçimize ait 1 adet yerel çeşit olmak üzere toplamda 5 çeşit haşhaşın ekimi sonbaharda gerçekleştirilmiştir. Yapılacak hasat sonunda verim ve kalite yönünden öne çıkan çeşitler çiftçilerimize duyurularak, ekim yapmak isteyen çiftçilerimiz tohum temini için Toprak Mahsulleri Ofisi ve Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüklerine yönlendirilecektir. Gerçekleştirdiğimiz tarla günümüzün Ülkemiz tarımına ve Denizli çiftçisine hayırlı ve bereketli olmasını dileyerek katılımlarınız için hepinize teşekkürlerimi sunuyorum ” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı