REKLAMI GEÇ

Tarihi ev göz göre göre yıkılıyor

Tarihi ev göz göre göre yıkılıyor

Baklan’ın Boğaziçi Mahallesi’nde, tam 104 yıl önce yapılan ahşap oyma ve süslemeleriyle hazine değerinde olan ev, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 4 yıl önce tescil edilerek koruma altına alındı. Devletin tuhaf koruma mantığı burada da kendini gösteriyor. Tadilat yapmak, çivi dahi çakmak yasak. Her geçen yıl direnci biraz daha düşüyor. Bir an önce restorasyon için harekete geçilmezse yok olacak.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 12 Kasım 2014 Çarşamba, 12:07

Boğaziçi Mahallesi’nde oturan 75 yaşındaki Süleyman Kayhan’a ait kerpiç yapı, içindeki ağaç oymalarla dikkati çekiyor. Tavaslı marangozların yaptığı ifade edilen evdeki ağaç oymalar, bir dönem yapıların olmazsa olmazlarıydı. Evlerin giriş kapısından başlayan özel ahşap işlemeler; tavanlara, duvarlara yerleştirilen dolap ve raflara da işlenirdi.

RESTORE EDİLMEZSE YOK OLACAK
Örneği neredeyse görülmez olan bu ahşap oymaların bulunduğu ev, 104 yıl önce 1910 yılında yapıldı. 4 yıl önce de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alındı.
Dış görünüşüyle “dokunsanız yıkılacak” gibi duruyor. Ama dokunmak yasak. Koruma altında olduğu için tamirat ve tadilat yapılamıyor. Restore edilmesi için proje ve izin gerekiyor. Süleyman Dede’nin bunu yapmasına da imkan yok. Eğer belediye devreye girerek proje hazırlayıp,evi restore ederse tarihi bir mirasa sahip çıkılmış olacak.ANONS

Evin içine girdiğinizde ise karşınıza sanki hazine çıkıyor. Yukarıda sözünü ettiğimiz birbirinden farklı ahşapişleme ve oymalar görsel bir güzellik sunuyor.

İC

Evin sahibi 75 yaşındaki Süleyman Kayhan, “Bu yapı 1910 yılında yapılmış. Uzun yıllar önce Uşak depremi yaşanmıştı. Boğaziçi’ndeki çoğu evde göçük ve çatlaklar meydana gelirken, bu eve bir şey olmadı. Kapılarda bulunan tarihleri ben okuyamıyorum, hangi dilde yazıldığı belli de değil. Bugüne kadar çok fazla kişi geldi evimi inceledi. Çok beğenen oldu. Bir arada teklif de sundular. İstediğim kadar para verip evimin kapılarını yaptıracaklardı. Ben istemedim. Çünkü bu evde benim anılarım, her köşesinde yaşanmışlıklarım var” dedi.

 

Yorumlar

Çivrilli   -  Bağlantı 13 Kasım 2014, 09:43

Bu evler kaderine terkediliyor.Çivril’in köylerinde ki evlerde de bu gibi ahşap işlemeler var.Devletimiz bunları tespit edip koruma altına almalı.Tarih göz göre göre yok oluyor.Umarım bu haber bir işe yararda bu işe bir el atarlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı