REKLAMI GEÇ

Bekilli üzümüne dolu darbesi

Bekilli üzümüne dolu darbesi

Denizli’de üzüm ve şarap üretiminin en önemli merkezlerinden biri olan Bekilli, bir ay arayla dolu felaketi ile yüzleşti. Önce Bekilli merkez ve yakın çevresini, dün de Ekizbaba ve Sırıklı Mahallelerini etkileyen dolu ilçe ekonomisinin bel kemiğini oluşturan üzüme büyük darbe vurdu. Küp Şarapları Yönetim Kurul Başkanı Asım Altıntaş, yaklaşık 3000 dekarlık alanda üzüm bağlarının zarar gördüğünü, rekoltenin de sıfıra yaklaştığını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Temmuz 2019 Cuma, 18:52

Denizli’nin en önemli üzüm ve şarap üretim merkezlerinden biri olan Bekilli, bir ay arayla gelen iki dolu felaketiyle karşılaştı.

21 Haziran’da önce yağmur, ardından şiddetli dolu ile karşılaşan Bekilli, bu yıkımın yaralarını saramadan, dün bir kez daha aynı afete maruz kaldı. 21 Haziran’da Bekilli merkez ve yakın çevresi, dün de Ekizbaba ve Sırıklı Mahalleleri dolu nedeniyle büyük yıkım yaşadı.

İlçenin ekonomisinin bel kemiğini oluşturan üzüm bağları dolu nedeniyle büyük zarar gördü. 21 Haziran’da yaklaşık yaklaşık 1.500 dekarlık üzüm bağı dolu nedeniyle tam anlamıyla yerle bir oldu.

Bu felaketin şokunu üzerinden atamayan Bekilli, dün de Ezikbaba ve Sırıklı Mahallelerinde etkili olan yeni bir lokal dolu ile karşılaştı. Bu yağış da bölgedeki üzüm bağlarında yıkım yarattı. İki mahallede bulunan 500 dekardaki üzüm bağlarındaki tüm ürünler yok oldu.

ALTINTAŞ: “ZARAR ÇOK BÜYÜK”
Küp Şarapları Yönetim Kurul Başkanı Asım Altıntaş, dolunun ardından ilçedeki son durumu değerlendirdi. Bir ay arayla gelen iki felaketin üreticiyi perişan ettiğini belirten Altıntaş, “Her iki dolu yağışı da ilçenin ekonomik gelir kapısı olan üzüm bağlarında yıkım yarattı. Yaklaşık 2.000 dekarlık alandaki kaliteli üzüm bağları mahvoldu. Bu bağlarda ürün kalmadı” dedi.

Zararın çok büyük olduğunu belirten Altıntaş, “Üzüm bağları çok hassastır. Dolu yetişkin bağı hedef aldığında, yalnızca o yılın ürününü değil, bir sonraki yılı da ortadan kaldırıyor. Bağlardaki tüm üzümler bu dolu ile birlikte yok oldu. Ancak, dolu üzüm bağlarının çubuklarını da kırdığı için gelecek yıl da bu bağlardan fazla bir ürün beklemek hayal olur” dedi.

“ÇİFTÇİNİN YARALARI SARILMALI”
Kısıtlı imkanlarla üretim yapan, tüm birikimlerini bu işe yatıran çiftçilerin afet sonrası mutlaka ellerinden tutulması gerektiğini belirten Asım Altıntaş, “Afetten etkilenen çiftçilerin uğradığı zarar bir an önce tespit edilmeli, zararları karşılanmalı, kredi ödemeleri konusunda kolaylık sağlanmalı” diye konuştu.

“BİZİ DE ETKİLİYOR”
Şarap üretiminde Bekilli bölgesinin özel üzümlerini kullandıklarını, dolunun üzüm üreticisi kadar kendilerini de etkilediğini belirten Asım Altıntaş, “Üzüm rekoltesi Bekilli bölgesinde ciddi oranda düştü. Bir ay arayla yağan dolu çiftçiyi ürün alamaz hale getirdi. Biz de bu bölgenin üzümü üzerinden yaptığımız planlamalarımızı yeniden gözden geçirmek zorunda kalacağız” dedi.

“ALTERNATİFLERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ”
Şarap üretiminde kullanacakları kaliteli üzümlerin alternatiflerini düşünmek durumunda olduklarını dile getiren Altıntaş, “Bu gibi afet durumlarında, Bekilli gibi benzer kalitede üzüm üreten diğer merkezlere yönelmek durumunda kalıyoruz. Güney’de üretilen üzümlere yöneliyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı