REKLAMI GEÇ

Unutulmuş gelenek yeniden canlandırıldı

Unutulmuş gelenek yeniden canlandırıldı

Evlenecek çağa gelen gençleri tanıştırmak için kurulan ”Gıngırcık” denilen tahterevalli yeni nesil gençler için yıllar sonra yeniden kuruldu.

/ DENİZLİHABER / 13 Eylül 2010 Pazartesi, 16:54

Bekilli’de evlenecek çağa gelen gençleri tanıştırmak için kurulan ”Gıngırcık” denilen tahterevalli yeni nesil gençler için yıllar sonra yeniden kuruldu. Bekilli’ye bağlı Sırıklı Köyü’nde evlenecek yaşa gelen kızların ve erkeklerin birbirini görmesi, tanıması ve evliliğe yönelik adım atmaları için kurulan ”Gıngırcık” adı veriler tahterevalliler, yıllar sonra genç nesili tanıştırmak için yeniden gün yüzüne çıkarıldı.

Babaannesinden duyduğu ”gıngırcık” için öncü olan İlkay Güler (24), köy meydanına yeniden bir ”gıngırcık” yaptı. Köyün geleneğini yeni nesillere de tanıştırmak için ”gıngırcık” yaptığını belirten Güler, ”Büyüklerimden dinlediğim kadarı ile merak ettim ve köyün gençleri ile köy meydanına ”gıngırcık” yaptık. Birçok gencimizin duymadığı, bilmediği ve sadece anılarda kalan bu geleneği tekrar canlandırmaya, köylümüzü bir araya getirmeye ve ortak bir eğlence bulmak için bu tarihimizi tekrar canlandırdık. Elimizden geldiğince bu güzelliği yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

Torununun eski bir geleneği canlandırmasından mutluluk duyduğunu belirten 75 yaşındaki Fatma Berber ise, evlenecek yaşa gelen oğlanlar ve kızların ”gıngırcık” kurulan yere gelip birbirlerini görme fırsatını yakaladığını dile getirerek, eskiden kızların ve erkeklerin köyde birbirini başka türlü göremediğini söyledi. Gıngırcığın kurulduğu yerlerde birbirini görüp beğenen ve evlenen çok kişi olduğunu ifade eden Berber, şöyle konuştu: ”Yeni nesil bizim kadar iyi binemiyor. Çevik bir şekilde gıngırcığa binerek, dik dururduk, korkmazdık. Şimdiki kızlar, oğlanlar korkarak biniyor. Eski günleri yaşattıkları ve bu geleneği unutturmadıkları için sağ olsunlar.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı