REKLAMI GEÇ

Doğanın çığlığına tercüman oldular

Doğanın çığlığına tercüman oldular

Denizli Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (DENDAK)’nün öncülüğünde, Denizli, Muğla ve Uşak’tan çevreci örgütlerin katıldığı “ANIT ORMANLAR ve KARTAL GÖLÜ YOK OLMASIN!” sloganıyla doğa yürüyüşü düzenlendi. Doğa severler, hazine avcılarının tehdit ettiği Kartal Gölü ve sorumsuzca kirletilen bölgedeki anıt ormanların korunması için önlem çağrısı yaptı.

/ DENİZLİHABER / 23 Eylül 2013 Pazartesi, 14:24

Denizlinin Doğal varlıkları sayıldığında ilk sıralarda akla gelen yerlerden olan “Anıt Ormanlar ve Kartal Gölü”, Dağcılık ve Doğa Sporları açısından da önemli yere sahip bölgelerinden biri.

Denizli il merkezinde bulunan, Dağcılık ve Doğa sporları ile ilgilenen kulüp, dernek ve yürüyüş gruplarının sıklıkla ziyaret edip etkinlikler düzenlediği bu özel coğrafyanın her geçen gün olumsuzluklarla anılması ve geleceğine dair kaygılar duyulması Dağcılık ve Doğa sporları meraklılarını harekete geçirdi.

ÇEVRE İLLERDEN DE KATILIM OLDU
Bu amaçla Denizli Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün (DENDAK) öncülüğünde “ANIT ORMANLAR ve KARTAL GÖLÜ YOK OLMASIN!” sloganıyla bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Denizli Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (DENDAK), Denizli Beyağaçlılar Derneği, Doğa Dostları Dağcılık Derneği (4D), Doğa Sevenler Derneği (DOSEV), Doruk Doğa Gezginleri Yürüyüş Grubu, Muğla DOST Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, Muğla Çevre Geliştirme Derneği, TEMA Vakfı Denizli İl Temsilciliği ve Uşak Kent Konseyi Görsel Sanatlar Çalışma Grubu da yürüyüş etkinliğine katılarak destek verdi.

ic1

Denizli ve Muğla dan yola çıkan katılımcılar yaklaşık 130 kişi olarak Beyağaç ilçe merkezinde buluştular. Burada etkinlik pankartı açarak Beyağaçlılara da mesaj verilmiş oldu. Beyağaç Belediyesinin kahvaltı ikramının ardından tüm katılımcılar Anıt Ormanlar ve Kartal Gölü bölgesine doğru yola çıktılar.
Zorlu yollardan Anıt Ormanlar girişine ulaşan katılımcılar burada yapılan açıklamalar ile nasıl bir rota izleyecekleri, nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgilendirilerek Dağcılık Federasyonu Denizli İl temsilcisi ve DENDAK yönetim kurulu üyesi Taylan Özgür liderliğinde yürüyüşe başladılar.
Yöre hakkında bilgilendirme ve yerel rehberliği Denizli Beyağaçlılar Derneği adına TEMA Denizli eski il temsilcisi Zeki Akakça yaptı. Denizli, Muğla ve Uşak illerinden gelen katılımcılar Anıt OrmanlaR içinde inceleme ve gözlemlerinin ardından Kartal Gölü’ne ulaştılar.

ic2

DOĞASEVERLERİN MORALİ BOZULDU
Kartal Gölü’nün kısmen kurumuş yeşil alanı, çöplerle kirletilmiş çevresi, çimenler üzerine yakılmış onlarca piknik ateşi yerleri ve en acısı suyunun boşaltılarak kazılmaya çalışılmış haliyle Kartal Gölü doğa ve çevre tutkunu katılımcılar üzerinde olumsuz bir izlenim oluşmasına sebep oldu. Her şeye rağmen yok olmamak için direnen Kartal Gölü’nün mücadelesine destek olmak isteyen ziyaretçiler göl çevresindeki ve kıyılarındaki rastgele atılmış çöpleri tek tek toplayıp poşetleyerek araçlarıyla şehre taşımalarıydı.

ic3

DEFİNE AVCILARININ AÇTIĞI SU YOLU KAPATILDI
Yine gölün suyunu boşaltarak kaçak kazı yapmak isteyenlerin açtığı su yolu katılımcılar tarafından taşlar ve orada bulunan malzemelerle doldurularak kapatıldı ve gölün tekrar su tutması sağlandı.

ic4

MÜCADELEYE DEVAM!
DENDAK Yönetim Kurulu Başkanı Gülcan Çeşmeli, amaçlarının ülkemizin ve genel anlamda dünyanın değeri olan ve yakın zamanda UNESCO Dünya mirası listesine alınması için çaba gösterilen Anıt Ormanlar ve Kartal Gölü’nün kaderine tek edilmemesi için bu bölgeye dikkat çekmek olduğunu belirterek, “Tüm katılımcılar ile katkı ve desteklerini sunan doğa-çevre dostlarına teşekkür ediyoruz. Bu doğal zenginliklerin, önlem alınarak korunması, gelecek kuşaklara doğa mirası olarak aktarılmasıdır.Bu düşüncelerimizi tüm yönetim kademelerine ve kamuoyuna iletmek için bu etkinliği düzenledik. Önümüzdeki zaman diliminde de bu kulüp, dernek ve gruplar ile diğer sivil toplum kuruşlarının katılacağı ya da düzenleyeceği ortak etkinlikler düzenlemeye, katılmaya devam edeceğiz” dedi.

Yorumlar

Hasan KURT   -  Bağlantı 3 Ekim 2013, 11:09

Sayın Mehmet Deniz Kartal gölü ve anıt ormanlar denizlinin değilmi geçelim denizliyi türkiyenin değilmi? bu bölgede yaşananlar çevre sorunu değilmi? Eğerki siz kartal gölü ve çevresindekileri çevre sorunu olarak görmüyorsanız sizin çevreciliğinizden şüphe duyarız.Bu eylemi bizler denizlideki dağcı ve doğacılar olarak bizler organize ettik. hiç bir şey gibi görmek ve bir takım yakıştırmalar yapıp, kulplar takmak yerine harcanan emeğe ve zamana saygınız olsun.Küçümsemek ve siyasi biryerlere çekme amacı içine girmeniz ve katılım sağlayan grup ve kişileri figüran gibi nitelemeniz oldukca yakışıksız bir tavır.Biz DENDAK olarak hiçbir zaman bu bölgeyle sınırlı kalmadık kalmayızda nerde sorun varsa elimizden gelen her türlü desteği her zaman verdik vermeyede devam edeceğiz…

Mehmet DENİZ   -  Bağlantı 23 Eylül 2013, 20:39

Denizli’de bu kadar büyük çevre sorunu varken mesela Menderes nehrinin kirliliği,Vali yazıcıoğlu barajnın kirliliği,jeotermalin kirletiği topraklar vb bu eylem sanki laylay lom ve Beyağaçta birilerin siyasi şovu ve ön plana çıkma yarışı gibi olmuş diğer gruplarda fiğüran gibi durmuşlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı