REKLAMI GEÇ

Çiçekbaba’ya 500 kurban

Çiçekbaba’ya 500 kurban

Her yıl Ağustos ayının son Perşembe günü düzenlenen Kartal Gölü Eren Şenlikleri gerçekleştirildi. 1903 rakımlı Kartal Gölü’nde başlayan Eren Günü etkinlikleri, Çiçekbaba’nın mezarına ziyaret edilmesi ve adakların adanmasıyla sona erdi. Etkinlikte 500’ün üzerinde oğlak kurban edildi.

/ DENİZLİHABER / 30 Ağustos 2013 Cuma, 12:46

ŞENGÜL BOZ
Denizli’nin Beyağaç İlçesi’nin 1994 yılından beri gerçekleştirdiği Beyağaç Kartal Gölü Eren Günü etkinlikleri, Perşembe günü yapıldı. 1903 rakımlı asırlık karaçam ormanları arasında bulunan krater gölü olan Kartal Gölü’nde düzenlenen Eren Günü şenlikleri, Çarşamba günü başladı.

KATILIM AZALIYOR
Her yıl Ağustos ayının son Perşembe’si yapılan Eren Günü Şenlikleri ‘ne katılmak üzere Türkiye’nin dört bucağından gelen vatandaşlar, Beyağaç Belediyesi’nin hazırlamış olduğu çadırlarda konakladı. Bazı vatandaşların da kendi çadırlarını getirdiği Kartal Gölü’nde 100’e yakın çadır kuruldu. Her yıl düzenli olarak etkinliğe katılan vatandaşlar katılımın her geçen yıl azaldığını dikkat çekerken Beyağaç belediye Başkanı Mustafa Akça, “ Geçtiğimiz yıllarda etkinliklerin ramazan ayına rastlaması nedeniyle katılım azalmıştı. Ancak bu yıl katılım bizleri sevindirdi. Yüzyıllardan beri süre gelen bir inanışı ve Yörük kültürünü yaşatmak adına gerçekleştirdiğimiz bu sosyal-kültürel etkinlik için çoğunluğu Muğla olmak üzere İzmir, Erzurum gibi değişik illerden de katılımın olması bizleri sevindirdi” dedi.
denizli-beyagac-eren-gunu-ic

KARTAL GÖLÜ YEREL SANATÇILARLA COŞTU
Eren Günü’ne katılmak üzere gelen vatandaşların konakladığı Kartal Gölü’nde gece geç saatlere kadar süren şenlikte, yerel sanatçılar sahne aldı. Kamıştan yaptığı kavalı ile hem geçimini sağlayan Helime nine verdiği mini konser ile katılımcıları coşturdu. Daha sonra 77 yaşındaki Mehmet Akçay, kemanı ile izleyenleri büyüledi. Gece, Ozan Nihat ve Beyağaç’ın yetiştirdiği Türk halk Müziği sanatçılarından Aysun-Zekeriya Çakar konseri ile devam etti.

500’ÜN ÜZERİNDE OĞLAK KURBAN EDİLDİ
Muğla il sınırları içerisinde bulunan Eren Düzlüğü ’ne gelerek Çiçekbaba’nın mezarını ziyaret eden misafirler, burada kurban kesip dilekte bulundular. Sırtlarında kurbanlarıyla birlikte 34 metre uzunluğunda 3 metre 10 santim uzunluğundaki Çiçekbaba mezarını 3 veya 7 kez dolanan misafirler, dileklerinin kabul olması için de kurban kesiyor. Bazıları ise mezarın etrafından bulunan taşlara bez bağlayıp sağlık, bereket ve askere gidecek oğulları için mezardan toprak alıyor.
denizli-beyagac-eren-gunu-ic-1

TEK BİR SORUN VAR YOL
Bir gelenek ve inancın yaşatıldığı Eren Günü etkinliklerinde, yörede yaşayan insanların birbiriyle görüşüp hasret gideriyor. Ancak onların şikayet ettiği tek bir sorun var. O da yolun olmaması. Etkinlik boyunca bu konuda şikayetleri dinleyen Beyağaç Belediye başkanı Mustafa Akçay, “Yol konusunda sıkıntılarımız olduğu doğru. Beyağaç, Bir Kale veya Tavas gibi, şehirlerarası yol kenarında olmamasının, kenarda kalan bir ilçe olmanın unutulmuşluğunu yaşıyor. Ancak biz belediyenin imkanları doğrultusunda yolumuzu yapmaya çalıştık. Ancak, yeterli değil, bunun farkındayız. Burası 365 günde 2 gün kullanılıyor. Ve bizim trafiğin yoğun olduğu yollarımızda var. Önceliğimiz o yollar oldu” diyerek yanıt verdi.
anons

Yorumlar

Erdoğan Dinler   -  Bağlantı 30 Ağustos 2013, 13:27

Öncelikle,manevi değerlerimizle gurur duymalıyız.bu bizi, biz yapan en büyük özelliğimizdir.özür dilerim kendimi tanıtayım ben’de bu yörenin insanıyım,kökümüz Tavas Pınarlık köyüvekamudan emekli olup Denizli’de oturmaktayım. haberi okuduğumumda,iki husus beni üzdü ve düşünmeyi sevketti.birincisi;katılımımın azlığı,ikincisi,ulaşımın zorluğu,birincisi;katılımın artması için,düşünmek,araştırmakveçalışmak.ikincisi ise;mademki bu ‘Eren’düzlüğü komşu Muğla ili sınırları içinde, birlikte bir çalışma yerinde olur. çorbada tuzumuz,olacaksa telefonum,05065165704’dür kalın sağlıcakla.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı