REKLAMI GEÇ

Bozkurt Depremi’nde neler yaşandı

Bozkurt Depremi’nde neler yaşandı

AFAD verilerine göre yerin 7 kilometre derinliğinde 08 Ağustos 2019 Perşembe günü meydana gelen ve merkez üssü Bozkurt olan 6.0 büyüklüğündeki deprem, bölgede büyük bir korkuya neden oldu. Çevre illerden de hissedilen şiddetli sarsıntıda can kaybı olmazken, çok sayıda binada hasar meydana geldi. Depremin meydana geldiği andan itibaren şiddeti nedeniyle tüm kurtarma ekipleri tayakkuza geçirildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Ağustos 2019 Cuma, 20:03

İŞTE BOZKURT DEPREMİ’NİN HİKAYESİ ( 08 AĞUSTOS 2019 )

Saat 14:19
Bozkurt önce 4.2 büyüklüğündeki bir depremle sarsıldı.
Saat 14:25
Bozkurt’ta 6 dakika önce meydana gelen sarsıntı vatandaşlar tarafından konuşulmaya devam ederken, ikinci şok geldi. Bu kez kuvveti yüksek ve 15-20 saniye kadar devam etti. Sarsıntının şiddetiyle vatandaşlar panikle sokaklara fırladı.

Saat 14:28
Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü önce 6.5 ve merkez üssünün de Baklan olduğunu belirtti. Ancak daha sonra bilgiler değişti ve depremin merkez üssü Bozkurt, büyüklüğü ise 5.7 olarak düzeltildi.
Saat 14:40
Depremin şiddetiyle sokaklara fırlayan insanlarda korku hakim oldu. Haber kanalları farklı bilgiler aktarmaya başladı. Bazıları bölgede ölü ve yaralıların olduğunu haberleştirirken, bazıları da bölgedeki yetkililerle telefon bağlantısı kurup durumu öğrenmeye çalıştı.
Saat 14:45
Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik bir açıklama yaparak tüm ekiplerin ilçede çalışma yaptığını yıkılan evlerin olduğunu ve can kaybının olup olmadığının araştırıldığını dile getirdi. Başkan Çelik, belediyenin hemen yanında bulunan bir binanın duvarının ise belediye hizmet binasının üzerine çöktüğünü söyledi.
Saat 15:13
Denizli İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk açıklama yaptı ve deprem bölgesinde 6 kişinin hastaneye kaldırıldığını söyledi. Öztürk hastaneye kaldırılanların 5’inin korku ve panikten dolayı, 1 kişinin ise balkondan atladığı için tedavi gördüğünü belirtti.

Saat 15:55
Deprem Bölgesinde inceleme yapmak için Bozkurt’a giden Denizli Valisi Hasan Karahan bir açıklama yaptı. Vali Karahan Çardak ve Bozkurt’ta gece evlere girilmemesi konusunda vatandaşlara uyarı yapıldığını söyledi. Ayrıca Vali Karahan bölgede tedbir amaçlı olarak elektriklerin kesildiğini dile getirdi.

Hasar tespiti ile ilgili çalışmaları yürüttüklerini dile getiren Vali Karahan, “Eski kerpiç evler depreme dayanıksız. Yıkımların geneli bu tür evlerde meydana geldi. Normal evlerde çatlaklar dışında bir yıkım haberi gelmedi. İlk yapabileceğimiz tespitleri yapıp, vatandaşlarımızı sakinleştireceğiz. Hepimiz buradayız gereğini yapacağız” dedi.


Saat 16:15
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da deprem bölgesine giderek inceleme yaptı. Depremin yaşandığı andan itibaren Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili tüm ekiplerinin bölgeye gönderildiğini söyleyen Zolan, “Depremin yaralarını en kısa sürede saracağız. Vatandaşlarımızın yanındayız. Denizli Valiliğimiz, Denizli Büyükşehir Belediyemiz, AFAD, Kızılay ve ihtiyaç duyulan tüm kurumlar burada. Hemşerilerimizin ihtiyaçlarını gidermek için çalışmalara başladık. Küçük yaralanma gibi olumsuzluklar var ancak çok şükür şu ana kadar can kaybı yok. Bu da bizi mutlu ediyor. Vatandaşlarımızdan isteğim hasarlı binalara girmemeleri” dedi.


Saat 16:33
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Denizli Valisi Hasan Karahan’dan deprem ile ilgili bilgi aldıktan sonra canlı yayında Denizli’ye ve deprem bölgesindeki vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti ve ilgili birimlerin bölgede olduğunu dile getirdi.

Saat 16:42
Bu saatlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslancan’ın, akşam saatlerinde 10 kişilik teknik ekibiyle Denizli’ye geleceği öğrenildi. Aslancan’ın ekibiyle birlikte deprem bölgesinde incelemelerde bulunacağı ve sarsıntının yarattığı hasarın belirlenerek ortadan kaldrılması için rapor hazırlayacağı dile getirildi.

Saat 17:14
Bu dakikalarda Bozkurt’tan haber sayfalarına depreme kum ocağında yakalanan Alpay Maden’in yaşadığı korku dolu dakikalar düşmeye başladı. Deprem anında kum ocağı olarak adlandırılan Çardak Geri Dönüşüm Tesisi’nde bulunan Alpay Maden, deprem anında oluşan göçüğe düşmüş ve beline kadar kuma gömülmüştü. Kendi çabalarıyla düştüğü çukurdan kurtulan Maden, yara almamıştı.


Saat 17:22
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) açıklama yaptı. Havalimanı’ndan paylaşılan fotoğraflarla depremin uçak seferlerine engel olmayacağı ve seferlerin daha önce planlandığı şekilde devam edeceği bilgisi verildi.
Saat 18:25
Bozkurt merkezli 6.0 büyüklüğünde yaşanan depremin ardından artçı depremler meydana gelmeye başladı. AFAD’ın verilerine göre saat 17:28’e kadar bölgede 63 artçı deprem meydana geldi.
Saat 19:00
Deprem bölgesindeki ekipler hazar tespitlerini sürdürürken, ilgili birimlerde bölgede oluşan hasarı gelen bilgiler doğrultusunda kayıt altına almaya başladı.

Saat 19:46
Bu dakikalarda sosyal medyada yayınlanan deprem bölgesinden çekişmiş bir video, yaşanan sarsıntının şiddetini gösterdi. Sarsıntı nedeniyle Maymun Dağları’ndan meydana gelen heyelan nedeniyle ortalık toz bulutuyla kaplandı. Bu anlar ise yoldan geçen vatandaşlar tarafından kaydedildi.
Saat 20:25
Bozkurt’ta deprem çadırları kurulmaya başlandı. Kısa sürede ilçe stadının etrafı AFAD ve Türk Kızılay’ının çadırları ile kaplandı. Çadırların kurum çalışmalarına askerler de katıldı.

Saat 22:10
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Deprem bölgesine geldi. Bölgede incelemelerde bulunan Bakan Soylu yetkililerden gerekli bilgileri aldıktan sonra bir açıklama yaptı. Devletin tüm ilgili birimleriyle bölgede olduğunu dile getiren Soylu, “Yaşanan 6.0 büyüklüğündeki deprem evre illerden de hissedilmiş. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum, geçmiş olsun, Allah beterinden korusun. 6.0 şiddetinde deprem ölçek olarak önemli bir deprem ve ifade etmek isterim ki hem can kaybının olmaması hem de hasarın bu ölçekli bir depremde çok fazla olmamasını belki de şükretmemiz gereken sonuç olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Bakan soylu açıklamasının devamında, “Devletimiz bütün birimleriyle buradadır. Tüm kurumlar koordineli olarak çalışıyor, gereği yerine getirilecek, sabırlı olmak gerekir. Depremin ardından 83 civarında artçı sarsındı meydana geldi, bunlar 3 ve 4 bandında. Hastanelere 81 vatandaşımız yaralı olarak başvurdu, çoğu panik sebebiyle hastanelere gitti. Şu anda 78’i taburcu oldu. 3 vatandaşımız hastanelerde. Tüm yaralılara geçmiş olsun diliyorum, Allah beterinden korusun. Acıpayam’daki depremde özellikle kerpiç ve bağdadi tipi evlerde hasar çoktu. Acıpayam’da bu tip 400’e yakın yapı yıkıldı. Burada da bu hasarlı evlerle ilgili tespitler yapıldıktan sonra gerekli işlem uygulanacaktır. Bizim için kaçınılmazdır çünkü bu tip binaların oluşturacağı maliyeti de dramı da taşıyamayız. Bu konuda hemen hemen her noktada aynı kararlılığı ortaya koyuyoruz. Yarın Çevre ve Şehircilik Bakanımız gelecek, o daha geniş değerlendirmeyi muhakkak yapacaktır” dedi.

09 AĞUSTOS 2019

Saat 09:27
Bozkurt ve Çardak’ta yapılan hasar tespit çalışmaları açıklandı. Yapılan ilk belirlemelere göre Bozkurt’ta 330 yapıda hasar tespiti olduğu ve bunlardan 52’sinin ise ağır hasarlı olduğu açıklandı. Çardak’ta ise 60 ev ve yapıda hasar olduğu, bunlardan sadece 7’sinde ağır hasar oluştuğu belirtildi.


Saat 10:11
Deprem bölgesinden bir itfaiye erinin yaşadığı şok haberleri yayınlandı. Bozkurt’ta çatısı çöken bir eve giden erlerden Özgür Bektaş, gittikleri evin kendi evi olduğunu görünce şok yaşadı. Bektaş, çatısı çöken evden çocuğu ile eşini kendisi çıkardı.
Saat 11:17
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan bir açıklama ile belediyenin 50 araç ve 150 personel ile bölgede çalışma yaptığı belirtildi.

Saat 12:45
Depremin ardından dün saat 17.28’e kadar 63 artçı şok kayıtlara geçerken, artçı sarsıntılar, gece boyunca devam etti. Özellikle Çardak bölgesinde yoğunlaşan artçı sayısı 129’a çıktı. Çoğunluğu 2.5 ve altındaki büyüklüklerde olan artçı şoklardan 3’ü halkı tedirgin edecek düzeyde gelişti.


Saat: 15:00
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD)  Bozkurt’ta meydana gelen deprem sonrası oluşabilecek acil nakdi ihtiyaçlar için bölgeye 500 bin lira gönderdi.

Saat: 16:00
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum deprem bölgesine geldi. Bölgede inceleme yapan ve yetkililerden bilgi alam Kurum daha sonra açıklama yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum yapılan hasar tespitleri sonunda Bozkurt ile Çardak’ta toplam 976 hasarlı konut tespit edildiğini açıkladı. Kurum, “Bozkurt’ta 671 bina incelendi. Bu binalardan 673’ü hafif hasar, 88’inde ise ağır hasar tespit edildi. Aynı şekilde Çardak’ta yapılan tespitlerde ise 215 bina incelenip, 195’inde hafif hasar, 20’sinde de ağır hasar tespit edildi” dedi.

Diğer taraftan Çevre ve şehircilik Bakanı Murat Kurum açıklamasında hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini de belirterek, “Çalışmalar doğrultusunda Bozkurt’a 150 ve Çardak’a ise 100 yeni konut yapılacak. Bu konuda Toplu Konut Daire Başkanlığı’na talimat verildi. Bu konutların 5-6 ay içinde tamamlanması planlanıyor. Ayrıca yine ağır hasar tespit edilen Bozkurt ve Çardak’taki iki cami de yeniden yapılacak” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Belediye Başkanı

Birsen Çelik

Bozkurt Belediye Başkanı

Bozkurt’ta şimdi sosyal belediyecilik hakim...

Bozkurt Hakkında

Adı boz, toprağı bereketli, insanı sıcak…

Hava Durumu

BozkurtSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
28 Mart 2024 Perşembe 6 22Sağanak Yağışlı
29 Mart 2024 Cuma 7 21Çok Bulutlu
30 Mart 2024 Cumartesi 7 25Az Bulutlu
31 Mart 2024 Pazar 9 26Az Bulutlu
1 Nisan 2024 Pazartesi 10 26Az Bulutlu

Mahalleler

ALİKURT

ARMUTALAN

AVDAN

BAKLANKUYUCAK

BARBAROS

BAŞÇEŞME

CUMALI

ÇAMBAŞI

FATİH

HAMDİYE

HAYRETTİN

İNCELER

İNCELER TEKKESİ

MAHMUDİYE

MECİDİYE

MEHMETÇİK

MİMARSİNAN

SAZKÖY

TUTLUCA

YENİBAĞLAR

ALİKURT ARMUTALAN AVDAN BAKLANKUYUCAK BARBAROS BAŞÇEŞME CUMALI ÇAMBAŞI FATİH HAMDİYE HAYRETTİN İNCELER İNCELER TEKKESİ MAHMUDİYE MECİDİYE MEHMETÇİK MİMARSİNAN SAZKÖY TUTLUCA YENİBAĞLAR

Bozkurt Rehber

Kaymakamlık: 831 55 01

Belediye: 831 50 10

İlçe Emniyet Amirliği: 831 47 85

Jandarma: 831 44 88

Milli Eğitim Müdürlüğü: 831 55 05

Mal Müdürlüğü: 831 55 07

Tapu Müdürlüğü: 831 55 17

Nüfus Müdürlüğü: 831 55 14

Toplum Sağlığı Merkezi: 831 41 44

Tarım İlçe Müdürlüğü: 831 53 62

Müftülük: 831 55 16

Bozkurt Kadın Açık Cezaevi: 831 45 52

Noter: 831 45 71

(Alan kodu: 0 258’dir)