REKLAMI GEÇ

Buldan’da “Yayla Gölü nasıl kurtulur?” buluşması

Buldan’da “Yayla Gölü nasıl kurtulur?” buluşması

Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri olan Süleymanlı Yayla Gölü, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla düzenlenen toplantıda ele alındı. Her geçen yıl suyunu ve doğallığını kaybeden Yayla Gölü için alınması gereken önlemler ile flora ve faunasını bozmadan turizme kazandırılması masaya yatırıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Şubat 2020 Pazartesi, 11:57

Buldan Belediyesi’nin desteklediği, Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Denizli Temsilciliği ile Buldan Doğal Hayatı ve Kültürünü Koruma Derneği işbirliği ile düzenlenen 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü toplantısı gerçekleştirildi. Ana temasını Buldan Süleymanlı Yayla Gölü’nün oluşturduğu toplantıya, Buldan Kaymakamı Murat Sarı, Belediye Başkanı Mustafa Şevik, meclis üyeleri, TOD Denizli Temsilcisi Fikret Çuvaç, Buldan Doğal Hayatı ve Kültürünü Koruma Derneği Başkanı Sait Yalçın ile birlikte toplantının paydaşlarını oluşturan Büyükşehir Belediyesi Planlama Bölümü, PAÜ Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri, Jeoloji Müh. Odası Şube Başkanı Barış Semiz, Mimarlar Odası Şube Başkanı Serdar Alayont, Denizli Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Av. Ozan Orpak ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Sahip olduğu flora ve fauna özelliğiyle önemli sulak alanlardan biri olan ve 1. derece SİT alanı olarak korunması konusunda görüş birliğine varılan Süleymanlı Yayla Gölü ile ilgili yasal düzenlemelerin masaya yatırıldığı toplantıda, Haziran 2020’de yapılacak Yayla Gölü Çalıştayı’nın da temelleri atıldı.

BULDAN 28 İLÇEDEN BİRİ
Kaymakam Murat Sarı, AB ve GEKA destekleriyle ilgili önemli bilgiler verdi. AB’den proje kapsamında değerlendirilecek 18 ilçeden birinin Buldan olduğunu belirten Kaymakam Sarı, “Yaklaşık üç-dört yıllık süreç içerisinde 5- 10 milyon avro hibe alacağız. Buldan’ın tekstil, tarihi kültürel vedoğal zenginliklerini desteklemek, bu güzellikleri diğer insanlarımızla paylaşmak ve Buldan’ı daha da güzelleştirmek için yine GEKA’nın Eko Turizm desteklerinden yararlanabilecek 3 ilçe biriyiz. Buldan’daki STK’lar, Buldan Belediyemiz, Büyükşehir Belediyemiz, Valiliğimizle beraber GEKA üzerinden proje yaparak Buldan’ın bu güzelliklerini, özelliklerini dahada artırmayı düşünüyoruz. Bizim Buldan Belediyemizle hedefimiz belli. Buldan bir Beypazarı, Odunpazarı ya da Amasra veya onlardan daha iyi neden olmasın. Ben inanıyorum ki gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra oralardan bile daha güzel alabilecek elimizde alt yapı ve kaynak var. Sadece Buldanlılar, Buldan’da çalışan kamu kurumları değil üniversitelerimizin, Baromuzun, sivil tolum örgütlerimizin, derneklerimizin katkılarıyla bu yol haritasını beraber çizeceğiz. İnşallah da Buldan’ı daha güzel bir yere getireceğiz” dedi.

“Süleymanlı Yaylamız özelinde ise şu an bakir bir alan” diyerek sözlerini sürdüren Kaymakam Sarı,“Tabi biraz da üzülerek ifade ediyorum harita ya da imar çalışmaları yapılamadığı için maalesef şu an kaderine bırakılmış durumda. Gölümüzün güzelliğini, o sazlıkların yoğunluğundan dolayı yeteri kadar, gönlümüzden geçtiği kadar değerlendiremiyoruz. Burası ile ilgiliimar planı yapıldıktan sonra orayı birazdaha kontrollü kullanıma açarak, tabi yaylanın faunasını bozmayan, oranın yapısına uygun olarak tesisler yapılınca, hem Denizli’den hem Türkiye’den gelenlere seyahate ve ikametine açık olarak değerlendirilecektir diye düşünüyorum. Bu toplantıda onun yol haritasını çizersek paydaşlardan ilgililerden konunun uzmanlarından fikirler alarak, Süleymanlı Yaylası Denizli’mizde bir marka haline gelecektir” diye konuştu.

“ARTIK İCRAAT ZAMANI”
Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Süleymanlı Yayla Gölü ile iç içe olduklarını vurgulayarak, “Gün olmasın ki, hafta olmasın ki Yayla Gölü’ne çıkmayalım. Yayla Gölü, her geçen gün gözümüzün önünde eriyen bir canlı gibi. Suyundan doğallığından kaybediyor. Bugüne kadar Yayla Gölü ile ilgili çok toplantılar düzenlendi, çok konuşuldu. Ve çok doğru şeylerde konuşuldu ama artık Yayla Gölü için sizlerin hedefleri doğrultusunda acilen en kısa zamanda önemli tedbirlerin alınması lazım. Burada Büyükşehir Belediye Başkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu konuda gayret sarf ediyorlar. Koruma İmar Planımız bitmek üzereydi. Bir an önce yayla gölü hakkında çalışmaların başlatılması gerekiyor. Buldan Kral Yolu dediğimiz bu hattın içinde Göl, en önemli unsurlardan biri. Bu hattın Denizli’miz içinde hem turizm ve hem kültür açısından bir ana damar teşkil edeceğini düşünüyorum. Bu çerçevede dahaciddi sahiplenilerek çalışmaların devam edilmesi gerektiğine inanıyorum. Ve en kısa zamanda bu konuda daha geniş katılımla bir çalıştay çerçevesinde toplantı yapılmasını öneriyorum. Bu hattı önemsiyorum ve harekete geçirilmesi için belediye olarak tüm imkanlarımızı seferber etmeye hazırım” dedi.

SULAK ALANLARIMIZI SAHİP ÇIKALIM
Dünyada küresel ekonomik ilişkiler ve yatırımların petrol ürünleri ve türevlerinin yerine doğal varlığımız olan su ve sulak alanlar üzerinde gelişmeye başlaması, HES ve JES’lerin su kaynaklarını olumsuz etkilediğini dikkat çeken TOD Denizli Temsilcisi Fikret Çuvaç ise, “İşte bugün Dünya Sulak Alanlar gününde Buldan Doğal hayatı Koruma Derneği ile birlikte sulak alanlarımızı sahip çıkmak için çalışma başlatıyoruz. Denizli’de Çivril’de Işıklı, Çardak’da Acı Göl, Buldan’da Süleymanlı Yayla Gölü, Bozkurt’ta Kara Göl, Honaz’da Saklı Göl, Çameli’de Kolak Gölü gibi doğal göllerimiz ile Büyük Menderes Nehri ve Gireniz Vadisi’nin mutlaka korunması, koruma ve kullanma dengesinin sürdürülebilir doğal varlıklar yönetimine göre yapılması gerekmektedir. Sulak Alanların korunmasıyla ilgili ilk çalışmamızı Süleymanlı Yayla Gölü’nde yapmaya karar verdik. Yayla Gölü’nün korunmasıyla ilgili yapacağımız çalışmalar devam edecek. Amacımız doğal varlıklarımızın kamu yararına ve üstün kamu yararına göre yönetimidir” dedi.

Buldan Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Sait Yalçın’ın, Süleymanlı Yayla Gölü’nün sahip olduğu flora ve faunasına ilişkin slayt gösterisinin ardından, toplantının paydaşları söz alarak Süleymanlı Yayla Gölü’nün Koruma İmar Planı, suyunun korunması ve turizme açılmasıyla ilgili görüşlerini bildirdi.
Yaklaşık iki saat devam eden toplantı sonunda, haziran ayının ilk haftası içinde “Yayla Gölü Çalıştayı” yapılması konusunda görüş birliğine varıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı