REKLAMI GEÇ

Buldanlı üzümcüyü güneş yaktı

Buldanlı üzümcüyü güneş yaktı

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, Buldan’ın turfanda Sultaniye üzümünü olumsuz etkiledi. Salkımlarda oluşan güneş yanığının bazı bölgelerde daha etkili olduğu ve yüzde 100’e varan hasar oluştuğunu belirten üreticiler, güneş yanığının don, yağmur gibi doğal afet kabul edilmesini, sigorta kapsamına alınmasını istedi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 28 Haziran 2016 Salı, 12:42

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, üzüm üreticileri ile birlikte Denizli Gazeteciler Cemiyeti İlyas Haytan Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.

Buldan’ın turfanda Sultaniye üzümünün yetiştiği Yenicekent başta olmak üzere Oğuz, Doğanköy, Bölmekaya ve Mahmudiye mahallelerinde 35 bin dekar üzüm bağında oluşan güneş yanığının çiftçiyi mağdur ettiğini belirten Başkan Gülbay, “Allahın takdiri deyip boş durmayacağız. Çiftçimizin mağduriyetinin karşılanması için gerekli çalışmaları başlattık. Öncelikle, güneşten etkilenen üzüm bağlarının tek tek incelenip hasar tespitinin yapılması gerekir. Hasarın karşılanması için sigorta kapsamına alınmalıdır” dedi.

buldan-uzum-ureticisi-3

ÇARESİ VAR AMA PAHALI
Yağmur, dolu, güneş yanığı gibi hasarların oluşmaması için alınacak önlemin olduğunu, ancak pahalı olması nedeniyle çiftçinin bunu karşılamayacağını da ifade eden Başkan Gülbay, “Yaşanan küresel ısınmadan kaynaklı iklim değişiklikleri malum. Bu her geçen yıl farklı afetlerle karşımıza çıkıyor. O nedenle, damlama sulamada olduğu gibi, bağları, güneş, dolu, yağmur ve zararlı böceklerden korumak amacıyla üzerlerinin örtülmesi gerekiyor. Bu çok pahalı bir önlem. O nedenle damlama sulamada olduğu gibi uzun vadeli kredi desteği sağlanmalıdır” diye konuştu.

BAZI BÖLGELERDE YÜZDE 100’E VARAN ZARAR OLUŞTU
Buldan Belediye Meclis üyesi aynı zamanda üzüm yetiştirici Ömer Camioğlu ise, güneş yanığı olmayan veya yüzde 10 etkilenen bağların bulunduğunu, ancak bazı bölgelerde, güneşin dik geldiği alanlarda yüzde 100’e varan zararın da olduğunu söyledi.

buldan-uzum-ureticisi-1

Camioğlu, “Güneş yanığı olan üzümü ihraç edemeyiz, pazarda satamayız. Bir yıllık emek heba oldu” diyerek üreticinin zor durumda olduğunu anlattı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı