REKLAMI GEÇ

“Buldan model olacak”

“Buldan model olacak”

Dokuması, Yayla Gölü ve Mimarisi ile tanınan Buldan’ı yeniden inşa edeceklerini söyleyen Belediye Başkanı Mustafa Şevik, “Buldan’dan küçük ölçekli minyatür bir il nasıl doğar bunu inşa etmeye çalışıyoruz. Buldan büyükşehir statüsüyle birlikte yeni yapılanmanın modeli olacak” dedi.

/ DENİZLİHABER / 23 Kasım 2013 Cumartesi, 15:41

ŞENGÜL BOZ
Buldan Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Şevik,  Türkiye’de belediyeciliğin çok doğru yapılmadığını belirtti.

Belediyeciliğin,  su akıtmak, yol yapmak, kaldırım döşemek ve kanalizasyon yapmanın ötesinde  kültürel ve insana yatırım yapmak gibi görevlerinin olduğunu da söyleyen Şevik, “ İnsanların bir kültür mirası var. Tabi bunun manevi bir ciheti de var. Dolayısıyla insanların gelenekleri görenekleri adetleri var, belki binlerce yıla sari bir geleneği var. Hem iç planda hem dış planda. Bana göre dış planda tezahürü sadece şehircilik. Yani Avrupalı, antik Roma, Yunan manasına anladığımız şehircilik.  Birde bunun iç planı var. İç plan deyince şehirler insan için imar ediliyor. Dolayısıyla insan unsurunun düşünülmediği bir şehir modeli insanları o derece huzurlu etmez. Bir şehir ki bir insanın imzasına benzediği kadar benzer. Orada insanların huzurlu yaşaması mümkün değil. Dolayısıyla hem şehir unsuru hem insan unsuru olarak belediyeciliğin çok doğru yapılmadığını düşünüyoruz” dedi.
denizli-buldan-belediye-baskani-mustafa-sevik-ic-1

“BULDAN MODEL OLACAK”

“Charles Baudelaire’nin Kötülük Çiçekleri ve Arthur Rimbaud’un Sarhoş Gemi’sinde anlattığı gibi, bu şehirler insanları almayacak, bu şehirlerden kaçmak isteyecekler” diyen Şevik, yeni yapılanacak ilçelere model olacak bir Buldan inşa edeceklerini söyledi.

Şevik,  “ Türkiye de 1950’den sonra o kadar çarpık yapılaşmalar oldu ki insanlar büyükşehirlerden kaçmak için yer aradı. Önümüzdeki zamanlarda Urfa, Mardin, Denizli gibi il ve Safranbolu, Buldan, Beypazarı, gibi ilçeler aranan yerler olacak. Ayrıca büyükşehir statüsü ile köyler bile mahalle olacağı için ilçelerde yeni bir yapılanma gerekiyor. Biz bu konuda Buldan’ı model ilçe yapmak istiyoruz.  Ayrıca insanlar kaybettiği denizli-buldan-belediye-baskani-mustafa-sevik-icşeyleri arıyor. (İnsanlar aile arıyor kültür arıyor ahlak arıyor, sakin şehirler arıyor.) O aranılan şeylerin çok fazlası Buldan’da var. Buldan modern hayatın hiçbir unsurunu feda etmeden klasik kalmaya ve öyle gelişmeye mahkum bir ilçe. Bunun alt yapısı var. 6-7 yıllık çalışma ile birebir somut olarak göstermeye başladık. Yayla Gölü, iklimi, kliması ile kendine maişet temin ettiği dokuması, sivil mimarisi ile yeni yapılanacak ilçelere örnek olabilecek şekilde Buldan’ı inşa etmeye çalışıyoruz. Küçük ölçekli bir ilçeden küçük ölçekli minyatür bir il nasıl doğar bunu inşa etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“ÇEVRE DEYİNCE ARITMA TESİSİ AKLA GELİYOR”

Buldan’ın çevre özellikleri, doğa özelliklerinin korunması gerektiğini dile getiren Şevik, “Çevrecilik deyince belediyelerin hemen aklına arıtma tesisi geliyor ve ‘arıtma tesisimizi yapıyoruz’ deniliyor. Bana göre bu olmazsa olmaz.  Arıtma tesisin yanında da, her ilçenin kendine münhasır korunması gereken  değerleri var. Buldan’da, yeşil alanlar, sosyolojik kültürle alakalı ciddi bir birikim var. Bu belediyecilik hizmetleri ile bezenirse, 30-40 bin nüfuslu çok şirin nezih bir ilçe olabilir bana göre. Çok hedefli projelerle hareket edilmeli” diyerek  Buldan ile ilgili yeni projelerini açıkladı.

“ANTİK KRAL YOLU TURİZMİN CAN DAMARI”

Buldan’ı Pamukkale ile birleştirecek projeleri de hayata geçireceklerini söyleyen Şevik,  Denizli’nin ve Buldan’ın geleceğinin sanayide değil, turizm, termal ve organik tarımda olduğunu belirtti.
Buldan’ın en önemli turizm ayağının Tripolis ve Yayla Gölü olduğunu vurgulayan Şevik,  bu kültür mirasını  Pamukkale ile bütünleştirebileceklerini  belirterek, şunları söyledi:

“Pamukkale’den başlayarak Laodikya, Güney, Yenicekent (Tripolis), Buldan kültür mirası, dokuması ve Yayla Gölü çok canlı bir turizm güzergahı olabilir. Bu hat Tavas-Afrodisias’a kadar ulaşabilir. Eski kral yolu canlanabilir. Denizli’nin bunu çok fazlasını kaldırabilecek kapasitesi var. Biz orta ve uzun vadede Denizli’nin geleceğini sanayi dışında turizm ve termal organik tarımda görüyoruz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı