REKLAMI GEÇ

Demir: “Çevrecilerin içi rahat olsun”

Demir: “Çevrecilerin içi rahat olsun”

Denizli’nin Buldan İlçesi’ne 8 Km uzaklıkta bulunan Süleymanlı Yayla Gölü’nde temizleme çalışmaları devam ediyor. Bazı çevrecilerin eleştirilerine neden olan temizleme çalışmalarının hukuka ve bilime uygun gerçekleştirildiğini belirten Vali Abdülkadir Demir, “Çevrecilerin içi rahat olsun” dedi.

/ DENİZLİHABER / 21 Aralık 2013 Cumartesi, 09:45

ŞENGÜL BOZ
İzmir 2 Nolu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Sit alanı ilen edilen Süleymanlı Buldan Yayla Gölü’nün sazlık ve karasallaşan 29,6 hektarında temizleme çalışmaları başladı. Üç aşamalı olarak gerçekleştirilecek olan temizleme çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Abdülkadir Demir, çalışmaların hukuki ve bilimsel olarak gerçekleştirildiğini ve hiçbir carlı türüne zarar verilmeyeceğini belirtti.

Özel Bir Firmaya ait duba ile temizlenen Buldan Yayla Gölü’nde öncelikle ekolojik rehabilitasyon amaçlı saz temizliği ve dip çamuru çıkarımı yapılacağını belirten Vali Demir, “Planlanan bu iş için Denizli Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğünce ayrıntılı rehabilitasyon projesi hazırlatılarak Tabiat Varlıkları Koruma Kurulundan onay alınarak saz temizliği ve dip çamuru çıkarımı faaliyetine başlanmıştır. Ayrıca, buldan Yayla Gölü ve yakın çevrisinin ziyaretçiler tarafından kullanımına yönelik,rekreasyonel faaliyetlerinin düzenlenmesi amacı ile denizli Orman Bölge Müdürlüğünce hazırlanan Günübirlik Kulanım Alanı, konaklama Tesisi ve Hizmet Alanı,Piknik Alanı, çocuk Oyun Alanı Otopark, yaban Yaşamı Gözetleme kulesi, Orman İçi Gezi Parkuru, Ahşap Yürüyüş Parkurunun bulunduğu konsept peyzaj projesi hazırlanmıştır” dedi.

ic-1

KONTROL KOMİSYONU OLUŞTURULDU
Geçtiğimiz yıllarda yapılan temizleme çalışmalarının çevreci kuruluşlar tarafından mahkemeye taşınarak iptal ettirildiğini de hatırlatan Vali Demir, “Önceki yıllarda başlatılan çalışmalar mahkeme kararı ile iptal edilmişti. Alt yapısı olmadan başlatılan çalışmayı bizde istemezdik. O nedenle bugün burada gerçekleştirdiğimiz çalışma, hukuki ve bilimsel bir çalışmadır. Çalışmaların onaylanan projelere uygunluğunun ve ekosisteme zarar vermeden gerçekleştirilmesinin izlenmesi ve denetlenmesi amacıyla komisyon oluşturuldu” diye konuştu.
Kontrol Komisyonunda, Buldan Kaymakamlığı, Buldan belediye Başkanlığı, Denizli Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü, Denizli Orman Bölge Müdürlüğü, DSİ 212. Şube Müdürlüğü, Süleymanlı Köyü Muhtarlığı, Buldan Doğal Hayatı ve kültürünü Koruma Derneğinden uzmanlar ve yetkililer yer alıyor.

“HATA VARSA BİLDİRSİNLER”
Bazı çevreci kuruluşların Gölün temizlenmesinin bitki ve hayvan çeşitliliğine zarar vereceği yönünde eleştirilerini doğru bulmadığını belirten Vali Abdülkadir Demir, “Çevrecilerin ileri sürdüğü tez kesinlikle doğru değil. Tam tersi eğer biz bu gölde temizleme yapmaz isek gölü kaybedeceğiz. Ve Çevrecilerin içi rahat olsun, buradaki çalışmalar hiç bir bitki ve kuş türünün yok olmasına neden olmayacak. Öyle bir şeye zaten bizim gönlümüz razı olmaz ve bu çalışmaya hiç başlamazdık. Ayrıca, burada yapılan uygulamada herhangi bir yanlışlık olursa bunu da bizlere bildirilmesini isteriz” diyerek çevrecilerden ve uzmanlardan ricada bulundu.

ic-2

150 KAMYON ÇAMUR ÇIKARTILDI
Yaklaşık iki ay önce başlatılan Yayla gölü temizleme çalışmasında bugüne kadar 150 kamyon yani 20 ton çamur çıkartıldığını belirten yetkililer, gece gündüz çalışmaların devam ettiğini belirtiler. Temizleme çalışmaları, Mart ayına kadar sürecek.

Süleymanlı Yayla Gölü Temizleme çalışmalarını inceleme gezisine, Vali Abdülkadir Demir, Buldan Kaymakamı Hacı Uzkuç, Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Ali Aygören ile daire müdürleri katıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı