REKLAMI GEÇ

Buldan için 5 yılda 5 ana proje

Buldan için 5 yılda 5 ana proje

Denizli’nin Buldan ilçesinde beldeye başkanlığı görevini 6 yıldır sürdüren Mustafa Fahri Şevik, ilçe halkından bir kez daha vize istemeye hazırlanıyor. AK Parti’den adaylık başvurusunu yapan Şevik, “Buldanlılar, 30 Mart’ta sandığa giderken, ilçenin geleceğiyle ilgili tercihte bulunacaklarının bilinciyle hareket edecektir. Buna inanıyorum” dedi.

/ DENİZLİHABER / 19 Kasım 2013 Salı, 14:10

MHP’li Temel Başbuğ’un milletvekili adaylığı için istifa etmesinin ardından Buldan Belediye Başkanlığına seçilen, 2009 yerel seçiminde yüzde 47’lik oy oranıyla güven tazeleyen Şevik, plan ve projelerinin devamı için yola çıktı.

ic-7

Önümüzdeki yıl 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimde Buldanlıların partilere değil kendi geleceğine oy vereceğini vurgulayan Şevik ile Buldan’ın dünü, bugünü ve geleceğini konuştuk. Biz sorduk, Şevik yanıtladı. Kendi dönemini özetleyen Başkan Şevik’in ileriye dönük mesajları şöyle:

KURA İLE GELEN BAŞKANLIK

ŞENGÜL BOZ: Siz Buldan Belediye Meclisi’ne MHP’den girdiniz. 2007 yılında ise Temel Başbuğ’un ayrılmasıyla belediye başkanlığına seçildiniz. Meclis aritmetiği gereği oylama turlarından sonuç çıkmayınca, sonuç kurayla belirlendi. O süreci anlatır mısınız?

BAŞKAN ŞEVİK: 2007 yılında o dönemin belediye başkanı, milletvekili aday adayı olmak için görevinden ayrıldı. Ben MHP’den istifa etmiştim, bağımsız meclis üyesiydim. Sonra AK Parti’ye geçtim. Başkanlık için iki parti aday gösterdi. Ben de AK Parti’den aday oldum. O dönem mecliste aritmetik çok hassastı. Hiçbir partinin oyu tek başına belediye başkanı seçmeye yeterli değildi.
Belediye Meclisinde 4+4+2’ye 1 gibi çok hassas bir denge vardı. Üç kere oylama yapıldı, üçünde de adaylar yeterli oy çoğunluğuna ulaşamadı. Bunun üzerine kura çekimi yapıldı ve 2007 Mayıs ayında Buldan Belediye Başkanı oldum. Seçimsiz, yalnızca kura metodu ile belediye başkanlığı MHP’den AK Parti’ye geçmiş oldu. Meclis aritmetiği çok hassas olmasına rağmen, diğer partilerin meclis üyeleri ve encümen üyelerinin destekleriyle çalıştık. Çok başarılı bir dönem geçti. AK Parti beni yeniden aday gösterdi ve yüzde 47’lik oy oranı, halkın yoğun teveccühü ile 2009 mahalli seçimlerinde yeniden başkan seçildim.

ic-1

“BULDAN’IN 50 YILINA HAKİM OLACAK PROJELER ÜRETTİK”

ŞENGÜL BOZ:7 yıllık belediye başkanlığınız döneminde Buldan’da neler yapıldı?

BAŞKAN ŞEVİK: 22 aylık dönem, 2009 mahalli seçimlerinin önüne denk gelmesi nedeniyle çalışmalarımız bir nevi afaki ve yüzeysel oldu. O dönem ilçenin çok ciddi projeler üretmeye vaktimiz olmadı. Fakat neticede Buldan’ın ileriye dönük hedefleri belliydi. 22 aylık bu rutin, vasat dönemde belediyecilik anlamında anladığımız olmazsa olmaz hizmetleri yaptık. Altyapı olarak yol, köprü gibi. Bizden önceki dönemlerin hala belediyecilik açısından büyük hedefleri gibi gözüken, gerçekte belediyeciliğin sıradan, vasat hizmetlerini 22 ay içerisinde Buldan halkına tattırdık. O hizmeti alma zevkini onlara erdirdik. Ve 2009 seçimlerinden sonra rutin belediyecilik hizmetlerinin yanında Buldan’ın gelecek çeyrek asrına ve belki de 50 yılına hakim olacak projeleri 2009-2013 yılları arasında planladık.

ic-5

“RESTORASYON PROJELERİNE AĞIRLIK VERDİK”

ŞENGÜL BOZ: Özellikle Buldan Evleri’nin restorasyonu öne çıkan çalışma oldu değil mi?

BAŞKAN ŞEVİK: Buldan, Beypazarı ve Safranbolu’yu aratmayacak kültür mirasına sahip. Üstelik o ilçelerden belki de daha önde olan noktaları var. Bizdeki doğal doku ve kültürel miras daha canlı gibi. Örneğin tekstil unsuru Buldan’da 6-7 yüzyıldan bu yana devam ediyor. Buldan’ın sivil mimari dediğimiz tarzı dokumasıyla, doğasıyla ve kültür mirasıyla sentezlemiş gibi. Buldan’ın kendine has bir coğrafyası var. Örneğin Süleymanlı Yayla Gölü gibi. Üç beş dakikalık mesafede Yenicekent’teki Tripolis Antik Kenti var. Buldan Ovası’nda bölgenin ilk turfanda sultaniye üzümü yetiştiriliyor. Artı organik tarımı var. En önemlisi Romalılar ve Bizanslılar’dan bu tarafa kullanılan jeotermal kaynakları var. Buldan, Yayla Gölü, kültürel mirası, dokuması ve organik tarım gibi unsurlar arasında bağlantı kurabilecek Denizli’nin en önemli ilçelerinden biri. Biz bunları tespit ettik ve 2009-2014 dönemimizde bu projeleri canlandırmaya çalıştık. Rutin belediyecilik hizmetlerinin yanında, ciddi anlamda restorasyon hizmetlerine ağırlık verdik. Safranbolu’nun ve Beypazarı’nın 30 yılda geldiği noktayı bu dönemde hedeflemeye çalıştık. Onlara yakın bir mesafe kat etmedik ama o kıvılcımı yumağını ciddi manada büyüttük.

ic

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ’NDEN ÖDÜL

Buldan’daki bu çalışma dikkatlerden kaçmadı. 9 Kasım’da Tarihi Kentler Birliği’nin Urfa buluşmasında restorasyon ve sivil mimari dalında bir ödül aldık. Bu ödül, restorasyon konusunda Buldan’daki hedeflerimizin geldiği yeri gösteriyor.

7 YILIN FOTOĞRAFI

ŞENGÜL BOZ:Geçen 7 yıllık döneminizi nasıl resmediyorsunuz?

BAŞKAN ŞEVİK: “Buldan’da 7 yılda ne yaptınız” diye sorarsanız şöyle bir misal vereyim. Yakın dönemlerden Düşünen Adam heykelini yapan Rodin, kendi eserini “Ben heykel yapmam. Mermer kütlesinin önüne geçer, içinde heykeli hayal ederim. Çekicimi, örsümü elime alır vurmaya başlarım. Kulağına gelir çekilirim, burnuna gelir çekilirim ve heykelimin üzerindeki o mermer kütlesini soyup içindeki hazineyi ortaya çıkarırım” diye anlatır. Ben de Buldan için heykeltıraş Rodin gibi düşünüyorum.
Buldan’da mevcut olan güzellik ve değerlerin üzerindeki külleri, Rodin misali bir aksiyonla attık. Bu toplumsal bir aksiyona dönüştü. Bu kolektif çalışma neticesinde Buldan’ın güzellikleri çıkmaya başladı. Aslında yüzyıllardan beri var olan şeylerdi bunlar. Olan güzellikleri insanların görmesi için çalıştık. Bana göre belediyecilik sivil toplum kuruluşları içinde en önemli en güçlü sivil toplum hareketidir. Bütün dünya ölçeğinde budur. Bugün Avrupa’nın birçok ülkesinde dünya lideri var. Türkiye’de çok başarılı bir başbakan, dünya metropolü olan İstanbul Belediye Başkanlığından bu göreve geldi. Bana göre belediye başkanlığı çok çok önemli ve kutsal bir görev. Dolayısıyla yeniden aday adaylığımın startını verdim.

ic-2

“BULDAN’IN YILLARI HEBA OLMUŞ”

ŞENGÜL BOZ: Diyorsunuz ki, Buldan helva yapacak ustayı arıyordu…

BAŞKAN ŞEVİK: Buldan’da hocanın dediği gibi un, şeker, yağ, her şey var. Bugüne kadar neden helva yapılmamış? Buldan’da 25-30 yıldan beri belediye yok muydu? Buldan Belediyesi, bölgenin en eski yerel yönetimlerinden bir tanesi. 1887 yılında Buldan Belediyesi ihdas edilip kurulmuş. 120 yıllık bir geçmişi var ama neden bunlar yapılamamış? Dönemlerle alakalı bu bakış açısı önemli.

“BULDAN’DA KONAKLAMA OLACAK”

ŞENGÜL BOZ: 2014 yerel seçimlerinde yeniden adaysınız. Buldan’da 7 yılda yapamadığınız ve önümüzde 5 yıl ile ilgili projeleriniz nelerdir?

BAŞKAN ŞEVİK:450’ye yakın öğrenci Denizli’ye yüzme dersi almaya gidiyor. Yüzme havuzu konusunda çok fazla talep var. Projesi hazırlandı. “5 yılda 5 ana proje” adı altındaki hedeflerimizden ilki yüzme havuzu yapımı.
İkinci projemiz Buldan Garajı. Üst katlarında kültür merkezimiz, düğün salonu ve sinema salonu olacak. Üçüncü hedef projemizde Yayla Gölü-Topdamı- Kestane Deresi, Vakıf Alanları ve Girne Parkı’nı elealacağız. Dördüncü projemiz ise arıtma tesisi ve yeni mezbaha tesisleri. Buldan dokumasının tanıtımı ve eski evlerin restorasyonu ile butik otel çalışmalarımız beşinci proje olarak önümüzdeki 5 yıl içinde yapacaklarımız arasında.
Ana hatlarıyla 5 yılda 5 ana proje tanzim ettik. 5 yıldaki hedefler arasında en önemlisi Buldan’daki sivil mimariyi restore ederek, butik otele dönüştürmek. Buldan, insanların günlük olarak gelip ayrıldıkları bir ilçe konumunda. Buraya gelen insanların en azından üç dört gün kalabilecekleri imkanları yeni yeni oluşturmaya başladık. Termal tesisle alakalı burada 100 yataklı otel hedefi var. Artık Safranbolu, Beypazarı örneği butik otel dediğimiz 4-5 yataklı eski evlerimizde çalışmaların başlatılmış olması bizleri mutlu ediyor.

ic-4

“32 SOKAK 164 EV TESCİLLENDİ”

ŞENGÜL BOZ: Buldan Mimarisi son dönemde sıkça gündeme geliyor, Valilik konuyla çok ilgili. Bu çalışmalar hangi aşamada?

BAŞKAN ŞEVİK: Buldan’ın 32 sokağı tescillendi. Şu anda koruma amaçlı imar planını yaptık. 2007 yılında Buldan Kaymakamlığı, Ticaret Odası ve Denizli Valiliği ile protokol imzaladık. Buldan’ın Kültür Mirasını Koruma Protokolü. Protokol çerçevesinde 32 sokaktan yedisi için proje hazırlandı. Buldan Belediyesi kıt kaynaklarına göre ciddi işler başardı. Belediye olarak biz kendi imkanlarımızla çalışmaları başlattık. Örneğin 14 Mayıs Caddesi alışveriş merkezini canlı hale getirdik. Birçok projeyi ilk etapta kendi imkanlarımızla hazırlattık. Eski Hükümet Konağı’nı restore ederek, Türkiye’de çok nadir bir örnek çalışmayı gerçekleştirdik. Cezaevini bir kültür merkezine dönüştürdük. Vali Abdülkadir Demir, Buldan’ı gezdi ve bu kıvılcımı gördü. Şu anda bize ciddi destekler tahsis ediyorlar. Belediyemiz, Valiliğimiz, Kültür Bakanlığımız restorasyona 2 trilyona yakın kaynak aktardı. Üç sokağın restorasyon çalışması devam ediyor. Bu sokakların bünyesinde 164’e yakın tescilli binamız var. Ve bunların üç tanesini kendi bütçemizle kamulaştırdık, buralarda restorasyon çalışmaları butik otel tarzı devam ediyor.

TELEFERİK PROJESİ

ŞENGÜL BOZ: Sizin bir de teleferik projeniz var. Biliyorsunuz, geçtiğimiz günlerde Denizli Belediyesi ihalesini yaparak teleferik projesi için ilk adımı attı. Ayrıca Tavas, Babadağ gibi ilçe belediyelerinde de teleferik projeleri dillendirilmeye başlandı. Sizce teleferik projeleri belediyelere ne kazandırır?

ic-6

BAŞKAN ŞEVİK: 2007-2009 yılında biz 40 tane proje ürettik. Belki de bunun yüzde 75’ini uygulamaya geçirdik. Onun son sırası teleferikti. Bizim için yeni bir hayal değil. O dönem ben bunu Buldanlılara anlattığımda çok uçuk proje olarak değerlendiriyorlardı. Ben de diyordum ki ‘Buldan’ı kapak yapmak istemiyoruz gökyüzüne.’ Neden Denizli’de, Buldan’da, Babadağ’da teleferik olmasın?
Buldan’ın Yayla Gölü çok önemli. Yeryüzünde bir cennet misali kuşu, doğası ve bütün o yeşil unsurlarıyla ciddi bir değeri var. Denizli Valiliği ve İl Özel İdaresi’nin destekleriyle Yayla Gölü şu anda ıslah ediliyor, temizleniyor. Orası ile ilgili çok ciddi projeler var gezi alanları spor tesisleri gibi, bölge insanının yaz-kış eğlenebileceği yerlerin tanzim edilmesi gibi. İleriye dönük çok güzel hayallerimiz var. Mesela teleferik bunlardan biri. Bana göre 5- 10 yıl içinde inşası düşünülebilecek bir proje bu. Büyük bir filozofun dediği gibi insanın en büyük enerjisi hayal gücüdür. Teleferik artık çok uçuk bir hayal değil. Birçok yerde de bunun örnekleri olabiliyor.
Teleferik Buldan’a ne kazandırır? Bu teleferik kazandırdığından çok, Buldan’ın geldiği noktayı gösterir. Neticede teleferik, yalnızca gökyüzüne temas etmek değil. Oradan yeryüzündeki güzellikleri; sivil mimari, şehir mimarisi, Yayla Gölü, Tripolis’i bize taşıyacak. Bana göre bir yerleşimin teknik olarak ilerleme göstergesi olmasının yanı sıra romantik mistik bir seyir tarafı var.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı