REKLAMI GEÇ

Buldanlılar hukuki süreç başlatacak

Buldanlılar hukuki süreç başlatacak

Denizli’ye bağlı Buldan İlçesi’ndeki tekstilciler, tezgahlarında dokudukları kumaşın satıldığı yerlerin ismiyle pazarlanmasına tepki gösteriyor. Buldanlılar hukuki süreç başlatacak.

/ DENİZLİHABER / 6 Temmuz 2013 Cumartesi, 17:43

Buldan Ticaret Odası Başkanı Halil Baştürkmen, vücuda yapışmayan, ter emme özelliği bulunan ve hava sirkülasyonu sağlayan “Buldan Bezi’nin, geçmişte iç çamaşırı olarak kullanıldığını, günümüzde ise özellikle plaj giyiminin vazgeçilmezleri arasında yer aldığını belirtti. Buldan İlçesi’nde dokumacılığın kökeninin M.Ö. 2’nci yüzyıla kadar gittiğini, Osmanlı padişahlarına kumaş dokuyarak ününü artıran ilçenin bugün de dünyanın dört bir yanına kumaş ve giysi ihracatı yaptığını kaydeden Buldan Ticaret Odası Başkanı Baştürkmen “İlçemizde dokunan kumaşlar yıllardır ülkemizin her yerinde satışa sunuluyor. Ancak özellikle plajda kullanılan bir kumaş olmasından dolayı Buldan bezi İstanbul’da Şile bezi olarak pazarlanıyor ve biz de bundan çok rahatsız oluyoruz. Son 50 yıldır ‘Şile bezi’ olarak satılan ürünler Buldan’da dokunuyor. Şile’ye yolluyoz, Şile bezi oluyor, Rize’ye gönderiyoruz, Rize bezi oluyor. Dokuma yeri Buldan, emek bizim” diye konuştu.

“HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ”
Herkesin kendi ürettiği ürüne sahip çıkması gerektiğini ifade eden Başkan Halil Baştürkmen, Buldanlı dokumacıların da artık kendi ürünlerine sahip çıkacağını söyledi. Buldan Ticaret Odası’nın, Buldan bezinin coğrafi işaret patenti ile ilgili başvurularının olduğunu belirten Baştürkmen, “Başvurumuz önümüzdeki 1 yıl içerisinde sonuçlanacak. Bundan sonra hiç kimse Buldan bezini bizim iznimiz olmadan satamayacak. Özellikle bu konuda gereken işlemleri ve hukuki süreci başlatacağız. Buldan bezinin gerçekten Buldan’da üretildiğini bütün dünyaya kanıtlayacağız” diye konuştu.

“BULDAN BEZİ OLARAK ANILMASINI İSTİYORUZ”
Buldan İlçesi’nde 40 yıldır “Buldan Bezi” satışı yapan Efeoğlu Tekstil’in sahibi İsmet Efeoğlu, “Başkanımız Baştürkmen, marka konusunda başvuru yaptı. Bu süreç işliyor. Eğer bu marka tescil edilirse, işimiz daha kolay olacak. Bizi sattığımız Buldan Bezi, Şilede, “Şile Bezi”, Rize’de ise, “Rize Bezi” olarak satılıyor. Şile’de tezgah var ama, onların bir yılda dokuduklarını biz; bir ayda dokuyoruz. Bu haksızlığın giderilmesini istiyoruz. Emeği biz harcıyoruz. Kaymağı onlar yiyor. 1973 yılından bu yana Şile’nin bütün kumaşları Buldan’dan gönderiliyor. Bunların dokunduğu yer burası. Halen Şile’den gelip bizden bez alıyorlar. Reklamını iyi yaptıkları için bizden öndeler ama bu unvanı geri almalıyız. Yıllardır yaz ve kış hiç ara vermeden üretimini yaptığımız bezlerimizin, ‘Şile bezi’ değil ‘Buldan bezi’ olarak anılmasını istiyoruz” dedi.

BULDAN BEZİ NEDİR?
Buldan bezi, bükülü pamuk ipliğinden dokunan, bürümcük diye de bilinen pamuklu bir bezdir. Pamuk ipliğinden meydana gelen bez genellikle krem ve beyaz olarak dokunur. Ancak istenildiği takdirde kaynatma sırasında istenilen renge boyanabilmekte ve bu renklerle desen ve renkli dokuma yapılabilmektedir. Osmanlı Sarayı’nda Osman Bey döneminden itibaren kullanılmaya başlanan Buldan bezi, asırlar boyunca şehzadelere elbise, hanım sultanlara çeyizlik olarak itibar görmüştür.Öyle ki bugün bile Osmanlı Sarayı’na ait giysi koleksiyonlarında Buldan bezinden yapılan iç gömlekler, şalvarlar dikkat çeker. Tahsin Öz’ün ‘Türk Kumaş ve Kadifeleri’ adlı çalışmasında Topkapı Sarayı kumaş deposunda 14. yüzyıla ait Denizli kumaşı olarak kaydedilen ve ilk Osmanlı padişahlarının kaftanı olarak saklanan iki kaftan bulunduğu yazmaktadır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı