REKLAMI GEÇ

“Şirin Cemgil’in evi Demokrasi Evi olmalı”

“Şirin Cemgil’in evi Demokrasi Evi olmalı”

Denizli’nin Buldan İlçesi’ndeki, 68 kuşağının sembol isimlerinden Sinan Cemgil’in de zaman zaman kaldığı, eşi Şirin Cemgil’e ait konağın yenileme çalışmaları devam ediyor. Vatandaşlar, Konağın 1960-1970’li yılların Türkiye’sindeki siyasi ve demokratik oluşumların resmedildiği Demokrasi ve Gençlik Evi olarak değerlendirilmesini istiyor.

/ DENİZLİHABER / 18 Kasım 2013 Pazartesi, 16:18

ŞENGÜL BOZ
Buldanlıların Şirin Abla olarak hitap ettiği ve THKO kurucularından Sinan Cemgil’in eşi Şirin Cemgil’e ait konak bir süre önce hibe yoluyla kamulaştırılarak restorasyonuna başlandı. Buldan Kaymakamlığı ve Denizli Valilği’nin destekleriyle restore edilen Konak, Buldan’da heyecan yarattı.

Konağın, 1960-1970’li yılların gençlik önderlerinden Sinan Cemgil’in anısına Demokrasi ve Gençlik Evi olarak değerlendirilmesi fikrine olumlu bakan Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, burasının sembol değerinin farkında olduklarını vurguladı.

Başkan Şevik, “Buldan’da Şirin ablamızın evi var (Hattat Asımlar Konağı). Bu konak hibe yoluyla kamulaştırıldı ve Buldan denizli-buldan-sirin-cemgil-ic-2Kaymakamlığımız bünyesinde Denizli Valiliğimizin destekleriyle restore ediliyor. Bu evin özelliği ne diyeceksiniz. 1968 Dev Genç hareketinin önderlerinden Mahir Çayan’ın yoldaşı, Nurhak Dağlarında öldürülen Sinan Cemgil’in eşi Şirin Cemgil’in evidir. Sinan’ın zaman zaman gelip kaldığı evdir. Biz buranın sembol değerinin farkındayız. Oranın “Gençlik ve Demokrasi Evi” olarak tanzim edilmesini istiyoruz” dedi.

Buldan’da 32 sokak  164 evin tescillendiğini ve bu evlerin bazılarının restore edilerek yeniden kamusal kullanıma açılacağını belirten Şevik, Hattat Asımlar Konağı’nın özel bir anlam ifade ettiğini belirterek “Bana göre burası, 60-70’li yıllar Türkiye’sindeki siyasi, demokratik oluşumları çok güzel resmedebilir, barışın ve demokrasinin Buldan da merkezi-müzesi haline dönüşebilir” diye konuştu.

“Şirin Ablamızı ben ilk olarak Almanya’da tanıdım. Nitekim kendisi orada vefat etti. İnanıyorum ki, yaşasaydı kendisi de Konağın böyle değerlendirilmesinden mutlu olurdu” diyen Mustafa Şevik, restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

ŞİRİN YAZICIOĞLU CEMGİL KİMDİR?
Şirin Cemgil, 1968 kuşağının gençlik hareketinin öncülerinden, hukukçu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1968 öğrenci hareketi içinde aktif olarak yer aldı. Türkiye İşçi Partisi’nin ve Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun içinde yer aldı. ODTÜ Mimarlık bölümü öğrencisi ve 68 kuşağının sembol isimlerinden Sinan Cemgilile 8 Şubat 1969’da henüz öğrenciyken evlendi.denizli-buldan-sirin-cemgil-ic 28 Ocak 1970 günü, Taylan Özgür anısına Taylan adını verdikleri bir oğlu oldu. Mezun olduktan sonra bir süre avukatlık yaptı. Siyasi davalarda yargılanan ilerici-demokratların davalarını üstlendi. 12 Mart darbesinden sonra cezaevine girdi.

Eşi Sinan Cemgil, 1971 yılında gerilla mücadelesi hazırlığı için Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile gittiği Kahramanmaraş’ın Nurhak Dağları’nda bir jandarma baskınında vuruldu. Eşinin ölümünden sonra Şirin Cemgil, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra tutuklandı ve iki yıl hapis yattı. 1981 yılında serbest kalınca politik sürgün olarak ülkeyi terk etti.

27 yıl boyunca Almanya’nın Duisburg kentinde yaşadı. 17 Nisan 2009 günü bağırsak düğümlenmesine bağlı zehirlenme sonucu hayatını kaybetti. Cenazesi Türkiye’ye getirilerek İstanbul Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı