REKLAMI GEÇ

Derbent Barajı’nın 3 hali

Derbent Barajı’nın 3 hali

Buldan’daki Derbent Barajı, son yıllarda görülen en yüksek su seviyelerine ulaştı. Barajdaki su seviyesini gösteren mihenk noktası ise camisi olmayan minare. İlk yıllarda şerefesine kadar suya gömülen, kuraklıkla tamamen ortaya çıkan minarenin bir bölümü bugünlerde yine su içinde kaldı.

Engin Ünal / DENİZLİHABER / 11 Nisan 2016 Pazartesi, 10:40

İsmini ilçenin Derbent Mahallesi ve su kaynağı çaydan alan Derbent Barajı, 1960’lı yıllarda inşa edildi. Toprak ve kaya gövde dolgu tipi baraj, 3.10 kilometrekare alanı kaplıyor. Su kaynağından yüksekliği 59 metre olan baraj, 2 bin 440 hektar tarım alanının sulanmasını sağlıyor.

denizli-derbent-baraji-1985

SANDAL GEZİSİ YAPILIYORDU
1980’li yıllarda sandallarla geziye çıkılan baraj gölünde su seviyesi, camisi yıkılan minarenin şerefesine kadar yükselmişti. Ancak 2000’li yıllarda su seviyesi kuraklık nedeniyle düşmeye başladı. Bu nedenle de bir dönem minare tamamen baraj gölünün dışında kaldı.


SULAR YENİDEN YÜKSELDİ

Derbent Baraj Gölü’nde su seviyesi bu yıl yeniden yükseldi. Buldan Belediyesi’nde kültür ve sanat yönetmeni olarak görev yapan, aynı zamanda eski bir gazeteci olan Tahsin Önal’ın dün çektiği fotoğraf, bölgeye kış aylarında yağan kar ve yağışların su seviyesini yükselttiğini gösteriyor.

denizli-derbent-baraji
Minarenin bir bölümü yeniden sulara gömülürken, yöredeki üreticiler, “Su seviyesi eskiye göre çok az. Ancak kurak geçen yılları hatırlayınca ‘bu da yeter’ diyoruz” ifadesini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı