REKLAMI GEÇ

Dokuma tezgahının minyatürünü yaptı

Dokuma tezgahının minyatürünü yaptı

Denizli’nin Buldan ilçesinde el dokuma tezgahları imal ederek geçimini sağlayan marangoz Ufuk Bilgi, zamanla yeni teknoloji tezgahlar yaygınlaşınca, minyatür el dokuma tezgahı üretimine geçti.

/ DENİZLİHABER / 7 Ocak 2012 Cumartesi, 18:11

Bilgi,tekstil sektörünün merkezleri arasında yer alan Denizli’de bir dönem marangozların el dokuma tezgahı yapmaktan başka işleri yapmaya fırsat bulamadığını, ancak zamanla durumun değiştiğini anlattı. El dokuma tezgahının teknolojiye yenik düştüğünü dile getiren Bilgi, şöyle devam etti: “Marangozların hepsinin önünde de müşteriler beklerdi, dokuma tezgahı yaptırmak için ya da tamir ettirmek için. Teknoloji kara tezgahları devre dışı bırakınca yıllarca bu işi yapan ustalar da tek tek kepenk kapattı. Son yıllarda tezgah yaptırmak ya da almak için gelen müşterilerin sayısı yok denecek kadar azaldı. Eskiden hemen hemen her gün en az 1 tezgah satar ya da 4-5 tane tezgahı tamir ederdik. Şimdi neredeyse kimse uğramıyor. Biz de atalarımızdan kalma işimiz unutulmasın diye çareyi hediyelik minyatür el dokuma tezgahı üretiminde bulduk. İsteyene dokuma tezgahı da yapıyorum ama daha çok hediyelik eşyaya yoğunlaştım.”

Günde 20 minyatür kara tezgah yaptığını, bunların tanesi 10 liradan satıldığını belirten Bilgi, “Dokuma tezgahlarındaki malzemelerin tamamını minyatürlerinde de kullanıyoruz. ‘Nasıl olsa kullanılmayacak’ demeden en ince detayını gözeterek imal ediyoruz. Denge unsuruna bile dikkat ediyoruz. Minyatür tezgahlar yoğun ilgi görüyor. Hediyelik eşya imalatına yönelerek, kendime yeni bir kazanç yolu açmış oldum” dedi. Minyatür tezgahların yanı sıra mekikten tuzlukların da ilgi gördüğünü ifade eden Bilgi, minyatür çıkrık ve dokuma tezgahından anahtarlık yapımına da yakında başlayacağını söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı