REKLAMI GEÇ

Fıstık çamı gelir kapısı

Fıstık çamı gelir kapısı

Sarayköy genelinde bulunan fıstık çamlarından kozalak toplama işini ihaleyle alan Ercan Erdem, metrelerce yüksekte ekmek parası peşinde koşuyor. Yüksekte çalışmanın risklerini bildiğini, ancak severek yaptığını belirten Erdem, kilogramı 350 liradan satılan çam fıstığını topluyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Ocak 2020 Çarşamba, 16:42

Buldan’da yaşamını sürdüren evli ve iki çocuk babası 37 yaşındaki Ercan Erdem, Sarayköy Belediyesi tarafından açılan ihaleye katıldı ve ilçe genelinde çam kozalağı toplama işini aldı.

Yaptığı işin tehlikelerinin farkında olduğunu ifade eden Erdem, “Kilosu 350 liradan satılan fıstık çamlarının bir tek kozalağı bile 10-15 TL’den alıcı buluyor. Yaklaşık 20-25 metre yükseklikteki çam ağaçlarının tepesinde bulunan kozalakları toplamak da oldukça zor ve tehlikeli. Ekmek parası kazanmak kolay değil. Çocukluğumdan bu yana bu işin içinde olduğum için bana kolay geliyor. Ancak tehlikeli bir iş. Düşenlerin yüzde 90’ı ölüyor. Ben işimi yaparken hem hayatta kalmaya hem de ekmek parası kazanmaya çalışıyorum” diye konuştu.

Bu işi yaparken düşme tehlikesi kadar canını sıkan bir diğer konunun ise kozalak hırsızları olduğunu ifade eden Erdem, “Ben belediyenin açtığı resmi ihale ile bu işe girdim. Yani paramı ve teminatımı yatırdım, izin aldım. Ama bazı fırsatçılar gelip kozalakları toplayıp bu işi kaçak yollarla yapmaya çalışıyorlar. Bugüne kadar 7 kişiyi yakaladım. Hepsiyle de adli sürecim devam ediyor. Bu yaptıkları hırsızlık” dedi.

Toplanan kozalakların fabrikalara gönderildiğini söyleyen Erdem, “Fabrikalarda kozalaklar işlenip, içlerindeki çam fıstığının meyvesi alınıyor. Çam fıstıkları daha sonra şarküteri ve kuru yemişçilerde iç piyasaya sürülüyor” diye konuştu.

(Kaynak: saraykoy.com.tr)

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı