REKLAMI GEÇ

Organik ürün sertifikalı zorlu hasat başladı

Organik ürün sertifikalı zorlu hasat başladı

Türkiye’nin lezzet açısından en aromatik kestanesinin hasatı başladı. Buldan İlçesi’nin Alandız, Kaşıkçı, Kurudere, Yeniçam ve Hasanbeyler Mahalleleri’nde bu yıl 350 tona yakın kestane hasadı bekleniyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Kasım 2018 Cuma, 10:26

Kış mevsiminin değişmez lezzetlerinden birisi olan Kestane’nin hasadı başladı. Buldan İlçesi’nin 800 ve daha üstü rakımlı ormanlık yerlerinden hasat edilen kestane için bu yıl yüksek verim bekleniyor. Bölgede yetişen kestanenin tam organik olması ise ona olan rağbeti artırıyor.

Denizli Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz Erkaya, bölgeye dışarıdan kestane fidanı getirilmediği için kestane hastalıklarıyla da karşılaşılmadığını söyledi. Bununda bölge açısından kaliteli ürün anlamına geldiğini söyleyen Erkaya,”Yayla köylerimizde bulunan kestane ağaçlarının yetiştiği alanlar genellikle orman içi olup, deniz seviyesinden yüksekliği 780-1175 metre arasındadır. Yöremizin ekolojik açıdan kaliteli Organik Kestane yetiştiriciliğine uygun olması ve bu yörelerdeki kestaneliklerde mürekkep hastalığı ve dal kanserinin bulunmaması, Buldan kestane yetiştiriciliğinin ülkemiz açısından önemini göstermektedir” dedi.

Kestane yetiştiriciliğinde kaliteli kestanenin, orman içi arazilerden elde edildiğinin altını çizen Müdür Erkaya, “Çünkü orman kestanenin istediği rutubetli ortamı oluşturarak kalitenin yükselmesini sağlamaktadır. Toplam 850 dekar alanda 340 ton kestane üretimi yapılmaktadır. Üretilen kestaneler organik ürün sertifikasına sahiptir” diye konuştu.

Diğer taraftan Alandız Mahalle muhtarı Ali SALGIN ise kestane hasadının zorluğuna dikkat çekti. Muhtar Salgın, “Kestane hasadı sabah erken saatlerde başlar ve 40-50 metre yükseklikteki ağaçlardan çırpılarak toplanır. Toplanan kestaneler daha sonra önceden hazırlanan “Kuzuluk” adı verilen kuyulara gömülür ve üzeri eğrelti otları ile kapatılır. Bir ay boyunca kuyularda bekleyen kestaneler kendine has tat ve aromaya bu aşamada kavuşur” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı