REKLAMI GEÇ

Yenicekentli üzüm üreticileri yorgunluk attı

Yenicekentli üzüm üreticileri yorgunluk attı

Buldan Belediyesi tarafından bu yıl 25.si düzenlenen Yenicekent Tripolis Kültür ve Turfanda Sultaniye Çekirdeksiz Üzüm Festivalinde, Türkiye’nin ilk turfanda sofralık üzümünü yetiştiren Yenicekentli üreticiler, günün yorgunluğunu ve stresini festivalde attı. Üç gün devam eden festival kapsamında düzenlenen yarışma ve konserler, vatandaşları keyifli anlar yaşattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Ağustos 2022 Pazartesi, 16:13

YenicekentTripolis Kültür ve Turfanda Sultaniye Çekirdeksiz Üzüm Festivali’nin 25.si, Cumhuriyet Parkı’nda düzenlenen açılış töreniyle başladı. Törene, Buldan Kaymakamı Murat Sarı, Belediye Başkanı Mustafa Şevik, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, siyasi parti il ve ilçe temsilcileri, belediye meclis üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

Kaymakam Murat Sarı festival ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Yenicekent’in yetiştirdiği turfanda sultaniye çekirdeksiz üzümü ve kuruluşu 5500 yıl öncesine dayanan Tripolis Antik Kenti ile Türkiye’de ayrı bir yere sahip olduğunu vurguladı. Kaymakam Murat Sarı, “Türkiye’de ilk sofralık turfanda üzümünü yetiştiren, kuruluşu 5500 yıl öncesine dayanan Tripolis Antik Kenti’ne ev sahipliği yapan Yenicekent Mahallemiz, sahip olduğu turistik, kültürel ekonomik değerlerle Türkiye’de ayrı bir değere ve öneme sahiptir. İnanıyorum ki, bu festival, Yenicekent’in marka değerini artıracak, ülkemizin farklı yerlerinden gelen insanları Yenicekent’te buluşturacak, birlik, beraberliğimize katkı sağlayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, festivalde emeği geçen herkesi şükranlarımı sunarım, festivalimizin hem Yenicekent Mahallemize, hem Buldan’ımıza, hem de Denizli’mize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

ÇEYREK ASIRLIK FESTİVAL
Belediye Başkanı Mustafa Şevik ise pandemi nedeniyle iki yıl aradan sonra düzenlenen Yenicekent festivalinin 25.sini gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Başkan Şevik, “Biz bu toprakların kıymetini bilen ve tarihi hafızasına, beşeri hafızasına 5500 yıl önce bu toprakların tarihini kayda düşen özellikle Hierapolis, Laodikya ve Tripolis Kral Yolu hattının kesiştiği noktada bu festivali yapmaktan öncelikle mutluğumuzu ifade etmek istiyorum. Yenicekent’i ön plana çıkaran kadim kral tarihi yolun üzerinde olmuş olması, netice itibariyle da Tripolis’in yanında sultaniye çekirdeksiz üzümüyle de, bölgede erkenci üzümünü yetiştiriyor olması bizim için çok önemli. Biz Buldan Dokuma Kültür ve El Sanatları Festivali’ne ne kadar önemsiyorsak, Yenicekent’in tanıtımı ve Tripolis’in ön plana çıkması, üzümünün daha iyi tanıtılması konusunda bu festivali önemsiyoruz. İki yıl aradan sonra 25.sini gerçekleştirdik. Dünya’da birçok dengeyi değiştiren salgın meydana geldi. Koranovirüs salgını bu festivalin iki yıl tehir edilmesini sebebiyet verdi. Aradan iki yılın geçmesinin verdiği bir rehavet var. Bugün burada bu rehaveti kıracağız. Ben bu festivalin turizm açısından, Tripolis’in daha ziyade tanınması açısından önemli olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Tripolis konusunda buradan ben kazı başkanı Prof.Dr. Bahadır Duman şahsında tüm kazı ekibine sevgi ve şükranla anmak istiyorum. Ayrıca festivalin düzenlenmesinde emeği geçen başta Yenicekentli meclis üyemiz Veli Tokdemir’e, belediye personelimize teşekkür ederim. Yenicekent halkına üç gün iyi eğlenceler diliyorum” diye konuştu.

YENİCEKENT’İN EN GÜZEL ÜZÜMÜ SEÇİLDİ
Tarım ve Orman Müdürlüğü il ve ilçe temsilcilerin üç gün süreyle sahada yaptıkları değerlendirmeler sonucunda Yenicekent’in en güzel üzümünü yetiştiren üretici belirlendi. 16 üretici arasından Mehmet Ali Soyhan birinci olarak altınla ödüllendirildi. Yarışmada Ali Yeşil 2’inci, Ahmet Akıner ise 3’üncü oldu.

İKİ YIL ARADAN SONRA ÜZÜM AĞASI BELİRLENDİ
İki yıl aradan sonra Yeşicekent’in üzüm ağası belirlendi. Uzun yıllar Yenicekent üzüm ağalığı yapan Hanım Ağa lakaplı Zekiye Çelebi, yöresel kıyafetlerle katıldığı üzüm ağalığı seçimlerinin ilgi odağı oldu. Ağalığın keyifli bir sorumluluk getirdiğini söyleyen Çelebi, “Bu tadı ben uzun yıllar yaşadım. Şimdi yeni nesil bunu yaşamalı” diyerek açık artırmadan çekilirken, Yenicekent’in yeni üzüm ağası Veli Akkaya oldu. Yeni üzüm ağasının, ağalık kıyafetini Belediye Başkan Vekili Veli Tokdemir giydirdi. Akkaya, açık artırma ile 100 bin liraya aldığı kuzuyu İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağışladı.

YENİCEKENT’E MİTHAT KÖRLER VE DUYGU KUTLU RÜZGARI
Türkiye’nin ilk turfanda çekirdeksiz sultaniye üzümünün yetiştiği Yenicekent’te bir yandan hasat devam ederken üreticiler günün yorgunluğunu ve stresini festival konserlerinde attı. Üç gün devam eden Yenicekent Tripolis Kültür ve Turfanda Sultaniye Çekirdeksiz Üzüm Festivali’nde sevilen sanatçı Mithat Körler, Denizli Büyükşehir Belediye Konservatuar Sanatçısı İsmail Bardan, Buldanlı sanatçı Naci Özkan ve O Ses Türkiye ile tanınan sanatçı Duygu Kutlu sahne aldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı