REKLAMI GEÇ

Büyük Menderes Nehri dereye döndü

Büyük Menderes Nehri dereye döndü

Denizli ve Aydın ovalarına hayat veren Büyük Menderes’in Çal’dan geçen kolu, kuraklığa bir de Işıklı Gölü’ndeki kapakların kapatılması eklenince küçük bir dereye dönüştü. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, sorunun çözümü için vahşi sulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Ağustos 2016 Cuma, 15:16

Kışın ve ilkbaharda beklenen yağışların düşmemesi, yaz aylarının da oldukça kurak geçmesi nedeniyle su kaynakları alarm veriyor. Baraj ve göletlerde su seviyesi büyük ölçüde düşerken, Büyük Menderes’in Çal’dan geçen kolu da dereden farksız hale geldi.

Kuraklık nedeniyle Çivril’deki Işıklı Gölü’nde su seviyesi iyice düşünce, Devlet Su İşleri baraj kapaklarını kapattı. 20 Ağustos’a kadar sulama birliklerine bile su verilmeyeceği bildirildi. Bunun sonucunda Işıklı ile Adıgüzeller Barajı arasında kalan 80 kilometrelik güzergah boyunca Büyük Menderes Nehri’nin susuz yatağını görenler hayrete düşüyor.

“DAMLAMA SİSTEMİNE GEÇİLMELİ”
Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, sorunun ciddi olduğunu ve devletin bir an önce somut adımlar atması gerektiğini söyledi. Akcan, “Kış ve ilkbahar dönemlerinde yağışlar yetersiz oldu. Çal, Baklan ve Çivril bölgesi Türkiye’nin en önemli ayçekirdeği ve mısır üreticilerinden. Bu ürünlerin de sulanması için büyük ölçüde su sarfediliyor. Sulamada genelde vahşi yöntemle yapılıyor. Koskoca barajın suyu sulamaya gitti. Böyle devam edilemez. Devletimiz, çitçilerin vahşi sulamadan vazgeçmesi için cazip tekliflerde bulunması gerekiyor. Acilen kapalı kanal sistemi ile damlama sistemine geçilmelidir. Gelecek yıllarda su bolluğu içinde susuz kalabiliriz. Tehlike büyük ve devletimiz bu durumu iyi analiz etmeli, somut adımlar atmalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
26 Nisan 2024 Cuma 8 25Parçalı Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 9 29Parçalı Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 10 28Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 9 29Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 11 29Parçalı Bulutlu