REKLAMI GEÇ

Çal Belediyesi, dükkandan çıkardığı Kadın Kooperatifinin yeni dükkanına ruhsat vermedi, ceza kesti

Çal Belediyesi, dükkandan çıkardığı Kadın Kooperatifinin yeni dükkanına ruhsat vermedi, ceza kesti

Çal’daki kadınların yerel ürünlerini pazarlayabilmeleri amacıyla kurulan Çal Kadın Kooperatifi, sıkıntılı günler yaşıyor. Önceki yönetim döneminde belediyeye ait dükkanda faaliyetlerini yürüten kooperatif, seçimden sonra dükkandan çıkarıldı. Çal Belediyesi, yeni yerine taşınan kooperatife bu kez de ruhsat vermedi. Üstelik başvuru yapılmamış gibi ceza kesti. Kooperatif yönetimi şaşkın.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Ocak 2025 Pazar, 13:49

Zengin topraklarıyla özellikle üzüm üretiminin öncüsü Çal’da kadınların kalkınmasını amaçlayan Çal Kadın Kooperatifi ilçenin gündeminde. Çal Belediyesi’nin öncülüğünde koronavirüs pandemisi sırasında kurulan kooperatif, ilçedeki kadınların ürettiği ürünleri hem yurtiçi hem de yurt dışına satmayı hedefliyor. Kooperatifte sirkeden pekmeze, tarhanadan aromatik bitkilere kadar kadınlar ürettiği ürünleri satabiliyor.

ÖNCE BELEDİYEYE AİT DÜKKANDAN ÇIKARILDILAR
Birçok fuara da katılarak dikkatleri Çal’ın üzerine çekmeyi başaran kooperatif, seçimden hemen sonra sıkıntı yaşamaya başladı. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin inşa ettiği Çal garajındaki bir dükkanda hizmet veren kooperatif, seçimden sonra kapı dışarı edildi. CHP’li Belediye Başkanı Ahmet Hakan yönetimindeki belediye, kadın kooperatifini dükkanın belediyeye lazım olduğu gerekçesiyle çıkardı.

BAŞVURUYA RAĞMEN CEZA KESİLDİ
Kooperatif, kısa sürede yeni yerine taşındı. İsmailler Mahallesindeki kooperatif merkezi için Tarım Bakanlığı’ndan işletme kayıt belgesi de alındı. Ancak, satış ya da üretim yapılan dükkanlar için belediyeden “açma ruhsatı” alınması gerekiyor. Kooperatif, bunun için aralık ayında belediyeye başvurdu. Fakat belediye, başvuruya rağmen ruhsatsız dükkan çalıştırmaktan 2 bin 52 TL ceza kesti. Ceza belediye encümenince kesildi. Kooperatife 15 gün içinde ruhsat almazsa dükkanın mühürleneceği tebliğ edildi. Fakat ruhsat başvurusuna olumlu ya da olumsuz bir cevap verilmedi.

“SON ÇARE, BÜYÜKŞEHİR VE VALİLİK İLE GÖRÜŞECEĞİZ”
Çal Kadın Kooperatifi Başkanı Adnan Tatar, belediyenin tutumu karşısında şaşkın olduklarını söyledi. Ege Yön’e konuşan Tatar, “Biz gereken tüm evrakları hazırladık, her şeyimiz tamam. Biz zaten satış iznimizi il tarımdan alıyoruz ve bunları da aldık, belediye bu konuda muhatap değil ancak iş yeri açma ruhsatını belediyeden almak zorundayız. Ruhsatı almak için 5 Aralık’ta evrak listesini isteyerek tümünü hazırladık ve belediyeye verdik. Müracaat parasını yatırdım ben onu da aldılar. Belgelerimiz hazırlanmış ancak belediye başkanı imzayı atmıyor. 31 Aralık’tan bir gün önce de encümen kararı ile ruhsatsız iş yeri çalıştırmaktan bir yasaya göre 2052 TL’de ceza kesmişler ve 15 gün içinde ruhsatı almazsak kooperatifi kapatacaklarını bildirdiler. Biz artık ne yapacağımızı bilemiyoruz. Son olarak kaymakam ve valiyle görüşeceğiz o da olmadı dava açacağım başka çaremiz kalmadı” dedi.

EMİNE ERDOĞAN DA ALIŞVERİŞ YAPTI
Çal Kadın Kooperatifi’nin ürünleri, Avrupa Birliği desteklerinden de faydalanıyor. Bu kapsamdaki bir fuarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da Çal pekmezi başta olmak üzere Çal ürünlerinden satın almıştı. Standı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da ziyaret etti.

Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Kooperatifte yapılan denetimlerde maalesef halk sağlığını tehdit eden ciddi sorunlar tespit edilmiştir. Bazı gıdaların bozuk ve açıkta bırakıldığını, üretim alanlarının ise pislik içinde olduğu raporlarla belgelenmiştir. Görüntüler gerçekten korkunç ve burada üretim yapılması bu şartlarda mümkün değildir. Halkımızın sağlığı bizim için her şeyden önce gelir” dedi.

Yorumlar

hamdi bilgin   -  Bağlantı 20 Ocak 2025, 08:44

Düzeltme: Kooperatife başkanlık yapacak kadın yok mu?

hamdi bilgin   -  Bağlantı 20 Ocak 2025, 08:33

1-Kadın kooperatifinde başkan niye erkek ve kooperatifte başkanlık yapacak erkek yok mu?
2-Her ne olursa olsun devletin desteklediği kooperatife destek olmak gerekirken niye köstek olunur.
3-Habercilik yapılırken niye taraflara söz hakkı tanınmaz?

AZ DÜŞÜN   -  Bağlantı 20 Ocak 2025, 00:16

VEBAL!!!

Alı utku   -  Bağlantı 19 Ocak 2025, 20:20

Belediyeler siyasi hırsla hareket ederse olacağı bu.
Kadın kooperatifi başkanı daha önceki belediye başkanı Fethi akcan’la iyiydi.
Herşey denk olsa bile ruhsat alması imkansız

Cihan Tandır   -  Bağlantı 19 Ocak 2025, 18:10

Çal Belediyesi ayıp etmiş

Adnan   -  Bağlantı 19 Ocak 2025, 14:08

Kin kime yazık belediye başkanı herkesin başkanı olmalı oy verenin degil

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
6 Şubat 2025 Perşembe -6 3Çok Bulutlu
7 Şubat 2025 Cuma -7 3Az Bulutlu
8 Şubat 2025 Cumartesi -6 5Parçalı Bulutlu
9 Şubat 2025 Pazar -5 6Az Bulutlu
10 Şubat 2025 Pazartesi -6 5Az Bulutlu