REKLAMI GEÇ

Çal diken üstünde, kalıcı çözüm istiyorlar

Çal diken üstünde, kalıcı çözüm istiyorlar

Çal’da bir süredir devam eden Suriyeliler ve mevsimlik işçiler ile ilçe halkı arasındaki gerginlik dün kavgaya dönüşmüş, ilçe tam anlamıyla karışmıştı. Yaşanan olayların ardından Çallılar diken üstünde. CHP Çal İlçe Başkanı Ergün Ersoy ve MHP İlçe Başkanı Ali Çiftçi olayların endişe verici boyutta olduğunu belirterek, “Suriyeliler ve mevsimlik işçiler ilçeden gönderilmeli. Biz halkı sakinleştirmeye çalışıyoruz ancak, önlem alınmazsa çok üzücü olaylar yaşanabilir” uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Temmuz 2016 Perşembe, 14:15

Çal’da uzun süredir Suriyeli ve mevsimlik işçi sorunu yaşanıyor. Gerginliğin tırmandığı, zaman zaman olayların yaşandığı Çal’da dün yaşananlar bardağı taşırdı. Yol yapımında çalışan DESKİ’ye bağlı kepçe operatörü ile yol verme nedeniyle tartışan mevsimlik işçilerin olayları ilçe merkezine taşıması, jandarma ve operatöre saldırmasının ardından ilçe halkının da müdahalesi tam bir meydan kavgası ortaya çıkarmış, Çal’da korku dolu anlar yaşanmıştı.

denizli-cal-kaymakami-selami-korkutata-aciklama-anons

OLAYLAR DURULDU, ENDİŞE SÜRÜYOR
Çal’da dün yaşanan olayların ardından devreye giren yetkililer, polis ve siyasilerin sağduyu çağrıları sonuç getirdi, ilçede yaşam normale döndü. Ancak, siyasiler Çal’da bundan sonra yaşanması muhtemel olaylar nedeniyle endişeli.

CHP ÇAL İLÇE BAŞKANI: SORUN KESİN OLARAK ÇÖZÜLMELİ
CHP Çal İlçe Başkanı Ergün Ersoy, uzun süredir ilçedeki Suriyeliler ile sorun yaşandığını, bunlara bir de mevsimlik işçilerin eklendiğini belirterek, sorunların içinden çıkılmaz hale geldiğini öne sürdü.

denizli-calda-korkulan-mi-oldu-anons

ERSOY: İLÇEDE SÖZ SAHİBİ OLMAYA ÇALIŞIYORLAR
Olayların daha da büyümemesi için hızla ve kesin önlemlerin alınması gerektiğini belirten Ersoy, Suriyelilerin sürekli desteklendiğini ve çoğaldığını kaydetti. Ersoy, “Suriyeliler ilçe için ciddi sorun haline geldi. Sürekli destek görüyorlar, çoğalıyorlar. Sayı olarak artınca da ilçede söz sahibi olmaya kalktılar. Yaşanan sorunların başında da bu geliyor. Kaymakam ve Belediye Başkanı dikkat etmeli. sorun büyümeden çözülmeli” dedi.

İLÇEDEN GÖNDERİLMELERİ GEREKİYOR
Suriyelilerin ve sorun çıkaran mevsimlik işçilerin bir şekilde ikna edilip ilçeden gönderilmesi gerektiğini anlatan Ersoy, “Genel Suriye politikaları, vatandaşlık verilmesi, TOKİ’den ev verileceği iddiaları, yerelde vatandaşların ciddi tepkisini çekiyor. Tüm bunlara bir de yarattıkları sorunlar eklenince içinden çıkılmaz hal alıyor. Dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.

MHP İLÇE BAŞKANI: YAŞANAN İLK SORUN DEĞİL
MHP Çal İlçe Başkanı Ali Çiftçi de Suriyeliler ve mevsimlik işçilerle yaşanan sorunun ilk olmadığını söyledi. Geçtiğimiz yıl da benzer bir kavganın yaşandığın dile getiren Çiftçi, İsabey’de mevsimlik işçiler ile halkın yine karşı karşıya geldiğini kaydetti.

“HALK ONLARI DIŞLAMADI”
Dün yaşanan olayların ardından devreye girdiklerini ve halkı sakinleştirmeye çalıştıkların anlatan Ali Çiftçi, şimdilik olayların durulduğunu dile getirdi. Suriyelilerin Çal’a gönderilmesinin ardından vatandaşların bunları dışlamadığını ve başlangıçta kabul ettiğini belirten Çiftçi, “Ancak ne Suriyeliler, ne de mevsimlik işçiler bu kabullenmenin karşılığını veremediler. Hiçbir şeye tahammülleri yok. Son olaylarda da operatör yolda çalışırken birkaç dakika beklemelerini istemiş. Çıkan olayların nedeni de bu. Operatörün ana yolda yaptığı çalışmaya ve birkaç dakika beklemeye bile tahammülleri yok” dedi.

denizli-cal-belediye-baskani-fethi-akcan-anons

“DAHA BÜYÜK OLAYLAR YAŞANABİLİR”
Çal halkının sakinleşmiş gibi görünse de hem Suriyelilere, hem de mevsimlik işçilere yönelik tepkilerin artık ciddi şekilde oluştuğunu dile getiren Ali Çiftçi, “Gerginliğin ortadan kalkması için Suriyelilerin ve mevsimlik işçilerin ilçeden gitmesi gerekiyor. Aksi halde daha kötü olayların yaşanmasından endişe ediyoruz. Bu soruna köklü bir çözüm bulunmalı” dedi.

“KAPIMIZI KİLİTLEMEZDİK”
Çal’ın Denizli’nin en huzurlu ilçesiyken bu hale gelmesini kabullenemediklerini belirten Ali Çiftçi, “Çal bölgenin en sakin yeriydi, emeklilerin gelip yerleştiği huzurlu bir ilçeydi. Kapımızı kilitlemez, arabadan anahtarlarımızı almazdık. Ancak, ilçeye Suriyeliler ve Doğu’dan mevsimlik işçiler geldikten sonra her şey değişti. Tedirginlik arttı, Çal’ın huzuru kaçtı” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 6 22Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 10 17
21 Nisan 2024 Pazar 5 21Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 7 23Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 10 30Parçalı Bulutlu