REKLAMI GEÇ

Çal’da ‘kooperatif müdürü 7 milyon lirayla kayıp’ iddiası

Çal’da ‘kooperatif müdürü 7 milyon lirayla kayıp’ iddiası

Çal’da 200 dolayında çiftçi dolandırıldıklarını iddia etti. Çiftçiler, 2 bin 200 ortağı bulunan Hançalar Tarım Kredi Kooperatifi’nin Müdürü F.E.’nin, imzalattığı evraklarla kendilerini toplam 7 milyon lira dolayında borçlandırarak kayıplara karıştığını öne sürdü. Müdürün izini kaybettirmesiyle de kooperatif yaklaşık bir aydır kapalı bulunuyor.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 30 Eylül 2016 Cuma, 11:17

Çal, Hançalar Mahallesi’ndeki dolandırıcılık iddiasıyla çalkalanıyor. Hançalar Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü’nün F.E.’nin 200 dolayında çiftçiyi imzalattığı evraklarla borçlandırdığı, para miktarının yaklaşık 7 milyon lira olduğu iddia ediliyor. Bu olayın ardından müdür F.E.’nin Hançalar’a gelmemesi nedeniyle borçlandırılan ortaklar zor günler geçiriyor.

Çiftçilerin “dolandırıldık” şikayeti üzerine, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri İzmir Bölge Birliği’nden gelen yetkililer denetleme yapıyor. Bu solay nedeniyle Çal’ın Hançalar, Alfaklar, Akkent, Kuyucak, Develler, Çakırlar, Bahadınlar ve Ortaköy mahallelerinden 2 bin 200 ortağı bulunan Hancalar Tarım Kredi Kooperatifi’nin kapısına kilit vurulmuş durumda.

Faizsiz kredi, hasat döneminde ödenmek üzere ilaç, mazot, tarım araç ve gereçleri alımından yararlanan 200 dolayında çiftçi, Hançalar Tarım Kredi Kooperatifi’nde 5 yıldan beri görev yapan F.E.’nin imzalattığı evraklarla kendilerini yaklaşık 7 milyon lira borçlandırdığını ileri sürdü.

30092016_calkoop_ic3

“GECE YARISI KAPIMA GELDİ”
Mehmet Uçak, Abdullah Aydoğmuş, Hasan Şimşek, Süleyman Özkaya, Mustafa Kataroğlu, İbrahim Kuzuoğlan ve Bekir Dönmez, kooperatif müdürü F.E tarafından dolandırıldıklarını iddia eden 200 dolayındaki çiftçiden birkaçı.

Elinde asası ile yanımıza gelen 79 yaşındaki Hasan Şimşek, “Müdür F.E., bayramdan önce gece yarısı kapıma geldi. Müfettişlerin inceleme yaptığını, bazı evrak ve imzaların eksik olduğunu söyleyerek bir kağıdı imzalattı. Sonra bana ‘bunu yırtıp atabilirsin’ dedi. Nasıl yırtıp atayım? Borcum olmadığı halde 4 bin 980 lira borcumun olduğu yazılı. Ne olduğunu anlamadım. Şimdi ne yapacağız onu da bilmiyorum” diyerek çaresizliğini dile getirdi.

30092016_calkoop_ic2

“BEN BU MAKİNEYİ ALMADIM”
Kooperatiften, zirai ilaç ve mazot desteği alan Hüseyin Gökçe, “Benim kooperatife 6 bin 500 lira borcum var. Ama bana gelen ödeme ihbarında borcum 14 bin lira” derken, Ali Tatar, borcunun 13 bin lira olmasına karşın 1,5 tonluk ilaçlama motoru, 7 metre su borusu almış gibi gösterildiğini ve borcunun 21 bin liraya yükseldiğini söyledi. Ardından da “Benim sulanacak arazim yok ki su borusu alayım. Ayrıca ilaçlama motoru da almadım” diye ilave etti.

KAPI KAPI DOLAŞIP İMZA TOPLAMIŞ
Kooperatif Müdürü F.E’nin kooperatifte müfettiş incelemeleri başladığında mesai sonrası kapı kapı dolaşıp evrak imzalattığını söyleyen çiftçi İbrahim Kuzuoğlu ise,“O evrakları Denizli’deki Tarım Kredi Kooperatifi’ne götürdü. Aslında şu anda her şey normalmiş gibi görünüyor. Çünkü biz, evrakları imzalayarak o araç ve gereçleri aldığımızı, borçlarımızı kabul ettiğimizi onayladık. Bu resmen nitelikli dolandırıcılık. Ayrıca, sisteme girildiğinde de eski borçlarımız ödememiş gibi görünüyoruz. Biz ödeme yaptığımızda bize ‘sistem arızalı’ diyerek, makbuz vermiyordu. Mazot almışız ama aldığımız mazot parası sistemde yok. Fakat almadığımız veya ödediğimiz eski borçlar sistemde” ifadelerini kullandı.

“BUNU BANA NASIL YAPAR?”
Evi hemen kooperatifin karşısında olan ve müdür F.E ile samimi olduklarını anlatan Bekir Dönmez de dolandırılmasından çok, dost bildiği birisinin kendisine bunu yapmasını kabullenemediğini söyledi. Kooperatife 35 bin liraya yakın borcu olduğunu, ancak şu andaki borcunun 79 bin lira göründüğü anlatan Dönmez, ayrıca dolu zararından kendisine ödenmesi gereken 1.400 lirayı da almadığını, yapılacak incelemenin sonucunu beklediğini ve suç duyurusunda bulunacağını

30092016_calkoop_ic1

150 BİN LİRALIK SENET VERMİŞ
Kooperatif Müdürü F.E. suçunu kabul ettiğini dö söyleyen Bekir Dönmez, “Hançalar’da 11 çiftçinin borcuna karşılık 150 bin liralık senet verdi. Ama biz bu senette de güvenmiyoruz. Çünkü kendisi ortada yok. Kooperatif kilitli, muhatabımız kim olacak bilmiyoruz” diye dert yandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 8 15
21 Nisan 2024 Pazar 2 21Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 5 23Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 7 30Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 13 31Çok Bulutlu