REKLAMI GEÇ

Çobanların güvencesi kangal köpekleri

Çobanların güvencesi kangal köpekleri

Ferah IŞIK/DENİZLİ, (DHA) Orman ve Su İşleri Bakanlığı Afyonkarahisar Bölge Müdürlüğü’nce çiftliklerde yetiştirilen kurtlar; Çal, Bekilli, Çivril ve Baklan ilçelerinde 5 yıl önce hızla artan yaban domuzu popülasyonunu kontrol altında tutmak amacıyla doğaya salındı. Ancak, bu kez çobanlar sürülerini kurtlardan korumanın derdine düştü. Çobanların derdine ‘kurt boğan’ denilen kangal köpekleri yetişti. Çal’ın Aşağıseyit Mahallesi’nde oturan Cemil Tuncer, 70-80 yıl önce bölgede kurtlar göründüğünü anlatırken,…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Şubat 2016 Çarşamba, 10:31

Ferah IŞIK/DENİZLİ, (DHA)

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Afyonkarahisar Bölge Müdürlüğü’nce çiftliklerde yetiştirilen kurtlar; Çal, Bekilli, Çivril ve Baklan ilçelerinde 5 yıl önce hızla artan yaban domuzu popülasyonunu kontrol altında tutmak amacıyla doğaya salındı.

Ancak, bu kez çobanlar sürülerini kurtlardan korumanın derdine düştü. Çobanların derdine ‘kurt boğan’ denilen kangal köpekleri yetişti. Çal’ın Aşağıseyit Mahallesi’nde oturan Cemil Tuncer, 70-80 yıl önce bölgede kurtlar göründüğünü anlatırken, “Zamanla yok olmuşlar. Son yıllarda yine çoğaldılar. Çakal sayısı da çok fazla. Çakallar kuzulara saldırıyor. Ancak, kurtlar tuzak kurup sürünün içinden koyunları rahatlıkla alıyor. Ben bu yıl 3 koyunumu kurtlara kaptırdım. Başka çoban arkadaşlar da koyunlarını kurtlara kaptırdı” dedi.

cal_baklan_kangal_kopekleri-ic

Baklan’da çobanlık yapan Ahmet Karaduman, kurtların normal köpeklerden korkmadıklarını söyledi. Kurt gören bir çok cins köpeğin kaçtığını söyleyen Karaduman, “İyi yetiştirilmiş Kangal cinsi kurt boğan köpeğin varsa, sürü iyi korunuyor. Kurt boğanlar, biz çobanların en büyük güvencesi. Son 1-2 yıldır koyun sürülerine çok fazla kurt saldırısı oldu” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 6 22Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 10 17
21 Nisan 2024 Pazar 5 21Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 7 23Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 10 30Parçalı Bulutlu