REKLAMI GEÇ

Çameli’yi kurtaracak proje

Çameli’yi kurtaracak proje

Çameli’de Belediye Başkanı Cengiz Arslan’ın öncülüğünde başlatılan proje, ilçedeki meyvecilik potansiyelini harekete geçirecek. Belediye, tarıma direkt destek verecek, meyve fidanı dikene para ödeyecek, Çameli’nin meyveleri çöpe gitmeyecek.

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 8 Kasım 2014 Cumartesi, 12:52

Denizli’nin önemli meyve üretim merkezlerinden olan, ancak yıllardan bu yana istenilen seviyeye gelemeyen Çameli’deyani başlatılan proje umut oldu. Türkiye’de eşine ender rastlanan bir proje geliştiren Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, ilçede meyve bahçesi yatırımı yapmak isteyenlere önemli destekler sağlamak üzere kaynak yarattı.

BEDAVA FİDAN DİK, ÜSTÜNE PARA AL
İlçede, kiraz, elma, fındık ya da ceviz bahçesi oluşturmak isteyenlere belediye ağaç başına 2-3 lira ödeyecek, fidanı ücretsiz verecek. Büyük bahçe yapmak isteyenler ise Kaymakamlık kanalıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hibe programlarına yönlendirilecek ve teşvik edilmesi sağlanacak.

başkan

5 ELMADAN 1’E SOFRAYA ULAŞABİLİYOR
Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Çameli’nin meyve üretiminde çok verimli topraklara sahip olduğunu, ancak potansiyeli harekete geçiremediklerini söyledi. Çameli’de her yıl 3 bin ton dolayında elma üretildiğini ancak bilinçsiz üretim nedeniyle 2 bin 500 tondan fazlasının sofraya değil, meyve suyu fabrikalarına gittiğini söyledi.

ELMALAR ÇÖPE GİTMEYECEK
Sadece 600-700 ton elmanın sofralık olduğunu belirten Arslan, “Ürettiğimiz elmanın aromasıbirçok bölgeninkinden çok daha iyi. Ancak ilçemizdeki altyapı yetersizliği ve bilinçsiz üretim nedeniyle elmalarımız para etmiyor. Kirazda da yine tesis yetersizliğinden üreticimiz tüccarların insafına bırakılıyor. Bu proje, Çameli’nin tarımına önemli katkı sağlayacaktır” dedi.

SOĞUK HAVA DEPOSU SORUNLARI BİTİRECEK
Çameli’deki bir kooperatif aracılığı ve Avrupa Birliği hibeleri ile 1200 ton kapasiteli soğuk hava tesisinin yapımına başlanacağını belirten Arslan, “Şimdiki soğuk hava depomuz 1970’lerin teknolojileri ile çalışıyor. Biz şu anda elmayı da kirazı da aynı depoya koyuyoruz ama iki meyvenin saklama koşulları farklı. Yeni depo, hücreler halinde olacak, her ürün ayrı soğukluklarda saklanabilecek”diye konuştu.

TÜCCAR OYUNLARI BIKTIRDI
Soğuk hava deposunun üreticinin elini de güçlendireceğini belirten Arslan, “Kiraz mevsiminde tüccar geliyor ve ürünü 2 liradan alacağını söylüyor. Üreticimiz hasadı yapıyor ama tüccar fiyatı 1 liraya düşürüyor. Soğuk hava depomuz elverişsiz olduğundan üretici saklayamayacağını düşünüp kirazı tüccarın istediği fiyata vermek zorunda kalıyor. Ancak yeni depoda kirazı 20 güne kadar saklayabileceğiz. Alışverişte bir anlaşmazlık olduğunda üreticimiz 20 gün daha ürünü tutarak istediği paraya satabilecek” dedi.

YATIRIMCILARA ÇAĞRI
Arslan, Çameli’nin havası ve iklimi ile meyve üretimine çok elverişli olduğunu belirtirken yatırım yapmak isteyenleri ilçeye beklediklerini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı