REKLAMI GEÇ

Çardak Kervasarayı restore edilmeyi bekliyor

Çardak Kervasarayı restore edilmeyi bekliyor

Denizli’nin Çardak ilçesinde bulunan Kervansaray, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2007 yılında başlayan kazı çalışmaları üç yıl önce tamamlandı. Bölge halkı, kervansarayın restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyor.

/ DENİZLİHABER / 24 Aralık 2013 Salı, 09:44

ŞENGÜL BOZ
Çardaklılar, Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve Anadolu Selçuklular dönemine ait Kervansaray’ın restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyor.
Çardak İlçesi’nin çıkışında karayoluna 500 metre uzaklıkta bulunan Kervansaray’ın, Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın mirahuru ve Honaz vilayeti valisi Esedüddin Ayaz Bin Abdullah eş-Şehabi tarafından 1230 yılında yaptırıldığı biliniyor.

ic

Ayrıca, kapı girişinin üzerindeki yedi satırlık bu kitabenin yanlarında iki Selçuklu arslan heykeli, hanın içerisinde nefin paye başlıklarının birisinde bir boğa başının, diğerinde sıçramış iki balık ile iri kulaklı, sivri sakallı bir insan kabartması dikkat çekiyor. Kaynaklara göre Kurtuluş Savaşı sırasında da zahire ambarı olarak kullanıldığı belirtilen Kervarsaray, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2000 yılında başlattığı “İpek Yolu–Han ve Kervansarayların Turizme Kazandırılması” projesi kapsamında belirlenen 11 adet kervansarayın içinde yer alıyor.

ic-2

Çardakhan Kervansarayı veya Dinar’a bağlı olduğu dönemlerde ‘Hanabat’ ismiyle anılan Kervansarayın 2007 yılında kazı çalışmaları yapılarak ayağa kaldırıldığını belirten bölge halkı, restorasyonun yapılarak turizme kazandırılmasını istiyor.

Şimdiden çok sayıda turisti ağırlayan kervansarayın, restorasyonu tamamlandığında bölgede hareketliliğin artacağını belirten vatandaşlar, “Burası bizim için çok önemli. Bölgemiz hem havaalanına yakın hem de Ankara Karayolu üzerinde. Daha fazla tahrip olmadan turizme kazandırılmalı” diyerek temennilerini dile getirdiler.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı