REKLAMI GEÇ

Mezar 70, taşı 786 yıllık

Mezar 70, taşı 786 yıllık

Çardak’ta bir evin bahçesinde ortaya çıkan mezara önce “tarihi” denildi. Ardından “mezar 70, taşı ise 786 yıllık” düzeltmesi geldi. Mezarın yeni, taşının eski olmasının sırrı “Bu taş, Çardak Kervansarayı’ndan getirilerek konulmuş” diye açıklandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Şubat 2016 Cumartesi, 09:32

Çardak’ın Cumhuriyet Mahallesi’nde oturan çiftçi Uğur Yıldız, evinin bahçesine soğan dikmek için çapa yaparken, sert bir tabakaya rastlamış, kaya parçası olduğunu düşündüğü yeri kazınca ortaya bir mezar çıkmış, taşına bakarak da tarihi olabileceği düşüncesiyle Denizli Müze Müdürlüğü’ne haber vermişti. Müze Müdürlüğü görevlileri, bu bilgi üzerine ilçeye giderek inceleme yapmış, hangi döneme ait olduğunun detaylı inceleme sonrası belirleneceğini ifade etmişti.

Yapılan incelemede mezarın yeni, ancak mezar taşının 786 yıllık olduğu ve buraya Çardak Kervansarayı’ndan getirildiği belirlendi. Bu taşın izini süren görevliler, Çardak Kervansarayı’nda incelemede bulundu.

Bunun sonucunda mezarından çıkan taşın, Alâeddin Keykubat zamanında, 1230 yılında azadlı kölesi ve emirlerinden Esededdin Ayaz Bin Abdullah el Şahabi tarafından yaptırılan Çardak Kervansarayı’nın girişinde eksik olan taş olduğu ortaya çıktı.

Çardak Belediye Başkanı Mahmut Öztürk, Müze Müdürlüğü yetkilileri tarafından taşın Kervansaray’a götürüldüğünü ve yerine monte edildiğini söyledi. Öztürk, yetkilileri seferber eden mezarın öyküsünü şöyle anlattı:

“Mezarın 70 yıllık olduğu anlaşıldı. Ayrıca bölgede iki ayrı mezar değil, iki mezarında aynı kişiye ait olduğunu öğrendik. İzzet Ağa’nın oğulları Ceyhun-Ahmet Oral tarafından, yıllar sonra ‘burada babamın mezarı vardı’ diye ikinci bir mezar yaptırmışlar. Çiftçinin bulduğu mezar ise İzzet Ağa’nın gerçek mezarı, diğeri ise sonradan yapılmış mezar. Bulanan mezar yatır ve tarihi bir mezar değil. Ama mezar taşı tarihi. Çardak Kervansarayı’na ait taş. Taş da yetkililer tarafından alınarak yerine konuldu.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı