REKLAMI GEÇ

Çivril’de doğa katliamı, 1.5 milyon balık öldü

Çivril’de doğa katliamı, 1.5 milyon balık öldü

Çivril’de çevre ve balık katliamı yaşandı. Özpekler Su Ürünleri’nin Çivril’in Gökgöl Mahallesi’nde bulunan alabalık tesisinde büyük bir felaket yaşandı, 1,5 milyon balık telef oldu. Firmayı 3.5 milyon lira zarara uğratan katliama Dinar’daki meyve suyu fabrikası atıklarının neden olduğu öne sürüldü, jandarma soruşturma başlattı, numuneler laboratuvara gönderildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Ekim 2016 Çarşamba, 11:04

denizli-civril-ozbek-su-urunleri-tesisleri-balik-katliami-1Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde bir meyve suyu fabrikasının Menderes’e bıraktığı atıklar, Çivril’de yine felakete yol açtı. Özpekler Su Ürünleri’nin bölgede bulunan 44 havuzdaki balıkların neredeyse yarısı telef olurken, 2013 yılından bu yana 5. kez yaşanan olay bardağı taşırdı. Yıllık 15 milyon Euro ihracat yapan firma, 2013 yılından bu yana yaşanan bu durumdan dolayı 12 milyon Lira zarar etti.

GÜVEN, “HERKESİ GÖREVE DAVET EDİYORUM”
Çivril ilçesi Belediye denizli-civril-ozbek-su-urunleri-tesisleri-balik-katliami-civril-belediye-baskaniBaşkanı Dr. Gürcan Güven, her 6 ayda bir meyve suyu fabrikasının atıklarından kaynaklanan böyle bir katliamın yaşandığını ifade etti. Meyve suyu tesisisin atık su arıtmasının yeterli olmadığını belirten Başkan Güven, “Bu dönemlerde atıklar suya bırakıldığında canlıları zehirliyor. Bu bizim bölgenin aynı zamanda içme suyu. Bu durumu Vali, belediye başkanımız, Dinar kaymakamlığı, Afyon Valiliği, Dinar Belediyesi’ne ilettik ama bir sonuç çıkmadı. Gölün ciddi sorunu var. Defalarca yazılar yazdık ancak cevap alamadık. Ceza verilse dahi komik seviyelerde veriliyor. Meyve suyu fabrikasının arıtmasını meşrulaştırması gerekiyor. Kirlenmeyi engellemeliyiz. Bölge gün geçtikçe daha kirli hale geliyor. Burada resmen doğa katliamı yaşanıyor” diye konuştu.

denizli-civril-ozbek-su-urunleri-tesisleri-balik-katliami-2

ÖZPEK, “BİRİLERİ BUNA DUR DEMELİDİR”
Özpekler Su Ürünleri Şirketi’nin yönetim kurulu üyesi Yasin Özpek, bu katliamın 5. kez yaşandığını ifade etti. 2013 yılından bu yana bu tesis için kimsenin önlem almadığını belirten Özpek, “Bu olay ilk yaşandığı zaman konuyu gerekli yerlere ilettik ve mahkemeye taşındı. Ancak mahkemede Dünya’da eşi benzeri görülmeyen karar çıktı. Balıklarımızın hastalıktan öldüğü açıklandı. Meyve suyu fabrikası litrik asit ve kullandığı maddelerin atıklarını fabrikanın yanında bulunan çöpün oradan salıyor ve bu canlıların ölümüne yol açıyor. Birileri buna dur demelidir. 20-30 sene sonra burada belki canlı yetişmeyecek. Bizler girişimciyiz, üretiyoruz ve topluma faydalı olmaya çalışıyoruz ama Dinar’daki ahbap-çavuş ilişkisi bu tip olayların yaşanmasına çanak tutuyor. Ben firma yetkilisiyle görüştüğümde, bana, ‘Git istediğin yere şikayet et. Zaten hepsi bizden’ diyerek birde üste çıkmaya çalıştılar. Bu konuyu gerekli her yere taşıyıp, mücadelemizi sürdürüp artık canlıların ölmesine dur diyeceğiz” dedi.

denizli-civril-ozbek-su-urunleri-tesisleri-balik-katliami-ali-akin

KARAMAN, “CANLIYI BİTİRMEYE ANT İÇMİŞLER”
Çivrilli doğasever bir vatandaş 40 yaşındaki Akın Karaman ise, doğayı bitirmeye ant içilmiş gibi davranıldığını öne sürdü. Karaman, “Önceden balıklar başta olmak üzere burada her şey vardı. Meyve suyu fabrikasının faaliyete geçmesiyle canlılar yok olmaya başladı. İlgisiz kalınıyor ve devlet bölgede hiçbir şey yapmıyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı