REKLAMI GEÇ

Tarihi köprünün ayağında define aradılar

Tarihi köprünün ayağında define aradılar

Tarih vurguncuları, kaçak define aramada sınır tanımıyorlar. Hazine peşinde koşan defineciler bu kez de Çivril’in Karayahşilar Mahallesi’nde bulunan tarihi köprünün ayaklarını kazdılar, tarihe büyük zarar verdiler.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Ekim 2019 Pazartesi, 14:41

Selçuklu döneminde yapılan tamirattan sonra 1807 ve 1976 yıllarında da bakımdan geçirildiği belirlenen tarihi taş köprü Büyük Menderes nehri üzerinde bulunan ve Antik Dönemde Peltai-Apameia yol güzergâhında bulunuyor.

Karayaşiler Mahallesi’ni tarım arazileri ve Çıtak Mahallesi’ne bağlayan antik döneme ait taş köprü, bu özelliği nedeniyle bölgenin önemli noktalarından biri.

Kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından köprünün ayakları kazıldı, bazı taşlar yerinden söküldü. Kaçak defineciler, tarihi köprünün taşlarına büyük zarar verdi.

Mahalle sakinleri definecilerin köprünün kitabesindeki ifadeyi yanlış yorumladığı için köprü ayaklarını kazdığını iddia etti. Vatandaşlar, köprü kitabesinde ‘köprünün sağında ve solunda altın var’ ifadesini yanlış yorumlandığını ve definecilerin köprünün etrafını kazdığını iddia etti.

Önceleri köprünün çevresini kazılarla köstebek yuvasına çeviren kaçak definecilerin bu kez köprünün kendisini hedef aldığını belirten vatandaşlar, “Defineciler işi daha da ileri götürerek ayaklarındaki taşları sökmeye başladılar. Bu köprü halen kullanılıyor böyle giderse yüzyıllardır kullanılan köprü kullanımdan ya da sudan değil defineciler yüzünden yıkılacak” dedi, yetkililerin köprüye sahip çıkmasını istedi.

50 metre uzunluğunda olan tarihi taş köprü 4 kemerli ve 2.5 metre genişliğinde.
(Kaynak: Yeşil Çivril Gazetesi)

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı