REKLAMI GEÇ

Yarım asırdır bisiklet tamircisi

Yarım asırdır bisiklet tamircisi

Çivril Çarşı Mahallesi’nde 50 yıldır bisiklet tamirciliği yapan Zeki Zengin, 11 yaşında bu işe başladı, 12 yaşında kendi işyerini açtı. Zeki Usta, pedallı bisikletlerin yerini alan vitesli bisikletlerden şikayet ediyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Ağustos 2016 Pazartesi, 10:28

Küçük Çin olarak adlandırılan Çivril, 7’den 77’ye herkesin bisiklet kullanmasıyla bilinir. Bisikletin yaygın olduğu ilçede tamirciliği de önemli bir meslek sayıldığını söyleyen 62 yaşındaki Zeki Zengin, 11 yaşında başladığını işini hala devam ediyor.
Çarşı Mahallesi’ndeki küçük işyerinde, arızalanan bisikletleri tamir ederek geçimini sağlayan Zeki Usta, bu işe 11 yaşında başladığını 12 yaşında da kendi işinin patronu olduğunu söyledi.

3 ÇOCUK OKUTTUM
Üç çocuğunu bisiklet tamirciliğinden kazandığı ile büyüttüğünü belirten Zeki Zengin, küçük yaştan beri bisikletlerle iç içe olduğunu ve 51 yıldır bisiklet tamir ettiğini belirterek, hayat hikâyesini anlattı.

Zengin, “Biz yedi kardeştik. Ağabeylerim ve benden küçük iki kardeşim okudu ama babamın durumu çok müsait olmadığı için bana ‘seni okutamayacağım çıraklığa vereceğim’ dedi. 11 yaşında bisiklet tamirci çırağı oldum. Aslında çok başarılı bir öğrenciydim. Okul yaşım gelmeden okula başladım sonra abimle birlikte bende mezun oldum. Abim okula devam ederken ben bisiklet tamircisinin yanında işe başladım. Yanında çalıştığım ustam İzmir’de dükkan açınca onunla birlikte İzmir’e gittim orada bir yıl çalıştıktan sonra Çivril’e geri döndüm. O zaman Çivril’de iki tane tamirci vardı. Burada çalışmaya başladım altı ay sonra ustam ben dükkanı kapatacağım sana devredeyim dedi. 12 yaşında dükkan benim oldu. Yaşım küçük olduğu için babamın üzerine aldık. Ama dükkanın bütün girdisi çıktısını ben biliyordum. 12 yaşında kendi işimin patronu olmuş evime bakıyordum. 12 yıl boyunca babamın bağ-kur primini ödedim emekli ettim. Sonra 25 yıl kendi primlerimi ödeyerek emekli oldum. 51 yıldır tamircilik yapıyorum. Çok şükür üç çocuğumu büyüttüm okuttum evlendirdim” dedi.

VİTESLİ BİSİKLETLER RAHAT AMA ÇOK ÇABUK ARIZALANIYOR
Önceden işlerin daha yoğun olduğunu belirten Zeki usta, “Her çeşit bisikletin tamirini yapıyorum. Başka hiçbir iş yapmadım. Önceden sabah erkenden dükkanı açar yaz dönemlerinde gece 12’ye kadar çalıştığımız olurdu. Şimdilerde o kadar işimiz yok. Sabah açıp akşam kapatıyoruz. Zaten çırakta olmayınca her işi de almıyorum” diye konuştu.

Çivril’de her evde en az iki bisikletin olmasına rağmen tamircilerin eskisi kadar iş yapamamasını yedek parça sorunu yaşanmasına bağlayan Zeki Usta, ”Eski bisikletler insanı yoruyordu. Şimdi vitesli bisikletler çıktı. Çok rahat. Bu bisikletler de çok arıza yapıyor. Ama yedek parça çok, alıyorsun takıyorsun tamir etme işi çok olmuyor. Genelde bisikletlerin patlayan lastiklerini, ayarını, frenlerini ve kırılan yerlerini tamir ediyorum” dedi.

(Kaynak: Yeşil Çivril Haber)

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı